Arkiv

Kategorier

Meta

Pollenallergi

Pollenallergi – Kvier du deg for å gå ut i det fine vårværet?

Opplever du stadige nyseanfall, tett nese, sviende øyne og kløe i halsen hver vår eller sommer? Da er sannsynligheten stor for at du har pollenallergi. Du er derimot ikke alene. Over en million nordmenn er allergisk mot pollen. Heldigvis finnes det behandling som kan lindre plagene.

Hva er pollenallergi?

Pollenallergi, ofte omtalt som høysnue, er den vanligste formen for allergi. Pollen er blomsterstøv som enkelte planter og trær slipper ut i luften på vår- og sommerstid1. Ved pollenallergi reagerer man allergisk på proteiner som finnes i enkelte pollentyper. Pollensesongen i Norge varierer med hvor i landet man oppholder seg, avhengig av temperatur og type vegetasjon2.

Pollensesongen

Burot, gress og bjørkepollen er noen av de pollentypene som flest nordmenn reagerer på. Pollensesongen starter ofte i februar/mars med or og hassel, i mai begynner bjørkepollensesongen, gresspollensesongen er hovedsakelig i juni og juli, mens buroten har sin pollensesong i juli og august3.

Sommerforkjølelse eller pollenallergi?

For mange kan det være vanskelig å skille den årlige sommerforkjølelsen fra pollenallergi. Det innebærer at man går i flere år uten å få stilt riktig diagnose. En ubehandlet pollenallergi kan føre til astma, det er derfor viktig å oppsøke lege dersom du har noen av disse symptomene4:

 • stadige nyseanfall
 • rennende, kløende og tett nese
 • rennende, sviende, kløende, hovne og røde øyne
 • kribling og kløing i halsen
 • hoste1

Mange blir også trøtte, slitne og uopplagte og får konsentrasjonsproblemer4.

Pollenallergi og behandling

Heldigvis finnes det både gode råd og effektive behandlinger som kan lindre allergiplagene. Legemidler som tabletter, nesespray og øyedråper selges på apotek, både med og uten resept1.

Ved milde symptomer kan det hjelpe å kjøpe antihistaminer reseptfritt på apotek.

Allergivaksinering kan være et godt alternativ for de med kraftige og langvarige allergisymptomer slik at den allergiske reaksjonen dempes og man unngår fremtidige plager5.

Selvhjelp og råd

For å få best mulig effekt er det viktig å starte behandlingen i god tid før pollensesongen er i gang og fortsette til sesongen er over. Videre er det anbefalt å redusere eksponeringen for pollen mest mulig. Dette kan gjøres ved å følge disse gode rådene6:

 1. Ta allergimedisin som demper symptomene. Allergimedisin må tas gjennom hele sesongen, inkludert dager med mindre pollenspredning.
 2. Hold dører og vinduer lukket. Spesielt på varme og vindfulle dager for å unngå at pollenkornene kommer inn. Lufting bør gjøres om kvelden når det er mindre pollen i luften.
 3. Unngå å tørke klær og sengetøy utendørs. Det anbefales å tørke dette innendørs for å unngå at pollen setter seg på de rene klærne.
 4. Skyll ansikt og hår før leggetid og bytt putevar ofte. Da unngår man at pollenkornene blir sittende i håret og overføres til hodeputen når man sover.
 5. Skift filter i ventilasjonssystemer både før og etter pollensesongen. Husk også å sjekke bilens pollenfilter.
 6. Pollen fester seg også på pelsen til kjæledyrene. Gi de en grundig vask før de kommer inn.
 7. Dra på en ferietur. Enten til fjells eller ved kysten der pollenspredningen som oftest er mindre.
 8. Unngå å trene utendørs. Ta heller en treningsøkt innendørs når pollenspredningen er på det verste.

Et godt tips er å følge med på værmeldingene, de har ofte pollenvarsel om våren og sommeren.

Når bør man oppsøke lege?

Noen allergikere merker lite til det, mens andre har så store plager at det i perioder påvirker livskvaliteten. Oppsøk lege dersom du har behov for utredning eller du ikke får tilstrekkelig effekt av behandlingen1.

Ofte stilte spørsmål

Hvilke symptomer er vanlig ved pollenallergi?

De vanligste symptomene er plager med rennende, kløende og tett nese, stadige nyseanfall, rennende, sviende, røde og hovne øyne samt kribling og kløe i halsen. Mange blir også trøtte og uopplagte1.

Når er pollensesongen?

Pollensesongen starter ofte i februar/mars med or og hassel, i mai begynner bjørkepollensesongen, gresspollensesongen er hovedsakelig i juni og juli, mens buroten har sin pollensesong i juli og august3.

Hvordan kan jeg vite at jeg er allergisk og ikke forkjølet?

Stadig nyseanfall, ofte i kombinasjon med tett og rennende nese samt rennende og sviende øyne er ofte tegn på allergi, men kan forveksles med forkjølelse. Dersom symptomene vedvarer i vår- og sommerhalvåret er det lurt å oppsøke lege for å få tatt en allergitest4.

Hvordan behandles pollenallergi?

Det varierer i forhold til hvor allergisk man er, men pollenallergi behandles ofte med symptomlindrinde legemidler som tabletter, nesespray og øyedråper. Dette selges på apotek, både med og uten resept1.

Kilder:

 1. Helsenorge.no (2021-03-12) https://www.helsenorge.no/sykdom/astma-og-allergi/allergivaksine/
 2. Astma- og allergiforbundet (2021-03-12) https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/pollenallergi/fakta-om-pollenallergi/
 3. NHI.no (2021-03-12) https://nhi.no/sykdommer/allergi/diverse/pollenallergi/?page=2
 4. Astma- og allergiforbundet (2021-03-11) https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/pollenallergi/fem-tegn-pa-pollenallergi/
 5. Helsenorge.no (2021-03-11) https://www.helsenorge.no/sykdom/astma-og-allergi/medisin-ved-allergi/
 6. Lommelegen.no (2021-03-10) https://www.lommelegen.no/allergi/pollenallergi/artikkel/10-gode-rad-for-deg-som-har-pollenallergi/69665462
Publisert 26. mars 2021
Sist oppdatert 3. desember 2021

Disse sidene er ment for helsepersonell