Arkiv

Kategorier

Meta

6 tips mot hetetokter

Kvinne med hetetokter avkjøler seg foran vifte

6 tips mot hetetokter

Hva gjør du når den intense indre varmen bølger gjennom kroppen og svetten siler? 4 av 5 kvinner i overgangsalderen får hetetokter, gjerne i følge med svettetokter eller nattesvette. Slik kan du takle de utidige hetebølgene.

Hele 80 % av kvinner i overgangsalderen får hetetokter. Hetetokter kan være svært ubehagelig og sjenerende. Mange er så plaget at de ønsker behandling, men ikke alle trenger det. Her er noen tips på hva du kan gjøre selv og råd om reseptfri behandling.

Selvhjelp mot hetetokter

Rask nedkjøling: Når hetetoktene er i gang kan du avkjøle deg ved å holde håndleddene under kaldt vann eller ta av varme klær. Føler du deg svært varm kan du ta en kald dusj. Kjølige rom, åpne vinduer, vifter og kald drikke hjelper også.

Lette klær og skiftetøy: Bruk lette klær eller lag på lag, slik at du raskt kan ta av noen plagg. Ha alltid våtservietter og en ekstra topp i veska hvis du plages med kraftige svettetokter.

Vær forberedt – reduser stress: Stress kan utløse hetetokter. Redselen for å få hetetokter i upassende situasjoner kan være stressende i seg selv. Planlegg derfor hvordan du kan takle ubeleilige hetetokter i møter på jobben eller i sosiale lag. Sørg for å ha mulighet til å kjøle deg ned eller trekke deg diskret tilbake. Det kan også være lurt å lære seg noen øvelser for avspenning eller en stressmestringsteknikk.

Gode rutiner for søvn og hvile: Hetetokter kan være svært forstyrrende om natten og kommer gjerne i følge med nattesvette. Sørg for gode søvnrutiner – søvnmangel kan forsterke psykiske plager. Hold soverommet kjølig og bruk luftig nattøy. Ha skiftetøy lett tilgjengelig hvis du svetter så mye at du må opp og bytte klær eller sengetøy i løpet av natten. Madrassbeskyttere og vaskbar dyne kan være en god investering.

Riktig kosthold og mosjon: Unngå sterk mat og vær forsiktig med koffein og alkohol. Dette kan trigge hetetokter. Sunt kosthold og regelmessig mosjon bidrar til å holde kroppen i balanse.

Reseptfri behandling uten østrogen

Hetetokter og nattesvette kan behandles, men ikke alle kvinner ønsker å tilføre kroppen hormoner. Det finnes reseptfri behandling som ikke inneholder østrogen. Kosttilskudd har vært det vanligste østrogenfrie tilbudet for norske kvinner med overgangsplager. Men mange av disse produktene inneholder planteøstrogener. Disse har østrogen-lik struktur og kan binde seg til østrogenreseptorer i kroppen, noe som ikke er ønskelig for alle.

I Norge finnes det kun ett reseptfritt legemiddel mot overgangsplager som ikke inneholder noen form for østrogen. Dette legemidlet heter Remifemin og er en veldokumentert behandling mot hetetokter og nattesvette.

Remifemin® – klinisk dokumentert effekt

Remifemin har omfattende klinisk dokumentasjon på både effekt og sikkerhet, og har millioner av brukere på verdensbasis. Remifemin er godkjent av Statens legemiddelverk som et veletablert plantebasert legemiddel, mot hetetokter og nattesvette

Remifemin er reseptfritt og kan kjøpes på ditt nærmeste apotek, eller bestilles sendt rett hjem i diskré forsendelser. 

Dette er Remifemin®

Remifemin er et reseptfritt legemiddel mot plager i overgangsalderen, som hetetokter og nattesvette. Legemidlet inneholder ingen form for østrogen.

  • Mot hetetokter og nattesvette
  • Klinisk dokumentert effekt
  • Uten østrogen/planteøstrogen

Les mer om Remifemin og bestilling her

Remifemin® klaseormedrue 2,5 mg. Tablett. Plantebasert legemiddel mot plager i overgangsalderen som hetetokter og svetting. 1 tabl. 2 x daglig. Anbefales ikke for gravide og ammende. Kun i samråd med lege ved samtidig bruk av østrogener, ved leversykdom eller hormonavhengig kreft. Behandling stoppes ved tegn til leverskade. Kontakt lege ved vaginalblødning. Inneholder laktose. Les pakningsvedlegget før bruk. Basert på SPC sist endret: 24.03.2015 

Publisert 8. november 2016
Sist oppdatert 8. februar 2021

Disse sidene er ment for helsepersonell