Arkiv

Kategorier

Meta

Plagsomme hetetokter: Klar for å gjøre noe med det?

Plagsomme hetetokter: Klar for å gjøre noe med det?

Av og på med klærne. Varmt, kaldt – kaldt, varmt. Svetten renner. Hetetokter er en forstyrrende plage for mange kvinner i overgangsalderen. Men det finnes hjelp å få.

Hetetokter er den vanligste overgangsplagen og rammer fire av fem kvinner.1,2 En intens varme starter i brystregionen og brer seg til hals og hode, gjerne etterfulgt av svette og frysing. Gjennomsnittlig varer en hetetokt i fire minutter og gjentar seg over en periode på ca syv år.3 Men noen av oss må dessverre leve med dem i over ti år.3 Heldigvis finnes det lindrende behandling. Overgangsplager som hetetokter kan behandles reseptfritt med legemidlet Remifemin som er tilgjengelig på alle apotek. 

Behandling med eller uten østrogen?

En vanlig behandling mot hetetokter og nattesvette er hormonbehandling med østrogen. Østrogenbehandling kan fungere bra for mange kvinner. Men etter at forskerne fant en sammenheng mellom østrogen og økt risiko for sykdom, strammet myndighetene inn bruken.4 Ikke alle kan eller vil bruke østrogen og ønsker derfor et østrogenfritt behandlingsalternativ.

Østrogenfritt legemiddel mot hetetokter og nattesvette

Dersom du sliter med hetetokter eller nattesvette kan det reseptfrie legemidlet Remifemin være til hjelp. Legemidlet er en hormonfri behandling som ikke inneholder noen form for østrogen. Effekten på hetetokter og svetting er klinisk dokumentert. Remifemin kan bestilles direkte fra apotek.

DETTE ER REMIFEMIN®

Remifemin er godkjent av Statens legemiddelverk som et veletablert plantebasert legemiddel. Remifemin behandler plager i overgangsalderen, som hetetokter og svetting. Legemidlet er reseptfritt og inneholder ikke østrogen, heller ikke planteøstrogen.

  • Mot hetetokter og nattesvette
  • Klinisk dokumentert effekt
  • Uten østrogen / planteøstrogen

Remifemin kan kjøpes reseptfritt på alle apotek eller bestilles rett hjem her.

Velutprøvd legemiddel

Remifemin har vært på det europeiske markedet i snart 40 år, og flere millioner kvinner bruker legemidlet på verdensbasis.5

Legemidlet kom til Norge i 2015 og har allerede flere tusen norske brukere. Remifemin er det eneste reseptfrie legemidlet uten østrogen mot overgangsplager her til lands. Les mer og bestill Remifemin fra apotek her. 

Tips til selvhjelp:

  • Bruk pustende klær i flere lag som er lette å ta av og på etter behov.
  • Ha gjerne med deg et ekstra skift for overkroppen i vesken.
  • Unngå utløsende faktorer som sterk mat, koffein og alkohol.
  • Unngå stressende situasjoner.
  • Regelmessig mosjon hjelper også.

Kilde: nhi.no (Norsk Helseinformatikk) og helsenorge.no

Remifemin® klaseormedrue 2,5 mg. Tablett. Plantebasert legemiddel mot plager i overgangsalderen som hetetokter og svetting. 1 tabl. 2 x daglig. Anbefales ikke for gravide og ammende. Kun i samråd med lege ved samtidig bruk av østrogener, ved leversykdom eller hormonavhengig kreft. Behandling stoppes ved tegn til leverskade. Kontakt lege ved vaginalblødning. Inneholder laktose. Les pakningsvedlegget før bruk. Basert på SPC sist endret: 24.03.2015 

Kilder:

1 Vanskelig behandling av hetetokter; Hem, Erlend; tidsskriftet.no (Tidsskriftet for Den norske legeforening); 2006

2 Hetetokter; Nesheim, Britt-Ingjerd; sml.snl.no/hetetokter (Store medisinske leksikon); 2009

3 Hetetokter til besvær; Ullern, Åse-Marit; overgang.no; 2016

4 Hormonbruk ga mange kvinner brystkreft; Rønning, Asle; forskning.no; 2012

5 Produsentinformasjon fra Schaper & Brümmer

Publisert 21. mars 2017
Sist oppdatert 8. februar 2021

Disse sidene er ment for helsepersonell