Arkiv

Kategorier

Meta

Melatonin – slik fungerer det

Melatonin 1 mg

Melatonin slik fungerer det

Mange har hørt om melatonin og vet at det har noe med søvn å gjøre. Men hvordan fungerer egentlig dette naturlige hormonet som finnes i kroppen? Når kan et tilskudd med melatonin være et alternativ for deg? I denne artikkelen beskriver vi hva melatonin gjør og hjelper deg til å finne rett behandlingsalternativ for dine søvnproblemer.

Melatonin er et naturlig forekommende hormon produsert av epifysen i hjernen. Hormonet får oss til å føle oss søvnige og spiller en viktig rolle når det gjelder å regulere vår døgnrytme. Utskillelsen av melatonin i kroppen påvirkes av lys slik at nivåene av hormonet er høyere om natten og lavere om dagen. Produksjonen av melatonin varierer ikke bare over dagen, men også gjennom hele livet1. Produksjonen av melatonin er høyest i barne-årene for så å avta. Eldre kan oppleve at redusert melatoninproduksjon kan bidra til problemer med søvn.

Tilskudd av melatonin, for hvem?

Tidligere har melatonin bare blitt foreskrevet av leger, men siden årsskiftet (2020) kan du kjøpe Melatonin 1 mg uten resept på apotek. Tilskudd av melatonin anbefales for de som ønsker å normalisere sin innsovningstid eller døgnrytme. Tilskudd av melatonin kan også anbefales til eldre mennesker som har problemer med å falle i søvn og derfor har en ubalanse i døgnrytmen. Andre kjente årsaker til ubalanse i døgnrytmen kan for eksempel være reiser over forskjellige tidssoner, som ofte resulterer i jetlag.

  • Bidrar til normal innsovningstid
  • Bidrar til normal døgnrytme
  • Nå uten resept på apotek

Riktig produkt til riktig symtom

For å få best mulig effekt av behandlingen av søvnprblemer er det viktig å velge riktig produkt til riktig symptom. Melatonin 1 mg er et godt valg der døgnrytmen har kommet i ubalanse. Uro er en annen vanlig årsak til søvnproblemer som kan føre til søvnmangel. Hvis problemet er at det er vanskelig å slappe av og falle til ro og sovne om kvelden, anbefales det reseptfrie legemidlet Sedix®. Les mer om Sedix her. En tredje variant av søvnproblemer er opplevelsen av dårlig søvnkvalitet og oppvåkninger om natten. Hvis en bedre søvnkvalitet er målet, anbefales det reseptfrie legemidlet Lunixen®. Les mer om Lunixen her.


Melatonin 1 mg Sana Pharma Medical er et kostholdstilskudd.

Tilskudd skal ikke brukes som erstatning for et variert kosthold og en sunn livsstil. Oppbevares utilgjengelig for barn.


Referanse: 1. Hoff Roland PD. Melatonin – bruk og misbruk. Tidsskr Nor Lægeforen nr. 12, 2001; 121: 1498–9

Sedix® (Passiflora incarnata) tabl. Tradisjonelt plantebasert legemiddel (TPL) for å lindre milde sympt. på uro og lette innsovning. >12 år. Mild uro: 1–2 tabl. morgen og kveld. Lette innsovning: 1–2 tabl. ½ time før leggetid. Ikke for gravide/ammende, samt ved bruk av andre beroligende medisiner. Kontakt lege hvis ingen bedring etter 2 uker. Bør ikke brukes >6 måneder i strekk. Bruksomr. for et TPL er utelukkende basert på lang brukstradisjon. Les pakningsvedlegg av 30.08.2016.

Lunixen® 500 mg (valerianarot) tabl. Plantebasert legemiddel for å lindre mild uro og søvnforstyrrelser. >12 år. Søvnforstyrrelser: 1 tabl. ½-1 time før leggetid. Mild uro: 1 tabl. opptil 3 x daglig. Ikke for gravide og ammende. Kontakt lege hvis ingen bedring etter 2 uker. Oppbevares utilgjengelig for barn. Les pakningsvedlegget av 14.11.2018.

Sana Pharma Medical AS | Enebakkeveien 117 A, 0680 Oslo, Norge | post@sanapharma.no | www.sanapharma.no  

Publisert 24. februar 2020
Sist oppdatert 30. juni 2020

Disse sidene er ment for helsepersonell