Arkiv

Kategorier

Meta

Nattesvette rammer 75 % i overgangsalderen

Søvnløs kvinne sitter på sengekanten

Nattesvette rammer 75 % i overgangsalderen

Andelen kvinner som opplever nattesvette i overgangsalderen er hele 75 %. Denne svettingen er nattlige hetetokter forårsaket av hormonell ubalanse, men det finnes både tiltak og behandling.

Les om det østrogenfrie legemidlet Remifemin mot nattesvette her.

Nattesvette er et vanlig symptom på overgangsalder

I overgangsalderen (klimakteriet) reduseres østrogenproduksjonen i kvinnens eggstokker og menstruasjonen opphører. Det finnes et titalls vanlige symptomer på overgangsalder, men to av disse er betydelig mer vanlig og utbredt enn resten, nemlig hetetokter og svetting om natten. Studier viser at hele 80 % har hetetokter i overgangsalderen og 75 % har nattesvette.

Hjernen gir beskjed om økt svetteproduksjon

Nattesvette kan være et av de første symptomene på overgangsalder. Slik svette kan enkelt beskrives som hetetokter om natten, der kvinnen svetter unormalt mye til tross for at hun ligger i ro. Når kvinnens eggstokker produserer mindre østrogen vil det oppstå en hormonell ubalanse. Denne ubalansen fører til at hjernen mottar signaler om å øke hjertefrekvensen og åpne svettekjertlene, uten at det er et reelt behov for det.

Svette netter kan ha flere årsaker enn overgangsalder

Klimakteriet er en av de vanligste årsakene til svetting om natten, men slik svette kan også være et symptom på andre medisinske tilstander. For å være på den sikre siden, kan det derfor være klokt å kontakte lege hvis svettingen vedvarer og er ledsaget av andre symptomer.

Mange mister søvn av klissvåte netter

Svettingen fører til at kvinnen våkner av gjennomvått sengetøy, som i noen tilfeller må skiftes opptil flere ganger i løpet av én natt. Dette går ut over søvnkvaliteten og kan resultere i underskudd på søvn. Over tid vil søvnmangelen kunne gå ut over kvinnens konsentrasjonsevne og humør. Mange kvinner opplever at dette har en uheldig innvirkning på jobb- og familesituasjon.

Les om det reseptfrie legemidlet Remifemin uten østrogen her.

Stress og overvekt kan gi mer svette

Plager i overgangsalderen er først og fremst arvelig betont, men også andre forhold spiller inn. Kvinner som er overvektige eller lever under mye stress har flere ganger større sannsynlighet for å rammes av nattesvette enn sine medsøstre.

Røykfrie kvinner som trener svetter mindre

Alkohol, tobakk og sterk mat er også faktorer som bidrar til hetetokter og nattesvette. Ved å unngå dette i størst mulig grad, kan mye være gjort. Legger man til regelmessig mosjon og sørger for å redusere stress, er man enda bede rustet. Skulle man likevel være plaget, til tross for at man har fulgt alle gode råd, finnes det behandling å få.

Ikke alle kvinner ønsker eller kan bruke østrogenbehandling

Det er mange behandlingstyper mot overgangsplager å velge mellom, både med og uten østrogen. Hormonbehandling med østrogen er den mest vanlige behandlingen, men mange kvinner kan eller vil ikke bruke østrogen. Remifemin er et østrogenfritt legemiddel som finnes på det norske markedet.

Reseptfritt legemiddel uten østrogen

Remifemin har vært brukt mot overgangsplager, som hetetokter og nattesvette, siden 70-tallet i europa.. Remifemin er godkjent av Statens legemiddelverk som et veletablert plantebasert legemiddel. I 2015 ble legemidlet tilgjengelig også i Norge. Mange kliniske studier er gjort på østrogenfri behandling av overgangsplager. Remifemin® er det Cimicifuga-preparatet det er knyttet flest slike studier til. Snakk gjerne med legen din om hvilken behandling som passer for deg.

Les om det østrogenfrie legemidlet Remifemin her.

Remifemin kan bestilles reseptfritt

På det norske markedet er Remifemin det eneste reseptfrie legemidlet uten østrogen mot overgangsplager. Remifemin er tilgjengelig på alle apotek, og kan bestilles direkte hjem fra apotek her, 

Kilder: medicinenet.com, menopause.org, edition.cnn.com, 34-menopause-symptoms.com, Remifemin® pakningsvedlegg, leverandørinformasjon

Remifemin® klaseormedrue 2,5 mg. Tablett. Plantebasert legemiddel mot plager i overgangsalderen som hetetokter og svetting. 1 tabl. 2 x daglig. Anbefales ikke for gravide og ammende. Kun i samråd med lege ved samtidig bruk av østrogener, ved leversykdom eller hormonavhengig kreft. Behandling stoppes ved tegn til leverskade. Kontakt lege ved vaginalblødning. Inneholder laktose. Les pakningsvedlegget før bruk. Basert på SPC sist endret: 24.03.2015 

Publisert 8. november 2016
Sist oppdatert 8. februar 2021

Disse sidene er ment for helsepersonell