Arkiv

Kategorier

Meta

Sår og vond hals

Sår og vond hals? – Prøv dette!  

Det kribler og klør nedover i svelget, og du konstaterer: «Jeg har fått vondt i halsen!» I denne artikkelen har vi samlet våre beste råd og tips mot de vanligste plagene i halsen. 

Å ha vond, sår eller irritert hals er en svært vanlig tilstand som de fleste opplever fra tid til annen. Dette er de hyppigste årsakene: 

De vanligste årsakene til halsinfeksjoner 

Den aller vanligste årsaken til halsvondt er virus1. Men også bakterielle infeksjoner kan forårsake halsvondt. Av alle pasienter med halsvondt som oppsøker lege, finner vi følgende årsaker2:  

 • Virusinfeksjoner (mest vanlig) og bakterieinfeksjoner som ikke skal behandles med antibiotika2 
 • Streptokokker (10-40 %) er den vanligste av bakterielle halsbetennelser 
 • Kyssesyke (1-2 %), også kalt mononukleose  

Disse bakenforliggende årsakene vil naturligvis være til stede under hele sykdomsforløpet, men det trenger ikke smertene å være, hvis du gjør noe med det. Om du ikke får bort alt ubehaget i halsen, er det i det minste mulig å lindre smertene noe til du er frisk igjen. Så inntil da, kan du trøste deg med disse velutprøvde rådene mot halsvondt: 

Tips og råd mot sår hals3 

 • Drikk te med honning  
 • Gurgle saltvann (rør ut 1 ts salt i et glass vann), og spytt ut etterpå 
 • Bruk halspastiller eller -tabletter, som kan fås på apotek 

Behandling med legemidler 

 • Smertestillende legemidler som inneholder ibuprofen eller paracetamol kan kjøpes reseptfritt på apotek eller i butikk. Disse stoffene kan gi effektiv smertelindring, men kan også gi bivirkninger, spesielt ved høye doser og langvarig bruk. Det er derfor viktig å lese pakningsvedlegget nøye. Vær også forsiktig med å blande ulike legemidler samtidig. 

 • Antibiotika kan brukes ved streptokokk-infeksjon. De fleste med «streptokokkhals» får feber, og det gjør vondt å svelge. Legen stiller diagnosen ved å ta en prøve fra halsen med en bomullspinne. Antibiotikabehandling vil ofte gi bedring innen et døgn. I tillegg vil påbegynt behandling hindre videre smitte. 

Når vi blir syke, har vi ofte mange spørsmål knyttet til plagene våre. Nedenfor har vi samlet vanlige spørsmål rundt sår hals.  

Ofte stilte spørsmål: 

Jeg har sår hals når skal jeg kontakte lege? 

Få en leges vurdering dersom du i tillegg til halsvondt har ett eller flere av disse tilstandene5

 • kraftige smerter i halsen 
 • vanskelig for å puste 
 • dårlig allmenntilstand  
 • symptomer som har vart i over en uke  

Hvorfor har jeg vondt i halsen ved svelging? 

Ved halsbetennelse, enten den er forårsaket av virus eller bakterier, vil smerten oftest sitte langt bak i halsen og gjerne bli verre ved svelging4.  

Kan jeg trene med sår hals? 

Som utgangspunkt er det anbefalt å ta det med ro når man er syk. Lett trening som ikke er anstrengende, ser ikke ut til å bety noe for sykdomsforløpet. Har du derimot feber, bør du ikke trene i det hele tatt6

Er du blant de som, på tross av sykdom, gjerne vil trene for å unngå «formtap», så tenk over dette: Høyt aktivitetsnivå når en infeksjon herjer i kroppen, kan svekke kroppens evne til å få kontroll med infeksjonen. Lytt derfor til kroppen, og bruk sunn fornuft6

Må jeg koronateste meg om jeg har sår hals? 

Sår hals er ett av flere symptomer på covid-19 og du bør derfor følge Folkehelseinstituttets råd om testing. Testkriterier for covid-19 fra Folkehelseinstituttet finner du her


Referanser: 

1. https://nhi.no/sykdommer/infeksjoner/bakteriesykdommer/streptokokkhalsinfeksjon/?page=4 

2. https://nhi.no/symptomer/orenesehals/halsvondt-veiviser/?hp=true 

3. https://nhi.no/symptomer/orenesehals/halsvondt-veiviser/?hp=true 

4. https://nhi.no/symptomer/orenesehals/halsvondt-veiviser/?page=5

5. https://nhi.no/symptomer/orenesehals/halsvondt-veiviser/?page=6 

6. https://nhi.no/trening/aktivitet-og-helse/treningsrad-generelle/forkjolelse-kan-man-trene/ 

7. https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/testing-og-oppfolging-av-smittede/testkriterier/#utfyllende-informasjon-om-hvem-som-boer-testes 

Publisert 18. november 2020
Sist oppdatert 23. november 2021

Disse sidene er ment for helsepersonell