Arkiv

Kategorier

Meta

4 av 5 kvinner plages med overgangsalderen

kvinne i overgansalderen tenker - ungdom i bakrunnen

4 av 5 kvinner plages med overgangsalderen

Noen kvinner seiler gjennom overgangsalderen uten problemer, men de aller fleste opplever en eller flere plager i løpet av denne fasen. Hetetokter er det vanligste symptomet på klimakteriet og rammer 4 av 5 norske kvinner. Mange er så sterkt plaget at det går ut over livskvaliteten. Heldigvis finnes det hjelp å få.

Østrogenfri behandling mot hetetokter

Hele 80 % av kvinner i overgangsalderen får hetetokter. Hetetokter kan være svært plagsomt og sjenerende, og mange ønsker behandling. På apoteket får du kjøpt et østrogenfritt legemiddel som behandler hetetokter.  Legemidlet heter Remifemin og er reseptfritt, det kan også bestilles rett hjem fra PulsApotek.

DETTE ER REMIFEMIN ®

Remifemin er et reseptfritt legemiddel mot plager i overgangsalderen, som hetetokter og nattesvette. Remifemin er godkjent av Statens legemiddelverk som et veletablert plantebasert legemiddel. Legemidlet inneholder ingen form for østrogen.
  • Mot hetetokter og nattesvette
  • Klinisk dokumentert effekt
  • Uten østrogen/planteøstrogen
Remifemin kan kjøpes reseptfritt på apotek eller bestilles rett hjem i diskret forsendelser.

Hvorfor får man overgangsplager?

Årsaken til plagene i overgangsalderen er først og fremst at østrogennivået i kroppen går ned. Eggstokkene produserer gradvis mindre av de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og progesteron. Denne hormonreduksjonen gir uregelmessige eggløsninger og til slutt opphører menstruasjonen helt (menopause). Kvinnen er dermed ikke lenger fruktbar. Når østrogennivået faller blir brystvevet redusert og livmoren mindre. Slimhinnene blir tynnere og tørrere i skjeden, urinblæren og urinrøret. Østrogennivået i kroppen påvirker også benvev, seksuell lyst og humør.

Varierende plager

Overgangsalderen inntrer som regel i 40-60 årene og kan vare fra noen måneder til over 10 år. De hormonelle endringene som skjer i denne perioden kan føre med seg en rekke ulike plager av varierende grad. Noen kvinner merker knapt at kroppen er i endring, mens andre har så sterke plager at livskvaliteten blir redusert. De vanligste plagene i overgangsalderen er hetetokter og svetting/nattesvette. Andre symptomer på overgangsalderen kan være blødningsforstyrrelser, raskere hjerteslag og tørr skjede. I tillegg opplever mange psykiske symptomer som irritabilitet, humørsvingninger og nedstemthet. De vanligste plagene i overgangsalderen:  1. Uregelmessig menstruasjon  Noen kvinner har kraftige menstruasjonsblødninger, mens andre har mindre blødninger. I overgangsalderen blir menstruasjonsblødningene gradvis redusert i mengde, kommer sjeldnere og mer uregelmessig. 2. Hetetokter og svetting En hetetokt oppleves som plutselig intens varme og eventuelt blussende rødme i ansiktet, på brystet og halsen. Det er også vanlig med svetteutbrudd i forbindelse med hetetokter. Hetetokter kan vare fra noen sekunder til opp mot en halv time, og de kan komme fra noen få ganger i døgnet, til flere ganger i timen.

