Arkiv

Kategorier

Meta

Blir du humørsyk av overgangsplagene?

Humørsyk kvinner kjefter på mann

Blir du humørsyk av overgangsplagene?

Kjefter du på mannen din uten grunn? Får du plutselig lyst til å gråte midt i arbeidstiden? I overgangsalderen kan hetetokter og nattesvette gi deg søvnløse netter, forstyrre hverdagen din og tære på humøret. Det finnes hjelp å få når hormonene svinger.

Hormonene svinger

Overgangsalderen kommer for mange både brått og brutalt, med brysomme plager. Hetetokter, svette og humørsvingninger som følge av dårlig søvn etter nattesvette, er blant de vanligste. Ubehaget skyldes at eggstokkene gradvis slutter å produsere kjønnshormonene østrogen og progesteron. Dette påvirker hjernens senter for regulering av kroppstemperatur. Dermed oppstår hetetoktene, med tilhørende svette. Det reseptfrie legemidlet Remifemin har dokumentert effekt på hetetokter og nattesvette. Legemidlet inneholder ikke østrogen. Les om Remifemin her.

Hetetoktene kan vippe deg av pinnen

Det er ikke vanskelig å forestille seg at noen og enhver kan få humøret satt på prøve som følge av alt ubehaget de blir hjemsøkt av i denne livsfasen.

Hetetokter kan være en humørpåvirkende plage. Dersom man stadig pines med uutholdelig varme, oppsiktsvekkende rødming og sjenerende svette, skal det godt gjøres at dette ikke går ut over humøret – spesielt i sosiale settinger. Jo varmere og svettere man blir, desto kortere blir gjerne lunta.

Les også: Remifemin – reseptfritt legemiddel mot hetetokter og nattesvette

Tunge dager etter svette netter

Hetetoktene på natten, med tilhørende nattesvette, er også en potensiell pådriver til humørsvingninger på dagen. Det henger sammen med at søvnkvaliteten i mange tilfeller blir så forringet at det går ut over humøret.

Mange føler seg mindre attraktiv

En annen årsak til det psykiske ubehaget man ofte erfarer, er den omstillingsfasen som overgangsalderen representerer. Mange føler at alle de plager og utfordringer som er forbundet med klimakteriet fortsatt er tabu i dagens samfunn. Mange føler seg plutselig gammel og lite attraktiv, noe som lett kan gå ut over selvbildet. Heldigvis finnes det nyttig informasjon om hva som kan hjelpe mot overgangsplagene som er roten til humørsvingningene.

Østrogenfri behandling mot hetetokter og nattesvette.

Østrogenfri behandling

Kosttilskudd har, frem til nylig, vært det vanligste tilgjengelige østrogenfrie tilbudet for norske kvinner med overgangsplager. Men mange av disse produktene inneholder planteøstrogener.

Planteøstrogener har østrogen-lik struktur og kan binde seg til såkalte østrogenreseptorer i kroppen, noe som ikke er ønskelig for alle. Kosttilskudd har dokumentasjonskrav satt av Mattilsynet, mens legemidler godkjennes av Statens legemiddelverk.

Remifemin er et reseptfritt plantebasert legemiddel mot klimakterieplager – helt uten østrogen. Plantebaserte legemidler godkjennes av Statens legemiddelverk, på samme måte som øvrige legemidler.

Reseptfritt legemiddel uten østrogen

I 2015 kom et østrogenfritt legemiddel mot overgangsplager på det norske markedet. Legemidlet har millioner av brukere verden over, og har vært på markedet siden 70-tallet. Remifemin er et reseptfritt plantebasert legemiddel som kan være til hjelp for kvinner med ønske om østrogenfri behandling mot hetetokter og nattesvette.

Kliniske studier

Det østrogenfrie virkestoffet i Remifemin heter Cimicifuga racemosa. Mange kliniske studier er gjort på østrogenfri behandling av overgangsplager. Remifemin er det Cimicifuga-preparatet det er knyttet flest slike studier til.

Remifemin kan kjøpes på apotek eller bestilles direkte fra PulsApotek her.

Her kan du lese mer om Remifemin og bestilling.

Kilder: Store medisinske leksikon (sml.snl.no), healthysleep.med.harvard.edu, Remifemin pakningsvedlegg 16.12.2014.

Remifemin® klaseormedrue 2,5 mg. Tablett. Plantebasert legemiddel mot plager i overgangsalderen som hetetokter og svetting. 1 tabl. 2 x daglig. Anbefales ikke for gravide og ammende. Kun i samråd med lege ved samtidig bruk av østrogener, ved leversykdom eller hormonavhengig kreft. Behandling stoppes ved tegn til leverskade. Kontakt lege ved vaginalblødning. Inneholder laktose. Les pakningsvedlegget før bruk. Basert på SPC sist endret: 24.03.2015 

Publisert 8. november 2016
Sist oppdatert 8. februar 2021

Disse sidene er ment for helsepersonell