Arkiv

Kategorier

Meta

Slimhoste eller tørrhoste?

Slimhoste eller tørrhoste? 

Hoste er hoste – eller? Hva er forskjellen på tørrhoste og slimhoste, bortsett fra det åpenbare – at tørrhoste er tørr og slimhoste er slimete? Og hvorfor skille på to ulike hostetyper? Vi utreder begrepene. 

Forkjølelsestider nå igjen?! Det et kanskje ikke så rart at det av og til føles som om det er forkjølelsessesong hele året, for akkurat forkjølelse er en av de vanligste infeksjonssykdommene. I gjennomsnitt rammes voksne 12 ganger per år, og barn minst dobbelt så ofte. Symptomene ved forkjølelse varierer, men inkluderer ofte noen av følgende symptomer1:  

 • sår hals
 • slapphet
 • lav feber
 • nesetetthet
 • snue
 • hoste

I denne artikkelen ser vi nærmere på hoste, fortrinnsvis hos voksne og ungdommer over 12 år, med unntak av avsnittet «Barn og slimhoste».

Årsak til hoste

Hoste kan komme av ulike grunner, men forkjølelse er den vanligste2. I denne artikkelen omtaler vi hoste som er forårsaket av forkjølelse, dvs. midlertidig og forbigående tørr- og slimhoste. Andre årsaker til hoste kan f.eks. være lungebetennelse og astma. Er du usikker på hva hosten din skyldes, bør du kontakte legen din eller annet helsepersonell.    

Hoste ved forkjølelse

Hoste er et svært kraftig og voldsomt utpust, som slynger slim og fremmedlegemer fra luftveiene opp i munnen og eventuelt ut i omgivelsene. Hosterefleksen utløses ved at noe irriterer slimhinnene i luftveiene, f.eks. et forkjølelsesvirus. Irritasjonen sender signaler til hostesenteret i hjernen, som så utløser et hosteanfall. Hoste anses ikke som en sykdom, men et symptom3.

Forskjellen mellom slim- og tørrhoste

Det finnes to ulike typer hoste. Ved forkjølelse er hosten som regel tørr i starten. Tørrhoste, også kalt uproduktiv hoste, betyr at det ikke kommer opp noe slim når man hoster. Når slimhinnene irriteres, dannes det etter hvert stadig mer slim, og hosten går da over til slimhoste, som innebærer at slimet lar seg hoste opp.

Det er viktig å skille på disse hostetypene, ettersom hostedempende medikamenter kun skal brukes ved tørrhoste, og behandlingen bør avsluttes når tørrhosten går over til slimhoste. Slimet skal opp, så ved slimhoste ønsker man naturlig nok ikke at hosterefleksen skal dempes4. Det finnes reseptfrie legemidler som kan bidra til å lette opphosting av seigt slim.

Hvilken behandling anbefales ved hoste?

Hoste som kommer av forkjølelse, går vanligvis over av seg selv. I påvente av å bli frisk er det imidlertid mulig å lindre symptomene, både ved hjelp av enkle tiltak og ved bruk av reseptfrie medisiner. Det finnes en rekke reseptfrie legemidler og andre medisinske produkter på apoteket som kan lindre, roe og dempe symptomer som kommer i sammenheng med forkjølelse.

Legemidler og behandling

Dersom du rammes av midlertidig tørrhoste, finnes det produkter som er beregnet på denne type «ikke-slimhoste». Ved slimhoste, derimot, bør man velge en annen type behandling: Legemidler som løser opp slim og letter opphostingen. På apoteket kan man få råd om hva som er riktig produkt ut ifra symptomene.

Barn og slimhoste

Den vanligste årsaken til at barn hoster er forkjølelse, men plagene kan også komme av f.eks. falsk krupp eller astma. Slimhoste oppstår ved nedre luftveisinfeksjon (bronkitt eller lungebetennelse) og kan vare opp til flere uker. Sammenhengende hoste i mer enn 8 uker, natthoste eller anstrengelseshoste kan være tegn på andre sykdommer og bør undersøkes av lege4. På apotek finnes det både hostedempende og slimløsende reseptfrie alternativer som er godkjente for barn. Spør apotekspersonalet dersom du er usikker på hvilken reseptfrie hostemedisin som er riktig, med tanke på ditt barns symptomer.

