Arkiv

Kategorier

Meta

Prestasjonsangst

Kvinne med indre uro som tar seg til pannen

Hvordan håndterer man prestasjonsangst?

Frykten for å mislykkes eller miste ansikt fnnes hos de fleste av oss. For noen er det redselen for å prestere som føles overveldende – det blir en uovervinnelig frykt som hindrer oss i å prestere. Heldigvis er det mulig å gjøre noe med denne hemmende frykten.

Hvorfor rammes vi av prestasjonsangst?

Evolusjonsmessig kan man tenke seg at det mennelkelige individet var helt avhengig av «flokken» sin, og at utestengelse var eI nsbetydende mde den sikre død. I dag lever i i et langt mer individualistisk samfunn. Likevelhar vi fortsatt med oss en grunnlegggende uro som er knyttet opp mot frukten for å bli forlatt, avvist eller ekskludert1.

Frykten for å snake foran et publikum kan være veldig vanskelig. I noen tilfeller kan det utvikle seg til en fobi der den som er rammet kan beskrive hvordan ftykten for å snakke foran et publikum eller en forsamling kan være større enn frykten for å dø. Det er i de mest ekstreme tilfeller frykten vokser til disse proporsjonene. En «moderat» nervøsitet før et foredrag eller en tale er viktig for å være konsentrert, ha fokus og prestere bra, men for noen kan det være ekstra hemmende og forårsake mye uro og prestasjonskrav, Prestasjonsangst består av en følelse og har ingen reell tilknytning til din faktiske prestasjon. følelsen handler ofte om frykten for en presentasjon, nedsettende tanker om hvordan det kan gå og hvilke krav du har til deg selv1.

Utvikling vs fokus på resultater i sport

I sin doktoravhandling om stress og elitesport påpeker Frank Abrahamsen at utøvere med resultatorienterte trenere får mer prestasjonsangst enn de som fokuserer på utvikling og blir flinke til det de gjør2.

Situasjoner der prestasjonsangst kan oppstå

Det finnes en rekke situasjoner som kan skape prestasjonsangst, for eksempel eksamener eller prestntasjoner på skolen, møter eller prestntasjoner på jobben, et jobbintervju, sportslige konkurranser eler prestasjoner. Det kan også oppstå i mer intime situasjoner som ved seksuel aktivitet3.

Prestasjonsangst og Sex

Både kvinner og menn kan oppleve prestasjonsangst i forbindelse med seksuell aktivitet. Det kan blant annet skyldes usikkerhet, behymringer for utseende ellerredsel for at forventningene ikke stemmer med virkeligeten. For eksempel kan menn som føler på denne type uro opplever vanskeligheter med å få ereksjon3.

Tegn på at du lider av prestasjonsangst

 • Fysiske tegn som at du føler deg kortpustet, lett svimmel, du svetter mer, opplever høyere hjertefrekvens, lett skjelving og kvalme
 • Negative tanker om utfallet av prestasjonen, om å mislykkes, hvordan det kan utspille seg og hvordan man fremstår ovenfor andre
 • Unngåelse av situasjoner som kan skape negative følelser som angst eller bekymring4.

Hvordan bli kvitt prestasjonsangsten

Prestasjonsangst kan, i ulike situasjoner, være hemmende og ødeleggende, og hindre oss i å prestere det vi egentlig er god for. Heldigvis finnes det måter å redusere og lettere håndtere denne angsten. Mindfulness og yoga er eksempler på teknikker man selv kan benytte seg av. Disse teknikkene kan gi oss en indre ro, men det kreves både tålmodighet og øvelse over lengre tid for at det skal ha en effekt1.

6 tips mot prestasjonsangst1

 1. Avspenningsøvelser
 2. Forbered deg godt på det du har prestasjonsangst for
 3. Øv deg på situasjoner der du skal prestere
 4. Snakk med noen om bekymringene dine
 5. Hvis det er mulig, snakk med personen som skal vurdere prestasjonen
 6. Ikke sammenlign deg selv med andre

Her kan du også få råd og hjelp for prestasjonsangst

Foruten ulike selvhjelpsteknikker kan du også oppsøke apoteket eller legen din.

Kilder:

 1. Webpsykologen.no (2021-03-08) (https://www.webpsykologen.no/artikler/bli-kvitt-prestasjonsangst/)
 2. Forskning.no (2021-03-08) (https://forskning.no/norges-idrettshogskole-sport-psykologi/prestasjonsangst-i-toppidrett/999228)
 3. Sex og samfunn (2021-03-08) (https://www.sexogsamfunn.no/sex/seksuelle-problemer/far-den-ikke-opp/)
 4. Terapivakten.no (2021-03-08) (https://terapivakten.no/2018/07/27/prestasjonsangst/)
Publisert 21. mai 2021
Sist oppdatert 17. januar 2022

Disse sidene er ment for helsepersonell