Arkiv

Kategorier

Meta

Melatonin – slik fungerer det

Melatonin 1 mg

Melatonin – slik fungerer det

Mange har hørt om melatonin og vet at det har noe med søvn å gjøre. Men hvordan fungerer egentlig dette naturlige hormonet som finnes i kroppen? Når kan et tilskudd med melatonin være et alternativ for deg? I denne artikkelen beskriver vi hva melatonin gjør og hjelper deg til å finne rett behandlingsalternativ for dine søvnproblemer.

Melatonin er et naturlig forekommende hormon produsert av epifysen i hjernen. Hormonet får oss til å føle oss søvnige og spiller en viktig rolle når det gjelder å regulere vår døgnrytme. Utskillelsen av melatonin i kroppen påvirkes av lys slik at nivåene av hormonet er høyere om natten og lavere om dagen. Produksjonen av melatonin varierer ikke bare over dagen, men også gjennom hele livet1. Produksjonen av melatonin er høyest i barne-årene for så å avta. Eldre kan oppleve at redusert melatoninproduksjon kan bidra til problemer med søvn.

Tilskudd av melatonin, for hvem?

Tidligere har melatonin bare blitt foreskrevet av leger, men siden årsskiftet (2020) kan du kjøpe Melatonin 1 mg uten resept på apotek. Tilskudd av melatonin anbefales for de som ønsker å normalisere sin innsovningstid eller døgnrytme. Tilskudd av melatonin kan også anbefales til eldre mennesker som har problemer med å falle i søvn og derfor har en ubalanse i døgnrytmen. Andre kjente årsaker til ubalanse i døgnrytmen kan for eksempel være reiser over forskjellige tidssoner, som ofte resulterer i jetlag.


Melatonin fra Sana Pharma Medical

Melatonin serie 1mg spray og natt

Sana Pharma Medical har tre typer melatonintilskudd, som kommer i ulik form.

Fås på apotek – uten resept.

Melatonin bidrar til:

  • Redusert innsovningstid
  • Normal døgnrytme


Velg melatonin tilpasset din bruk:

  • Melatonin 1 mg – hurtig opptak (kapsel)
  • Melatonin Natt – hurtig og forlenget opptak (depottablett)
  • Melatonin Spray – raskere opptak, enkel i bruk (munnspray)

Melatonin fra Sana Pharma Medical fås på apotek eller kan bestilles rett hjem fra apotek her:

Riktig produkt til riktig symptom

For å få best mulig effekt av behandlingen av søvnprblemer er det viktig å velge riktig produkt til riktig symptom. Melatonin 1 mg er et godt valg der døgnrytmen har kommet i ubalanse. Uro er en annen vanlig årsak til søvnproblemer som kan føre til søvnmangel. Hvis problemet er at det er vanskelig å slappe av og falle til ro og sovne om kvelden, anbefales det reseptfrie legemidlet Sedix®Les mer om Sedix her. En tredje variant av søvnproblemer er opplevelsen av dårlig søvnkvalitet og oppvåkninger om natten. Hvis en bedre søvnkvalitet er målet, anbefales det reseptfrie legemidlet Lunixen®Les mer om Lunixen her.

Referanse: 1. Hoff Roland PD. Melatonin – bruk og misbruk. Tidsskr Nor Lægeforen nr. 12, 2001; 121: 1498–9


Melatonin: For gunstig virkning; 1 mg før leggetid, og ved jet-lag minst 0,5 mg ved leggetid første reisedag og noen dager etter ankomst. Anbefales ikke til barn og unge under 18 år. Ikke for gravide eller ammende. Ved bruk sammen med blodfortynnende legemidler anbefales det å kontakte lege. Anbefalt døgndose (1 mg) bør ikke overskrides. Kosttilskuddet bør ikke brukes som erstatning for en variert kost. Oppbevares utilgjengelig for barn.

relaterte artikler

Publisert 24. februar 2020
Sist oppdatert 2. desember 2021

Disse sidene er ment for helsepersonell