Arkiv

Kategorier

Meta

Råd mot søvnproblemer

søvnproblemer kvinne får ikke sove

Råd mot søvnproblemer

Søvn gir ny energi og gjør oss klare til en ny dag. Dessverre sliter en av tre med ukentlige søvnproblemer. For å legge til rette for god søvn, er det mye man selv kan gjøre. I tillegg finnes reseptfri behandling for lettere innsovning.

Hopp over middagsluren

Unngå å sove på dagen med mindre det er en svært kort blund. 10–15 minutter vil som regel forstyrre nattesøvnen minimalt, mens lengre søvnperioder nesten alltid vil svekke sannsynligheten for å sove godt om natten.

Finn roen før du skal legge deg

Ro ned med avslappende og hyggelige aktiviteter de siste fire timene før du legger deg. Jobbing, fysiske eller mentale anstrengelser eller følelsesmessig ubehag som krangling og diskusjoner kan virke hemmede på søvnen. Dersom du sliter med å koble ut tankespinn og uro, kan et reseptfritt legemiddel som virker beroligende være til hjelp. Det reseptfrie legemidlet Sedix demper indre uro og letter innsovning. Sedix fås kjøpt på apotek eller kan bestilles her.

Ta et varmt bad to timer før leggetid

Rytmen mellom søvn og våkenhet henger sammen med rytmen for den indre kroppstemperaturen. Når kroppstemperaturen faller, øker vår tilbøyelighet til å sovne. Et varmt bad vil først øke temperaturen i kroppen til et kunstig høyt nivå, og et par timer etterpå vil kroppstemperaturen ha sunket enda mer enn den normalt ville gjort om kvelden. Dermed øker sjansene for å få sove om du legger deg ca. to timer etter et varmt bad.

Sov like lenge hver natt

Sov rundt åtte timer hver natt. Dersom du en natt sover vesentlig lenger enn vanlig, påvirkes søvnkvaliteten natten etter. Legg deg til samme tid hver kveld, og stå opp til omtrent samme tid hver morgen – også i helgene. Dette styrker døgnrytmen og gir bedre søvn. Det å ta igjen søvn, ved å sove ekstra lenge i helgene, kan være en god idé der og da. Men det er en dårlig løsning på lang sikt.

Ta bort klokken

Ha ikke klokken lett tilgjengelig om natten. Når du ikke får sove, kan fortvilelsen forsterkes ved å se hva klokken er, og du kan komme til å bli mer urolig.

Unngå å slå på lys om natten

Ikke tenn lys, hvis du er oppe om natten. Lys har en oppkvikkende effekt og kan hemme kroppens utskillelse av melatonin – det søvnfremkallende hormonet.

Hva er søvnproblemer (insomni)?

Insomni er problemer med minst én av disse situasjonene:
  • Innsovning
  • Hyppige oppvåkninger
  • For tidlig oppvåkning

Sov stille, mørkt og kjølig

Lys og lyd virker forstyrrende på søvnen. Ørepropper i ørene og maske for øynene kan hjelpe. Også romtemperaturen spiller inn på søvnen og bør være behagelig kjølig (ca 14–20 grader). Blir det for varmt eller kaldt, kan det forstyrre søvnen.

Fast søvnritual

Innfør et fast søvnritual som du gjør hver kveld. Det vil hjelpe til med å forberede kroppen på at det er tid for å sove. Ritualet kan være enkle ting som tannpuss, ta på seg nattøy eller slappe av litt i godstolen.

Seng skal kobles til søvn

Hvis du har søvnproblemer kan sengen lett bli forbundet med ubehag. Da er det viktig å sørge for få tilbake den gode forbindelsen mellom seng og søvn. Husk at sengen bare skal brukes til soving (og evt. sex). Unngå å spise, se på TV, mobiltelefon eller annet i sengen. Du skal bare gå til sengs når du er trøtt. Forlat sengen etter 20 minutter uten søvn, da unngår du å forsterke koblingen mellom uro og seng. Gjør noe rolig og hyggelig, og gå og legg deg igjen når du kjenner deg søvnig.

Trening gir bedre søvn

Sørg for daglig mosjon. Fysisk aktivitet er forbundet med kortere innsovningstid, dypere søvn, samt færre og kortere søvnavbrudd i løpet av natten. Avslutt treningen minst 3–4 timer før du legger deg. Da unngår du at den fysiske aktiviteten fra treningen sitter igjen i kroppen når du forsøker å falle til ro.

Unngå koffein

Koffein påvirker sentralnervesystemet vårt og holder oss våken. Effekten kan vare så lenge som inntil 14 timer. Unngå derfor koffeinholdige produkter som kaffe, te, sjokolade, cola og energidrikker etter klokken tolv på dagen. Da vil du også oppleve mer ro i kropp og sinn.

Alkohol er lite egnet som sovemiddel

Mange opplever at alkohol letter innsovningen, men alkohol er ikke å anbefale som sovemedisin. Når alkoholkonsentrasjonen i blodet synker, øker aktiveringen i sentralnervesystemet og man blir mer våken.

Behandling med reseptfritt legemiddel

Får du fortsatt ikke sove, etter å ha forsøkt disse rådene, kan du prøve et reseptfritt legemiddel, som Sedix. Sedix virker beroligende og gjør det dermed lettere å sovne. Det er ikke rapportert noen kjente bivirkninger og det er lite sannsynlig at bivirkninger vil oppstå når man slutter å ta Sedix. Bivirkninger kan likevel forekomme, som ved bruk av alle legemidler. Sedix fås reseptfritt på alle apotek eller bestilles direkte fra pulsapotek.no. Legemidlet blir da levert rett i postkassen i diskret forpakning. Les mer om Sedix og bestilling her.

SEDIX mot indre uro og innsovningsvansker

  • Virker beroligende
  • Letter innsovning
  • Reseptfritt legemiddel
Sedix er et tradisjonelt plantebasert legemiddel for å lindre mild uro, som bekymring nervøsitet og irritabilitet, og for å lette innsovning. For voksne og barn over 12 år. Fysisk avhenglighet er lite sannsynlig. Fås reseptfritt på apotek.
  Kilder: Helsedirektoratet, Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, Sedix pakningsvedlegg. Sedix® (Passiflora incarnata). Reseptfritt. Tradisjonelt plantebasert legemiddel til bruk hos voksne og barn >12 år for å lindre milde symptomer på uro, som nervøsitet, bekymring eller irritabilitet, og for å lette innsovning. Mild uro: 1–2 tabl. morgen og kveld. Lette innsovning: 1–2 tabl. ½ time før leggetid. Anbefales ikke for gravide og ammende, samt ved samtidig bruk av andre beroligende medisiner. Kontakt lege hvis symptomene forverres, eller ikke bedrer seg etter 2 ukers bruk. Behandlingen bør ikke fortsette i mer enn 6 måneder i ett strekk. Kan påvirke evnen til å kjøre bil og bruke maskiner. Pasienter som opplever dette, skal ikke kjøre bil eller bruke maskiner. Bruksområdet for et tradisjonelt plantebasert legemiddel er utelukkende basert på lang brukstradisjon. Oppbevares utilgjengelig for barn. Les pakningsvedlegget før bruk.
Publisert 21. august 2017
Sist oppdatert 30. juni 2020

Disse sidene er ment for helsepersonell