Arkiv

Kategorier

Meta

Innsovningsvansker fakta og behandling

Sleepless woman in bed

Innsovningsvansker fakta og behandling

En av syv nordmenn sliter med innsovningsvansker, et stadig økende søvnproblem.(1) Indre uro, stress og tankespinn er vanlige årsaker til å ikke få sove. God søvnhygiene kan gjøre en forskjell. I tillegg kan man få god hjelp på apoteket.

Hva er innsovningsvansker?

Vanskeligheter med å sovne er et søvnproblem stadig flere sliter med. Grunnen til at man ikke får sove kan variere fra person til person, men en vanlig årsak er indre uro. Stress, tankespinn, nervøsitet og bekymring kan gjøre det vanskelig å komme i sovemodus. Det å ligge våken til langt på natt kan naturlig nok oppleves svært frustrerende, spesielt hvis dette søvnproblemet vedvarer over tid.

«Jeg får ikke sove!»

Mange sliter med de samme uro-relaterte innsovningsproblemene, noe som gjør at man ofte kjenner seg igjen i andres innsovningsvansker. Typisk har man kanskje mange jern i ilden for tiden og blir liggende og liste opp ting i hodet som man er redd for å glemme: «Husk å avbestille tannlegetimen som krasjer med det møtet på jobben, ja, og det møtet må jeg forresten huske å forberede, og glem for all del ikke å levere bilen på service».

Å bekymre seg for andre er heller ikke uvanlig: «Han ser veldig sliten ut for tiden – håper det ikke er noe i veien». En annen variant er at man bekymrer seg for konsekvensene av å ikke få sove: «Nå jeg sove! Ellers…»

Konsekvensene av søvnmangel er godt dokumentert

Nesten 20 %, eller én av fem, har nedsatt funksjon på dagtid som følge av dårlig nattesøvn, ifølge folkehelseinstituttet.1 Mangel på søvn over tid er blant annet forbundet med nedsatt immunforsvar og det å fungere dårligere intellektuelt.2 Men det er mulig å gjøre noe for å bekjempe sine innsovningsproblemer, som for mange er grunnen til søvnmangelen. Artikkelen fortsetter under de ti søvnhygienerådene.

10 råd for lettere innsovning3

 1. Innarbeid faste tider for å gå til sengs og å stå opp.
 2. Unngå å sove på dagtid.
 3. Få minst 30 minutter med dagslys daglig.
 4. Unngå koffeinholdige drikker for sent på dagen.
 5. Ikke bruk tobakk nær opp til leggetid.
 6. Unngå store måltider før sengetid, men legg deg heller ikke sulten.
 7. Mosjon er nyttig, men unngå trening de siste 3 timene før sengetid.
 8. Sørg for behagelig, lav temperatur på soverommet, og unngå lys eller støy.
 9. Stå opp dersom du blir liggende søvnløs i mer enn 30 minutter.
 10. Unngå pc, smarttelefon, tv eller andre skjermer rett før sengetid.

Behandling av innsovningsvansker

Det finnes flere mulige behandlinger som kan gjøre det lettere å få sove. Tradisjonelt har reseptbelagte sovemedisiner vært det mest benyttede medikamentet for behandling av alle typer søvnproblemer, men mange ønsker ikke eller kan ikke bruke denne type medisiner.4 På apoteket finnes det et reseptfritt legemiddel, Sedix, som letter innsovning ved å dempe uro. Sedix gir ingen påvist avhengighet og kan brukes fra 12 år.5

Kilder:

 1. Folkehelseinstituttet, Forskning på søvn og søvnvansker (http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=List_6212&Main_6157=6261:0:25,8794&MainContent_6261=6464:0:25,8796&List_6212=6218:0:25,8798:1:0:0:::0:0)
 2. Folkehelseinstituttet, Insomni (https://www.fhi.no/fp/sovn/fakta-om-sovnvansker—insomni/#konsekvenser-av-soevnvansker)
 3. Norsk helseinformatikk (http://nhi.no/livsstil/livsstil/sovnforstyrrelser/sovnhygieniske-rad-1288.html?page=2)
 4. Folkehelseinstituttet, Søvnvansker (http://www.fhi.no/tema/sovn-og-sovnvansker/fakta-om-sovnvansker)
 5. Sedix pakningsvedlegg (https://www.felleskatalogen.no/medisin/pasienter/pil-sedix-tilman-612859)

Sedix® (Passiflora incarnata L.) 200 mg. Reseptfritt. Tabletter. Til bruk fra 12 år for å lindre milde symptomer på uro, som nervøsitet, bekymring eller irritabilitet, og for å lette innsovning. Bruksområdet for et tradisjonelt plantebasert legemiddel er utelukkende basert på lang brukstradisjon. Pasienter som opplever seg påvirket av Sedix skal ikke kjøre bil eller bruke maskiner. Kontakt lege hvis symptomene forverres, eller ikke bedrer seg etter 2 ukers bruk. Anbefales ikke til gravide eller ammende. Samtidig bruk av syntetiske sedativer anbefales ikke. Les pakningsvedlegget før bruk. Basert på preparatomtale: 23.12.2019 

Publisert 22. juni 2018
Sist oppdatert 7. april 2021

Disse sidene er ment for helsepersonell