Arkiv

Kategorier

Meta

Hete netter i overgangsalderen

Kvinne våt av svette - nattesvette er en vanlig plage i overgangsalderen

Hete netter i overgangsalderen

I overgangsalderen våkner mange kvinner av gjennomsvett sengetøy som nærmest kan vris opp. Visste du at et reseptfritt legemiddel kan hjelpe mot hetetokter og nattesvette?

Østrogenfri behandling av nattesvette

Nattesvette forbundet med klimakteriet kommer gjerne i følge med hetetokter. Østrogen er en type behandling som reduserer hetetokter og svetting, men ikke alle vil eller kan ta denne behandlingen. Det finnes imidlertid andre godt dokumenterte behandlinger, slik som det reseptfrie legemidlet, Remifemin.

I 2015 godkjente Statens legemiddelverk Remifemin som et veletablert plantebasert legemiddel. Remifemin har vært på det europeiske markedet siden 70-tallet, og brukes av kvinner i hele verden. Legemidlet selges reseptfritt på alle apotek, og kan bestilles direkte hjem her.

Plantebasert uten østrogen og planteøstrogen

Inntil nylig har kosttilskudd vært det mest tilgjengelige tilbudet for norske kvinner med overgangsplager. Slike produkter har andre krav til dokumentasjon enn legemidler og inneholder i tillegg gjerne planteøstrogen (fytoøstrogen). Plantebaserte legemidler som Remifemin har samme krav til dokumentasjon og sikkerhet som øvrige legemidler. Remifemin inneholder verken østrogen eller planteøstrogen og er en veldokumentert behandling mot hetetokter og nattesvette – plager som ofte forårsaker søvnmangel.

Remifemin® – mot hetetokter og nattesvette

Remifemin er et reseptfritt legemiddel mot plager i overgangsalderen, som hetetokter og nattesvette. Legemiddelet inneholder ingen form for østrogen.

  • Mot hetetokter og nattesvette
  • Klinisk dokumentert effekt
  • Uten østrogen/planteøstrogen

Nattesvetten kan gå ut over søvnen

Hele 80 % av norske kvinner opplever svetting og hetetokter om natten i løpet av klimakteriet.1 Svettingen om natten kan være så kraftig at det forstyrrer nattesøvnen. Enkelte kvinner må stå opp for å skifte sengetøy opptil flere ganger om natten. Mangel på søvn kan påvirke humør, hukommelse og dømmekraft.

Overgangsalderen er en fysiologisk prosess som starter i 40–50-årene og kan vare i flere år. Hvor lang din egen overgangsalder vil bli og hvordan den vil arte seg er svært individuelt, men du kan få en god indikasjon ved å spørre din mor om hvordan den var for henne. Uansett hvor mange år den varer for deg, vil den kunne skape problemer for nattesøvnen, dersom du til stadighet holdes våken om natten over tid. Mye kan man gjøre selv, for å lindre plagene.

Dette kan du gjøre selv

Sørg for å holde soverommet kjølig, bruk luftig nattøy og lett sengetøy. Ha skiftetøy lett tilgjengelig, slik at søvnen forstyrres minimalt om du må stå opp og bytte klær eller sengetøy. Unngå sterk mat, koffein og alkohol. Sørg for gode søvnvaner. Regelmessig mosjon hjelper også på plager i overgangsalderen. Dersom dette ikke er nok for deg, kan du få gode råd fra din lege om hvilken behandling som passer best for deg.3

Referanser:

  1. WHO Scientifi c Group. Research on the menopause in the 1990s. World Health Organ Tech Rep Ser. 1996;866:1–107.
  2. http://healthysleep.med.harvard.edu/healthy/matters/consequences.
  3. http://nhi.no/livsstil/hjelp-deg-selv-i-overgangsalderen-35729.html

Remifemin® klaseormedrue 2,5 mg. Tablett. Plantebasert legemiddel mot plager i overgangsalderen som hetetokter og svetting. 1 tabl. 2 x daglig. Anbefales ikke for gravide og ammende. Kun i samråd med lege ved samtidig bruk av østrogener, ved leversykdom eller hormonavhengig kreft. Behandling stoppes ved tegn til leverskade. Kontakt lege ved vaginalblødning. Inneholder laktose. Les pakningsvedlegget før bruk. Basert på SPC sist endret: 24.03.2015 

Publisert 8. november 2016
Sist oppdatert 8. februar 2021

Disse sidene er ment for helsepersonell