Arkiv

Kategorier

Meta

Slik kan du dempe stress og uro

Stresset mann i julen

Slik kan du dempe stress og uro

Føler du deg ubehagelig stresset eller nervøs? Bekymrer du deg litt for mye og blir lett irritert? Du er ikke alene. Mange ønsker å lindre disse uro-symptomene. Her er noen tips til hva du kan gjøre selv og råd om reseptfri behandling.

Dagens samfunn er preget av høye forventninger fra både skole, jobb og sosiale relasjoner. Ikke så overraskede er uro-symptomet stress trolig er den viktigste årsaken til sykefravær i Norge, etter belastningslidelser.

Reseptfritt legemiddel demper uro

Det finnes mange ulike behandlinger mot stress og uro. Legen din vil kunne gi deg råd om hvilken som er best for akkurat deg og dine symptomer. Reseptbelagte medisiner kan være riktig for noen, men  for mange vil det kunne være tilstrekkelig med et reseptfritt legemiddel som f.eks. Sedix.

Sedix er et reseptfritt legemiddel som virker beroligende. Dersom du sliter med stress og uro til daglig eller bare i enkelte situasjoner, som ved tannlegebesøk, eksamen eller når du skal opptre foran en forsamling, kan Sedix være til hjelp.

DETTE ER SEDIX®

Sedix er et tradisjonelt plantebasert legemiddel som virker beroligende. Legemidlet demper indre uro som bekymring, irritabilitet eller nervøsitet. Dersom stress og uro holder deg våken når du prøver å sove, kan Sedix også lette innsovningen.

  • Virker beroligende
  • Letter innsovning
  • Reseptfritt legemiddel

Les om Sedix og bestill fra apotek her

Tar du med deg bekymringene til sengs?

Tanker og bekymringer man ikke får lagt fra seg før leggetid kan føre til problemer med å falle til ro om kvelden, slik at man ikke får sove. Sedix kan gjøre det lettere å sovne dersom uro og tanker holder deg våken. Uro, som bekymringer, stress og tankespinn, dempes slik at det blir lettere å finne ro til å sove.

Godkjent av Statens legemiddelverk

Sedix er godkjent av Statens legemiddelverk som et tradisjonelt plantebasert legemiddel. Legemidlet er beregnet på voksne og barn fra 12 års alder, mot symptomer på uro, som nervøsitet, bekymring eller irritabilitet.

Nærmeste apotek eller hjem i postkassen

Sedix fås kjøpt uten resept på ditt nærmeste apotek. Du kan også bestille Sedix rett hjem.

Les mer om Sedix og bestill fra apotek her:

Råd mot stress og uro:

Det er ikke utfordringer og mange arbeidsoppgaver i seg selv som skaper uro, men måten vi takler dem på. Lærer man å mestre krevende situasjoner, i tillegg til å leve sunt, kan man unngå psykiske helseproblemer. Her er noen tips til hva du kan gjøre:

Legg deg tidlig. Det er lettere å takle stress og motgang når man er uthvilt. Da får du også mer overskudd til å trene. Søvnen før midnatt er viktigst.

Tren daglig. Minst 30 minutter er anbefalt. Stoffene som produseres i kroppen gjennom regelmessig trening virker dempende på angst og øker både selvtilliten og livsgleden.

Begrens kaffedrikkingen. For mye koffein øker adrenalinnivået i kroppen og gjør oss mer nervøse og stresset.

Spist variert og sunt. Stress og nervøsitet virker inn på matlysten; noen spiser for mye, andre for lite. Sørg for å få i deg nok sunn mat, og spis variert.

Vær sammen med familie og venner. Ta vare på de nære relasjonene dine. Et godt forhold er viktig for både fysisk og psykisk helse.

Lag grenser. Sett av 15 minutter hver dag til å tenke igjennom problemer og annet som uroer deg. Etterpå kan du la bekymringene ”seile sin egen sjø”.

Slapp av. Avspenningsteknikker kan redusere engstelse og hjelpe deg med å håndtere stress. Eksempler er pusteøvelser, rolig musikk, meditasjon og yoga.

Gå til en profesjonell terapeut. Da kan du få hjelp til å sortere bekymringene dine og lære metoder for å lettere takle krevende situasjoner.

Kilde: WebMD

Kilder:”How worrying affects your body”, Webmd.com, 11. September 2008, snl.no, pakningsvedlegg

Sedix® (Passiflora incarnata L.) 200 mg. Reseptfritt. Tabletter. Til bruk fra 12 år for å lindre milde symptomer på uro, som nervøsitet, bekymring eller irritabilitet, og for å lette innsovning. Bruksområdet for et tradisjonelt plantebasert legemiddel er utelukkende basert på lang brukstradisjon. Pasienter som opplever seg påvirket av Sedix skal ikke kjøre bil eller bruke maskiner. Kontakt lege hvis symptomene forverres, eller ikke bedrer seg etter 2 ukers bruk. Anbefales ikke til gravide eller ammende. Samtidig bruk av syntetiske sedativer anbefales ikke. Les pakningsvedlegget før bruk. Basert på preparatomtale: 23.12.2019 

Publisert 14. juni 2017
Sist oppdatert 13. september 2021

Disse sidene er ment for helsepersonell