Arkiv

Kategorier

Meta

Overgangsalder – fakta, symptomer og behandling

Svettetokter og hetetokter i overgangsalderen

Overgangsalder – fakta, symptomer og behandling

Overgangsalderen er en livsfase som markerer at rundt 40 fruktbare år er i ferd med å ta slutt. I 40-50-årsalderen slutter kvinnens eggstokker gradvis å fungere, østrogennivåene synker og menstruasjonsblødningene opphører. Dette kan gi plager som blant annet hetetokter, nattesvette og tørr skjede, men disse kan behandles.

Svettetokter og hetetokter i overgangsalderen

Overgangsalder – fakta, symptomer og behandling

Overgangsalderen er en livsfase som markerer at rundt 40 fruktbare år er i ferd med å ta slutt. I 40-50-årsalderen slutter kvinnens eggstokker gradvis å fungere, østrogennivåene synker og menstruasjonsblødningene opphører. Dette kan gi plager som blant annet hetetokter, nattesvette og tørr skjede, men disse kan behandles.

Overgangsalderen, også kalt klimakteriet, omfatter noen år før og etter menopause. Menopause er tidspunktet for en kvinnes siste menstruasjon og kan defineres 12 måneder etter siste blødning.

Menopause vanlig i 50 årsalderen

I gjennomsnitt inntreffer menopause ved 52,9 år. Tidspunktet for menopause er avhengig av flere faktorer som arv, alder ved første menstruasjon, røyking og kroppsvekt. Overgangsalderen vil også inntre umiddelbart etter fjerning av eggstokkene.

Fysiske symptomer:

 • Hetetokter
 • Blødningsforstyrrelser
 • Nattesvette
 • Søvnproblemer
 • Tørr skjede
 • Hjertebank
 • Hodepine
 • Beinskjørhet

Psykiske symptomer:

 • Humørsvingninger
 • Irritabilitet
 • Angst
 • Uro
 • Konsentrasjonsproblemer
 • Lavt energinivå

Behandling mot hetetokter

Hele 80 % av kvinner i overgangsalderen får hetetokter. Hetetokter kan være svært plagsomt og sjenerende, og mange ønsker behandling. I 2015 kom det reseptfrie legemidlet, Remifemin, på det norske markedet – mot hetetokter og nattesvette. Remifemin er et østrogenfritt legemiddel som kan kjøpes uten resept.

REMIFEMIN® mot hetetokter og nattesvette

Remifemin er et reseptfritt plantebasert legemiddel mot plager i overgangsalderen, som hetetokter og nattesvette. Legemidlet inneholder ingen form for østrogen.
 • Mot hetetokter og nattesvette
 • Klinisk dokumentert effekt
 • Uten østrogen/planteøstrogen
Remifemin kan kjøpes reseptfritt på apotek eller bestilles rett hjem her:

Behandling av tørr og sår skjede

Det finnes flere mulige behandlinger mot tørr skjede. Et eksempel er den hormonfrie vaginalkremen, Remisoft, som er en reseptfri lokalbehandling. Kremen fremmer en sunn skjede og kan hjelpe mot ubehag forårsaket av tørr skjede. Remisoft er en hormonfri vaginalkrem som tilfører fuktighet og fettstoffer. Trollhassel (Hamamelis virginiana) virker på slimhinnens overflate og styrker den fysiske barrieren. Kremen virker fysisk ved å bevare fuktigheten i vevet. Dermed motvirkes tørr og irritert skjede, samt smerter ved samleie. Melkesyre bidrar til å vedlikeholde skjedens naturlige pH-verdi.

REMISOFT® mot tørr skjede

Remisoft er en reseptfri vaginalkrem som tilfører fuktighet og fettstoffer. Trollhassel (Hamamelis virginiana) virker på slimhinnens overflate og styrker den fysiske barrieren. Kremen er hormonfri og virker fysisk ved å bevare fuktigheten i vevet. Dermed motvirkes tørr og irritert skjede, samt smerter ved samleie. Melkesyre bidrar til å vedlikeholde skjedens naturlige pH-verdi. Remisoft vaginalkrem
 • tilfører fuktighet
 • bevarer elastisitet
 • bidrar til heling av småskader
Remisoft fås reseptfritt på apotek, eller bestilles rett hjem i diskret forpakning fra PulsApotek:

Hva skjer med kroppen i overgangsalderen?

Kvinners fruktbarhet synker kraftig allerede rundt 35 år. Kvinnens eggstokker går gjennom en langsom og naturlig endring og kvinnen kan merke forandringer i sin menstruasjonssyklus flere år før menopausen. Kvinner har et gitt antall egg og disse begynner å ta slutt. Eggstokkene produserer stadig mindre østrogen og progesteron, færre egg er igjen og kan modnes og dette fører til uregelmessige eggløsninger. Til slutt opphører menstruasjonen helt. Menopause har inntruffet og kvinnens fruktbare tid er over. Det finnes flere tegn på at kvinnens fruktbare alder er forbi. Både livmor og skjede blir mindre. Livmormunnen trekker seg sammen og lukker seg etter en tid helt. Brystene blir også mindre. I tillegg blir slimhinnene tynnere og tørrere i skjeden, urinblæren og urinrøret.