Remifemin® – legemiddel mot overgangsplager

Remifemin er et reseptfritt legemiddel mot plager i overgangsalderen, som hetetokter og nattesvette. Legemiddelet inneholder ingen form for østrogen.
  • Mot hetetokter og nattesvette
  • Klinisk dokumentert effekt
  • Uten østrogen/planteøstrogen
Les mer om Remifemin og bestill fra apotek her
3. Nattesvette Hetetokter oppstår ikke bare på dagen, de kan også komme om natten og blir dermed kalt nattesvette. Enkelte kvinner får så kraftig nattesvette at de må stå opp og skifte sengetøy opptil flere ganger om natten. 4. Søvnproblemer  Mange kvinner får problemer med å sove når de kommer i overgangsalderen. Noen klarer ikke å sovne, mens andre våkner stadig i løpet natten på grunn av hetetokter med svetteutbrudd. For tidlig oppvåkning er også vanlig, og disse søvnproblemene kan gi nedsatt livskvalitet. 5. Nedstemthet og humørsvingninger  Kvinner i overgangsalderen sliter ofte med humørsvingninger og nedstemthet. Engstelse, tristhet, irritabilitet, panikkanfall og glemskhet er også vanlig. Disse psykiske plagene kan være forårsaket av dårlig nattesøvn, hormonelle endringer, reaksjoner på aldring, samt sosiale og følelsesmessige endringer. 6. Tørre slimhinner Slimhinnen i både urinrøret og skjeden får redusert sekresjon og tykkelse når kvinner kommer i overgangsalderen. Dette fører til økt sannsynlighet for urinveisinfeksjon, kløe, svie og økte smerter ved samleie.

Behandling av plager i overgangsalderen

Overgangsalderen er en fysiologisk prosess og ingen sykdom. Likevel kan plagene knyttet til denne livsfasen være både sterke og langvarige, og mange kvinner søker hjelp. I samråd med legen er det vanlig å få østrogenpreparater for å kompensere for den reduserte hormonproduksjonene i eggstokkene. Kvinner som ikke ønsker eller kan gå på østrogenpreparater, har de siste årene etterspurt effektive østrogenfrie alternativer mot plagene de opplever i overgangsalderen.

Østrogenfritt alternativ

Frem til nylig har kosttilskudd vært det vanligste tilgjengelige østrogenfrie tilbudet for norske kvinner med overgangsalder-plager, men mange av disse produktene inneholder planteøstrogener. Planteøstrogener har østrogen-lik struktur, og kan binde seg til østrogenreseptorer, noe som ikke alltid er ønskelig for alle. Kosttilskudd har dokumentasjonskrav satt av Mattilsynet, mens legemidler godkjennes av Statens Legemiddelverk. I 2015 kom det imidlertid et nytt østrogenfritt legemiddel på markedet. Legemidlet Remifemin® er godkjent av Statens legemiddelverk som et veletablert plantebasert legemiddel. Kan kjøpes uten resept på alle apotek i Norge. Les om Remifemin og bestill fra apotek her.

Reseptfritt legemiddel mot hetetokter og nattesvette

Det finnes en rekke ulike klimakterie-plager, og det kan være lurt å snakke med legen din om hvilken behandling som passer best for deg. Dersom du sliter med de to vanligste plagene i overgangsalderen, som er hetetokter og nattesvette, kan det østrogenfrie legemidlet Remifemin® være en mulig behandling. I Norge er Remifemin® det eneste reseptfrie legemidlet mot overgangsplager, uten hverken østrogen eller planteøstrogen.

Ønsker du Remifemin® levert hjem?

Remifemin® er et reseptfritt plantebasert legemiddel uten østrogen. Effektiv behandling mot hetetokter og nattesvette. Klinisk dokumentert effekt. Legemidlet fås på apotek uten resept. Remifemin® kan bestilles levert rett hjem fra PulsApotek, som sender apotekvarer til hele landet.    Remifemin® (Cimicifuga racemosa). Reseptfritt, plantebasert legemiddel. Mot plager i overgangsalderen som hetetokter og svetting. 1 tabl. 2 x daglig. Kun i samråd med lege ved samtidig bruk av østrogener, ved leversykdom eller hormonavhengig kreft. Inneholder laktose. Les pakningsvedlegget før bruk.  
Publisert 8. november 2016
Sist oppdatert 30. juni 2020

Disse sidene er ment for helsepersonell