Dette kan du selv gjøre ved tørr- og slimhoste:

 • Pass på å få i deg rikelig med væske. Da blir slimet mindre seigt og lettere å hoste opp5.
 • Honning har i flere studier vist seg å hjelpe mot hoste, men skal ikke gis til barn under 1 år4,6,7. Honningen kan spises med skje eller røres ut i væske, f.eks. en kopp te.
 • Hoster du om natten, kan det hjelpe å heve hodeenden av sengen, f.eks. med ekstra hodeputer. Legg gjerne putene under madrassen så de ikke glir unna4.

Ofte stilte spørsmål

Hvor lenge kan man hoste før man bør oppsøke lege?

Hoste, forårsaket av forkjølelse, kan ofte henge i noen uker lenger enn de andre forkjølelsessymptomene. Har hosten ikke gitt seg etter 4 uker, bør du kontakte lege3.

Når bør man kontakte lege ved hoste?

Du bør kontakte lege dersom du3,8:
får pustevansker og/eller stikkende smerter i brystkassen når du puster dypt inn.
– har blod i slimet du hoster opp.
– tar ett eller flere legemidler du mistenker er årsaken til hosten, for eksempel legemidler mot høyt blodtrykk.
– gjentatte ganger får hoste om natten eller etter fysisk anstrengelse.
– har et lite barn som har en gjøende eller svært plagsom hoste.
– har et lite barn som får hosteserier raskt etter hverandre, etterfulgt av en pipende lyd.

Hva hjelper mot hoste hos barn?

Ikke-medikamentelle tiltak som kan hjelpe ved hoste hos barn er å4:
– la barnet sove i et kjølig soverom.
– bygge opp hodeenden av sengen.
– gi barnet honning (men bare hvis barnet er over 1 år).
– gi barnet varm eller kald drikke, jevnlig
Reseptfrie hostemedisiner kan lindre tørrhoste og/eller løse opp slim ved slimhoste. Ved kjøp av slike preparater er det viktig å få riktig legemiddel til ditt barns hostetype. Hoste er en del av kroppens forsvar og hjelper luftveiene med å bli kvitt slim og annet som irriterer. Ved slimhoste bør man derfor ikke bruke en hostedempende medisin beregnet for tørrhoste. Et slimløsende legemiddel, derimot, vil kunne gjøre det lettere for barnet å hoste opp slimet. På den andre siden bør man unngå å gi slimløsende midler til småbarn rett før de skal sove middagslur eller om kvelden før leggetid. Den slimløsende virkningen kan føre til at småbarn kan sette slim i vranghalsen mens de sover4.

Hvordan kan man lindre tørrhoste og slimhoste?

På apoteket kan man få gode råd rundt produktvalg. Forklar hvilket symptom som er fremtredende, og apotekspersonalet kan guide deg. I tillegg til at behandlingene varierer mellom tørrhoste og slimhoste, finnes det en rekke ulike substanser og smaker å velge mellom.


Kilder:

 1. Norsk Helseinformatikk, Forkjølelse, symptomer og tegn: nhi.no/sykdommer/infeksjoner/virusinfeksjoner/forkjolelse/?page=3
 2. Norsk Helseinformatikk, Hoste, veiviser: nhi.no/symptomer/infeksjoner/hoste-veiviser/?page=2
 3. Felleskatalogen, Hoste: felleskatalogen.no/medisin/sykdom/hoste
 4. Relis: relis.no/content/4993/Forkjolelses-hoste-hos-barn
 5. Norsk legemiddelhåndbok: legemiddelhandboka.no/T10.1/Hoste
 6. Norsk Helseinformatikk, egenomsorg: nhi.no/livsstil/egenomsorg/Honning-best-pa-a-lindre-hoste/
 7. BMJ Evidence-Baced Medicine, Effectiveness of honey for symptomatic relief in upper respiratory tract infections: ebm.bmj.com/content/early/2020/07/28/bmjebm-2020-111336
 8. Landsforeningen for hjerte- og lungesyke: www.lhl.no/gardermoen/medisinsk-senter/lungepoliklinkk/langvarig-hoste/
 9. Norsk Helseinformatikk, Lungebetennelse: nhi.no/sykdommer/infeksjoner/bakteriesykdommer/lungebetennelse/?page=6

Publisert 25. januar 2021
Sist oppdatert 17. september 2021

Disse sidene er ment for helsepersonell