Plager i overgangsalderen

I overgangsalderen skjer det både fysiske og hormonelle forandringer i kroppen som kan føre med seg varierende plager. Noen opplever få eller ingen symptomer, mens andre kan få store plager. De vanligste symptomene i overgangsalderen er hetetokter og svettetokter, eller nattesvette. Blødningsforstyrrelser, hjertebank og tørr skjede er vanlig. I tillegg opplever mange psykiske symptomer som irritabilitet, humørsvingninger og nedstemthet.

Hetetokter

Hetetokter er det vanligste og mest kjente symptomet på overgangsalderen. 4 av 5 kvinner rammes av dette etter menopause. En hetetokt oppleves som intens varme som kommer i bølger og føles særlig på overkroppen, halsen og hodet. Blir ofte medfulgt av svetting (iblant voldsom svetting). Hetetokter kan også medføre rødming, hjertebank, hodepine, svimmelhet og kuldefølelse. Anfallene kan oppleves svært ubehagelige og er mer intens om natten eller i forbindelse med stress. Mot hetetokter: Remifemin – østrogenfritt legemiddel mot overgangsplager

Blødningsforstyrrelser

Uregelmessige blødninger er vanligst i fasen før menopause (den perimenopausale fasen), når eggstokkene begynner å svikte. Blødning etter menopause er mindre vanlig, med mindre kvinnen bruker hormonbehandling. Overvektige kvinner har større risiko for blødninger etter menopause på grunn av økt mengde sirkulerende østrogen i blodet. Det er viktig å utelukke andre årsaker til disse blødningene.

Søvnproblemer

Mange kvinner sliter med søvnproblemer i overgansalderen. Noen klarer ikke sovne, andre våkner under svettetoktene, og noen må skifte sengetøy flere ganger om natten på grunn av kraftig nattesvette. Søvnproblemer kan føre til både nedsatt livskvalitet og økt psykologisk sårbarhet.

Humørsvingninger og andre psykiske symptomer

Psykiske symptomer som ofte tilskrives overgangsalderen er nedstemthet, angst, irritabilitet, humørsvingninger, slitenhet og mangel på energi. Også irritasjon og nedsatt konsentrasjonsevne er plager man forbinder med denne tiden. De psykiske symptomene kan være forårsaket av dårlig nattesøvn, hormonelle endringer, reaksjoner på aldring, samt sosiale og følelsesmessige endringer.

Tørr skjede

På grunn av mangelen på østrogen blir slimhinnene i skjeden tynnere og tørrere i overgangsalderen. Tørre slimhinner i underlivet fører ofte til andre plager som kløe, stikking, svie og sårhet i både skjede, skjedeåpning og området rundt skjeden. Underlivet blir mer utsatt for infeksjoner. Plagene fører også ofte til smerter ved samleie. Mot tørr skjede: Remisoft – østrogenfri vaginalkrem mot tørr og sår skjede

Nedsatt sexlyst

Nedsatt sexlyst er noe mange opplever i klimateriet. Det kan være flere årsaker til dette. Hormonelle forandringer fører til lavere nivåer av østrogen og testosteron. Dette påvirker sexlysten direkte. Mange kvinner sliter også med selvfølelsen når kropp og femininitet er i forandring. I tillegg unngår mange kvinner samleie pga. smerter som følge av tørr og sår skjede.

Hormonforandringer i overgangsalderen

Menstruasjonssyklusen styres av en rekke kjønnshormoner. Hormonene setter i gang aktiviteten i cellene slik at kroppen utfører oppgavene sine. Såkalt folikkelstimulierende hormon (FSH) modner egg i eggstokkene, luteiniserende hormon (LH) setter i gang eggløsning og eggstokkene skiller ut østrogen og progesteron når egget er klart til befruktning. Når kvinnen nærmer seg menopausen er det få egg igjen i egglederne. Kroppen forsøker da å modne de gjenværende eggene ved å produsere mer FSH-hormoner. Dette fører til at FSH og LH-nivåene stiger. Samtidig synker produksjonen av østrogen og progesteron. Dette kan måles med blodprøver og markerer den kliniske definisjonen på at menopausen har inntruffet.

Behandling av plager i overgangsalderen

Overgangsalderen er en fysiologisk prosess og ingen sykdom. Likevel kan plagene knyttet til denne livsfasen være både langvarige og svært ubehagelige, og mange kvinner søker hjelp. I samråd med lege er det vanlig å få østrogenpreparater for å kompensere for den reduserte hormonproduksjonene i eggstokkene. Kvinner som ikke ønsker eller kan gå på østrogenpreparater, har de siste årene etterspurt effektive østrogenfrie alternativer mot plagene de opplever i overgangsalderen. Remifemin (Cimicifuga racemosa). Reseptfritt, plantebasert legemiddel. Mot plager i overgangsalderen som hetetokter og svetting. 1 tabl. 2 x daglig. Kun i samråd med lege ved samtidig bruk av østrogener, ved leversykdom eller hormonavhengig kreft. Inneholder laktose. Les pakningsvedlegget før bruk.
Publisert 22. februar 2017
Sist oppdatert 30. juni 2020

Disse sidene er ment for helsepersonell