Arkiv

Kategorier

Meta

Overgangsalder: Slik takler du hetetokter i sommervarmen

Overgangsalder: Slik takler du hetetokter i sommervarmen

Hva gjør du når solen steker og kroppen koker av indre varmebølger? Overgangsplager, som hetetokter og nattesvette, kan være ekstra utfordrende i sommervarmen. Heldigvis finnes det både gode råd og behandling. Slik kan du takle hetetoktene!

Hele 80 % av kvinner i overgangsalderen rammes av hetetokter, med plagsomme varmebølger, som gjør oss opphetet, rødflammet og gjennomsvett. Hetetoktene kan også komme om natten, ofte i følge med svetting. Slike nattlige hetetokter blir gjerne kalt nattesvette.

Overgangsplager som hetetokter og nattesvette går det heldigvis an å gjøre noe med. Her finner du tips om hva du kan gjøre selv og hvordan du kan behandle plagene uten østrogen.

Slik kan du bli kvitt hetetoktene – uten østrogen

Ikke alle kvinner kan eller vil behandle overgangsplagene sine med hormoner og stadig flere kvinner søker østrogenfri behandling. Kosttilskudd har vært det vanligste østrogenfrie tilbudet for norske kvinner med overgangsplager. Men mange av disse produktene inneholder planteøstrogener. Disse har østrogen-lik struktur og kan binde seg til østrogenreseptorer i kroppen, noe som ikke er ønskelig for alle.

I Norge finnes det kun ett reseptfritt legemiddel mot overgangsplager som ikke inneholder noen form for østrogen. Dette legemidlet heter Remifemin og er en veldokumentert behandling mot hetetokter og svetting i overgangsalderen.

Klinisk dokumentert effekt mot hetetokter

Remifemin har omfattende klinisk dokumentasjon på både effekt og sikkerhet. Legemidlet har vært på det markedet i over 40 år og er godkjent av Statens legemiddelverk som et veletablert plantebasert legemiddel, mot hetetokter og svetting.

Slik får du tak i Remifemin®

Remifemin er reseptfritt og kan kjøpes på alle apotek, eller bestilles levert rett hjem fra apotek .

Les mer om Remifemin og bestill fra apotek her

DETTE ER REMIFEMIN®

Remifemin er et reseptfritt legemiddel mot plager i overgangsalderen, som hetetokter og svetting. Legemidlet inneholder ingen form for østrogen.

  • Mot hetetokter og svetting
  • Klinisk dokumentert effekt
  • Uten østrogen/planteøstrogen

Les mer om Remifemin og bestill  fra apotek her

5 tips mot hetetokter i sommer

1. Rask nedkjøling

Når hetetoktene er i gang kan du avkjøle deg ved å holde håndleddene under kaldt vann eller fukte klærne litt. Føler du deg svært varm kan du ta en kald dusj eller en dukkert hvis du har mulighet til det. Kjølige rom, åpne vinduer, vifter og kald drikke hjelper også.

2. Lette klær og skiftetøy

Bruk luftige klær eller lag på lag, slik at du raskt kan ta av noen plagg. Ha alltid våtservietter og en ekstra topp i veska hvis du plages med kraftige svettetokter.

3. Unngå stress

Stress kan påvirke hetetoktene. Bekymringen for å få hetetokter i ubeleilige situasjoner kan være stressende i seg selv. Planlegg dagen din og tenk gjennom hvilke muligheter du har til å kjøle deg ned eller trekke deg tilbake. Det kan også være lurt å lære seg noen øvelser for avspenning eller en stressmestringsteknikk.

4. Vær forberedt på varme netter

Hetetokter kan være svært forstyrrende om natten og kommer gjerne i følge med nattesvette. Søvn og hvile er et viktig hjelpemiddel mot hetetoktene. Hold derfor soverommet kjølig og bruk luftig nattøy, gjerne av bomull, slik at du får sove godt. Sørg for å booke et rom med aircondition om du er på ferie i varmere strøk, eller bruk en vifte. Ha skiftetøy lett tilgjengelig hvis du svetter så mye at du må opp og bytte klær eller sengetøy i løpet av natten.

5. Måtehold og mosjon

Unngå sterk mat og vær forsiktig med koffein, alkohol og tobakk. Dette kan trigge hetetokter. Sunt kosthold, uten for mye sterk mat, bidrar til å holde kroppen i balanse. Regelmessig mosjon bidrar også til dette.

Kilder: sml.snl.no (store medisinske leksikon), tidsskriftet.no (Tidsskrift for Den norske legeforening), nhi.no, overgang.no, leverandørinformasjon.

Remifemin® klaseormedrue 2,5 mg. Tablett. Plantebasert legemiddel mot plager i overgangsalderen som hetetokter og svetting. 1 tabl. 2 x daglig. Anbefales ikke for gravide og ammende. Kun i samråd med lege ved samtidig bruk av østrogener, ved leversykdom eller hormonavhengig kreft. Behandling stoppes ved tegn til leverskade. Kontakt lege ved vaginalblødning. Inneholder laktose. Les pakningsvedlegget før bruk. Basert på SPC sist endret: 24.03.2015 

Publisert 7. juni 2017
Sist oppdatert 8. februar 2021

Disse sidene er ment for helsepersonell