Arkiv

Kategorier

Meta

Derfor bør du ikke drikke alkohol for å få sove

woman drinking red wine

Derfor bør du ikke drikke alkohol for å få sove

Inntak av alkohol for å sovne er ikke å anbefale fordi alkohol gir forringet søvnkvalitet(1) – et dårlig utgangspunkt hvis du vil våkne frisk og opplagt neste morgen. Det finnes bedre alternativer dersom du sliter med å sovne – med og uten resept.

En av tre sliter med søvnproblemer her til lands. Mer enn 15 % opplever spesielt innsovningen som problematisk, og dette er en økende trend.2 Når søvnen lar vente på seg og desperasjonen etter å få sove blir stor nok, hender det at alkohol blir brukt som en utvei – noe som kan gi flere uheldige konsekvenser.

Alkohol mot innsovningsproblemer frarådes

Ikke bare vil søvnen bli mer urolig – du kan også forvente flere oppvåkninger og dårligere søvnkvalitet dersom du drikker alkohol rett før leggetid. Kort fortalt forstyrres den dype søvnen som skulle gjøre deg uthvilt og opplagt dagen etter.1 Blir alkoholbruken en vane over tid, kan også helsemessige og sosiale problemer oppstå.3 Heldigvis finnes det bedre måter å få sove på. Nedenfor finner du tips til grep du selv kan ta og informasjon om behandling ved uro og innsovningsvansker.

Smarte innsovningstips4,5

 • Legg deg til samme tid hver kveld, og stå opp til samme tid hver morgen.
 • Unngå å drikke kaffe, te eller andre koffeinholdige drikker etter kl. 17.
 • Bruk ikke alkohol som «innsovningsmedisin» – det forstyrrer søvnen.
 • Vær fysisk aktiv i løpet av dagen.
 • Forsøk å være minst 30 minutter i dagslys hver dag.
 • Sett av tid på dagen til å løse eller diskutere eventuelle bekymringer.
 • Unngå å være sulten eller å innta et tungt måltid rett før leggetid.
 • Sørg for mørke, ro og moderat temperatur på soverommet.
 • Legg bort mobil og andre skjermer før du legger deg.
 • Lær deg en avspenningsteknikk.

Råd til riktig behandling

God søvnhygiene kan hjelpe mange langt på vei, men er ikke alltid tilstrekkelig for å klare å sovne. Har du allerede gjort som anbefalt i punktlisten over, men fortsatt ikke får sove? Da kan det være nyttig å diskutere med legen din hvilken behandling som vil fungere optimalt for deg. Du kan også få god hjelp på apotek. Det er ikke slik at all medisin er vanedannende – det finnes både reseptbelagte og reseptfrie legemidler til bruk for lettere innsovning. For noen er det riktig med et reseptbelagt legemiddel, mens for andre kan det være tilstrekkelig med et reseptfritt. Du kan lese mer om et av de reseptfrie her, også omtalt i Helsebiblioteket.

Er alkoholinntaket blitt et problem? 

Er du i tvil om alkoholbruken er i ferd med å bli et problem, finnes det flere informative nettsider, som f. eks. rustelefonen.no. Der kan man blant annet få en pekepinn på hvordan man ligger an med alkoholinntaket sitt. Det finnes dessuten flere ulike foreninger som kan hjelpe til med å skape en endring, slik som Anonyme Alkoholikere. Kilder:
 1. Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer (https://helse-bergen.no/seksjon/sovno/Documents/202%204127_sovno_S%c3%b8vnproblemer_hvordan%20skal%20de%20behandles%202spalter_desember%202016_081216.pdf)
 2. Folkehelseinstituttet, Søvnvansker (insomni) (https://www.fhi.no/nettpub/hin/psykisk-helse/sovnvansker-folkehelserapporten/#eHandbook1105542)
 3. Folkehelseinstituttet, Alkohol og andre rusmidler (https://www.fhi.no/nettpub/hin/risiko–og-beskyttelsesfaktorer/alkohol-og-andre-rusmiddel–folkehe/#alkohol-og-helse)
 4. Norsk Helseinformatikk: Søvnhygieniske råd (https://nhi.no/livsstil/egenomsorg/sovnhygieniske-rad/)
 5. Helsenorge.no (https://helsenorge.no/sykdom/sovnproblemer/gode-rad-for-bedre-sovn)
 6. Sedix pakningsvedlegg (https://www.felleskatalogen.no/medisin/pasienter/pil-sedix-tilman-612859)
 
Publisert 7. juni 2018
Sist oppdatert 30. juni 2020

Disse sidene er ment for helsepersonell