Arkiv

Kategorier

Meta

Tunge tanker i overgangsalderen?

Kvinne i overgangsalderen er lei seg - tar seg til hode

Tunge tanker i overgangsalderen?

Overgangsalderen har senket seg som en mørk sky over sinnet ditt, du gråter for ingenting og alt føles trist og leit. Hetetoktene går deg på nervene, og nattesvetten holder deg våken. Mange sliter med tungsinn og humørsvingninger som følge av dette.

Motsatt av puberteten

Overgangsalderen inntreffer som regel i 40–50-årsalderen og kan vare fra 0,5–15 år. Noen ganger lengre. Klimakteriet kommer av at eggstokkene gradvis slutter å fungere som før. Dette gjør at kvinners egen produksjon av kjønnshormonene østrogen og progesteron avtar.

Fire av fem kvinner opplever plager i forbindelse med denne fasen. Ettersom uvante ting skjer med kroppen, er det vanlig å føle like mye ubehag som ved puberteten. På mange måter er overgangsalderen det samme som puberteten, bare med motsatt fortegn. I prinsippet betyr det at man går fra å være fruktbar til ikke lenger å kunne få barn.

Mot overgangsplager: Remifemin – reseptfritt legemiddel uten østrogen

Nye tankeprosesser settes i gang

I denne fasen av livet er det mange nye tanker som dukker opp. For noen er det en lettelse at man ikke lenger trenger å bruke prevensjon for å forhindre graviditet. Andre kan oppleve det som leit at de ikke lenger kan få barn. Enten fordi man innerst inne ønsket seg flere barn, eller man kanskje aldri rakk å få noen.

Samlivsbrudd i voksen alder er ikke uvanlig

En del av de nye opplevelsene er relatert til rent kroppslige endringer, men mange andre forandringer i livet er ofte sammenfallende med overgangsalderens tidsrom. Når barna er blitt store, og man skal forsøke å finne tilbake til kjæresterollen, kan dette bety en ny vending i livet. Enten opplever man en ny vår for samlivet, nå som man endelig har mer tid til hverandre. Eller det motsatte kan skje – man går inn i et samlivsbrudd, som følge av alt for mange år uten pleie av forholdet. Da dukker nye bekymringer opp, knyttet til å få seg en ny partner i voksen alder.

Sliter du med plager i overgangsalderen? Les om Remifemin her

Foreldre som blir gamle og faller fra

Også forholdet til ens foreldre kan endre seg i denne tiden. Kanskje har helsen deres begynt å skrante og du kjenner på at rollene nå er snudd. Nå er det du som passer på dem. Enkelte opplever også å miste foreldrene sine i dette tidsrommet og kjenner på sorgen over å ha mistet noen som alltid har vært der. Samtidig kommer tanken på at en selv har kommet et steg nærmere livets ende.

Nattesvette stjeler søvn og etterlater tungsinn

Mange sliter med å få sove om natten fordi man opplever unormal svetteproduksjon i overgangsalderen. Da kan vonde tanker og følelser kjennes ekstra tunge. Søvnmangel som følge av nattesvette, kan over tid gi seg utslag i humørsvingninger og tungsinn. Dette vekker i sin tur et sterkt ønske om en løsning på problemene. Men den mest brukte behandlingsformen i Norge – østrogen – er det mange kvinner som ikke kan eller ønsker å bruke.

Les også: Effektiv hjelp mot hetetokter og nattesvette

Uten østrogen og planteøstrogen

Kosttilskudd har, frem til nylig, vært det vanligste østrogenfrie tilbudet tilgjengelig for norske kvinner med overgangsplager. Men mange av disse produktene inneholder planteøstrogener. Planteøstrogener har østrogen-lik struktur, og kan binde seg til såkalte østrogenreseptorer, noe som ikke alltid er ønskelig for alle.

Østrogenfritt legemiddel mot overgangsplager

Remifemin er et plantebasert legemiddel som ikke inneholder østrogen eller planteøstrogen. Legemidlet har millioner av brukere i store deler av verden og har vært brukt siden 70-tallet. I 2015 ble Remifemin tilgjengelig på det norske markedet.

Godkjent av Statens legemiddelverk

Remifemin er et plantebasert legemiddel mot plager i overgangsalderen, som hetetokter og nattesvette.  Remifemin er det legemidlet med virkestoffet Cimicifuga racemosa som det knytter seg flest kliniske studier til, når det gjelder østrogenfri behandling av overgangsplager. Inneholder hverken østrogen eller planteøstrogen.  Remifemin er en velutprøvd behandling og Statens legemiddelverk har godkjent Remifemin som et veletablert plantebasert legemiddel.

Remifemin kan kjøpes på alle apotek eller bestilles direkte fra PulsApotek her. Legemidlet sendes da i diskret forpakning til din postkasse.

Produktinformasjon og forsiktighetsregler

Kilder: Remifemin pakningsvedlegg

Remifemin® klaseormedrue 2,5 mg. Tablett. Plantebasert legemiddel mot plager i overgangsalderen som hetetokter og svetting. 1 tabl. 2 x daglig. Anbefales ikke for gravide og ammende. Kun i samråd med lege ved samtidig bruk av østrogener, ved leversykdom eller hormonavhengig kreft. Behandling stoppes ved tegn til leverskade. Kontakt lege ved vaginalblødning. Inneholder laktose. Les pakningsvedlegget før bruk. Basert på SPC sist endret: 24.03.2015 

Publisert 8. november 2016
Sist oppdatert 8. februar 2021

Disse sidene er ment for helsepersonell