Arkiv

Kategorier

Meta

Råd mot stress og uro

Mann som sitter tankefull på et fjell

Råd mot stress og uro

Psykologisk stress oppstår når man opplever at krav og forventninger overstiger egen kapasitet. Pågår dette over for lang tid kan det bli en belastning. Nedenfor finner du råd, og teknikker og behandling som kan hjelpe mot slik uro.

Les også: Sedix – reseptfritt legemiddel mot uro og søvnproblemer>>

Stress ned med avspenningsteknikker

Avslapningsteknikker kan hjelpe oss å redusere stress i kroppen. Fokusert pusting og meditasjon skaper en «avslapningsrespons» i kroppen. Det er viktig å øve litt hver dag for å kunne ha nytte av disse teknikkene og for å merke en virkning også utenom selve øvelsen. Gjør gjerne øvelsene når det er stille og rolig, gjerne om kvelden før du skal sove.

Dyp pust 1 fokus på inn- og utpust

Pust dypt, rolig og kontrollert. Hold gjerne en hånd på magen for å kjenne at magen går opp når du puster inn og ned når du puster ut. Fokuser oppmerksomheten på pusten som går ut og inn av kroppen. Det vil komme tanker, og det er helt i orden, men ikke bli distrahert av dem. Du kan komme tilbake til dem senere. Vend oppmerksomheten tilbake til pusten.

Dyp pust 2 fokus kun på utpust

Hvis jevn inn- og utpust føles vanskelig, kan du konsentrere deg kun om utpusten. Pust inn, og deretter langsomt helt ut mens du fokuserer på utpusten. Når du behersker fokusert pusting, er det mulig å benytte teknikken i stressende situasjoner. Når vi blir engstelige, begynner vi ofte å puste kort og fort, med det resultat at det blir mye oksygen i blodet, som igjen kan gi ubehag. Ved å puste dypt og rolig og få til lang utpust, kan man motvirke dette.

Meditasjon er «oppmerksomt nærvær»

Meditasjon går ut på å være mentalt tilstede i øyeblikket. Du er klar over, men ikke oppslukt av det som skjer rundt deg. Observer de tankene som naturlig dukker opp, uten å bedømme eller handle på dem. Det er en måte å stilne hjernen og kroppen og føle ro og fred. Etter hvert vil tankene komme stadig sjeldnere og være mindre forstyrrende, men det krever en del trening. Det kan være nyttig å lytte til en innlest avspenningsinstruksjon.

Visualisering er en effektiv teknikk

Det å se for seg noe godt, kan også være en nyttig øvelse for å roe kroppen og håndtere stress. Du kan for eksempel forestille deg at du ligger på en varm hvit strand med palmer og turkist hav, eller sitter på en stein i en fjellheim med fantastisk utsikt; det bildet som passer best for deg.

Det er også mulig å forestille seg at ubehag man bærer på løser seg opp, for eksempel at det kommer et lysskinn eller en lysstråle ovenfra som strømmer ned i deg. Lysstrålen trenger gjennom og vibrerer rundt spenningen, og når det skjer, vil du merke hvordan spenningen gradvis gir slipp og blir mindre og mindre.

En annen teknikk er å tenke seg at når man puster dypt inn, så puster man inn kraft, energi, ro, kjærlighet, alt som er positivt og bra. Når man puster ut, så følger alt som er av ubehag og spenning med pusten ut.

Hva annet kan hjelpe?

 • Skriv ned tanker og følelser. Lag gjerne en liste over ting du kan gjøre som er til hjelp.
 • Husk at reaksjoner på stress er vanlig. Du er hverken alene, svak eller «gal».
 • Gjør noe lystbetont som reduserer stress, slik som yoga, gåturer, musikk eller et bad.
 • Ha sosialt samvær med andre, slik som familie og venner.
 • Finn tanker som er hjelpsomme. Er tankene dine negative eller lite konstruktive? Forsøk å finne mer hjelpsomme tanker. For eksempel, hvis du tar deg selv i å tenke: «Det greier jeg ikke», så utfordre deg selv ved å stille spørsmål som:
  • Er det sant at jeg ikke klarer det?
  • Er det alltid sant?
  • Under hvilke omstendigheter kunne jeg klare det?
  • Kunne jeg klare det med litt hjelp?
 • Unngå bruk av alkohol eller andre rusmidler for å takle reaksjoner – det vil gjøre det verre over tid.
 • Oppsøk hjelp. Hvis reaksjonene dine vedvarer eller øker i styrke, kan du få terapeutisk hjelp. Det finnes gode og effektive metoder for behandling av posttraumatiske stressreaksjoner. Snakk med fastlegen din som kan henvise deg til en terapeut.

Kilde: nkvts.no (Nasjonalt kunnskapssenter mot vold og traumatisk stress)

Plantebasert reseptfritt legemiddel demper uro

Dersom du sliter med stress, uro, engstelse eller nervøsitet, kan det reseptfrie legemidlet Sedix være til hjelp. Legemidlet har beroligende effekt, og det er ikke rapportert om fysisk avhengighet ved bruk. Sedix letter også innsoving, hvis du har vanskeligheter med å falle til ro og koble ut tanker og bekymringer når du skal sove. Legemidlet har vært i salg i Europa flere år, og har siden 2016 vært tilgjengelig på det norske markedet.

Sedix kan kjøpes på apotek, eller bestilles direkte fra pulsapotek.no

Les om Sedix og bestilling her.

DETTE ER SEDIX®

Sedix er et tradisjonelt plantebasert legemiddel som demper uro og dermed kan lette innsovning. Uro, som bekymring, irritabilitet og nervøsitet lindres, for å få ro til å sovne eller for en beroligende virkning på dagtid. Det er ikke rapportert om «hangover» eller sløvhet ved bruk av legemidlet. Heller ingen fysisk avhengighet er rapportert.

 • Beroligende effekt
 • Letter innsovning
 • Ingen rapportert avhengighet

Les mer om reseptfrie Sedix og bestilling her.

Kilder: nhi.no, nkvts.no, Europeisk database over rapporter om antatte bivirkninger

Sedix® (Passiflora incarnata L.) 200 mg. Reseptfritt. Tabletter. Til bruk fra 12 år for å lindre milde symptomer på uro, som nervøsitet, bekymring eller irritabilitet, og for å lette innsovning. Bruksområdet for et tradisjonelt plantebasert legemiddel er utelukkende basert på lang brukstradisjon. Pasienter som opplever seg påvirket av Sedix skal ikke kjøre bil eller bruke maskiner. Kontakt lege hvis symptomene forverres, eller ikke bedrer seg etter 2 ukers bruk. Anbefales ikke til gravide eller ammende. Samtidig bruk av syntetiske sedativer anbefales ikke. Les pakningsvedlegget før bruk. Basert på preparatomtale: 23.12.2019 

Publisert 8. november 2016
Sist oppdatert 8. februar 2021

Disse sidene er ment for helsepersonell