Arkiv

Kategorier

Meta

Slik kan du bli kvitt søvnproblemene med nytt reseptfritt legemiddel

young- woman-waking-up-happy-stretching

Slik kan du bli kvitt søvnproblemene med nytt reseptfritt legemiddel

Søvnproblemer preger livene til en tredjedel av den norske befolkningen – hver uke(1). Dårlig søvnkvalitet, hyppige oppvåkninger eller for tidlig morgenoppvåkning er hverdagskost for mange av oss. Slike søvnvansker kan gi mangel på søvn som igjen går ut over humøret, konsentrasjonen og evnen til å yte på dagtid. Men det finnes behandling – reseptfritt på apotek.

Stress og uro kan gjøre det vanskelig å sove godt. Tanker og bekymringer har en tendens til å dukke opp i bevisstheten idet vi slukker nattbordlampen. Denne uroen kan forfølge oss gjennom natten og forringe kvaliteten på søvnen. Heldigvis finnes det god hjelp å få. Les mer om nytt reseptfritt legemiddel mot søvnproblemer her>>

Behandling av søvnvansker

Det vil alltid være en fordel å følge råd for bedre søvn og god søvnhygiene, som beskrevet nederst i artikkelen. God søvnhygiene er likevel ikke alltid nok. For noen vil reseptbelagt sovemedisin være nødvendig, mens for andre kan et reseptfritt legemiddel være et bra alternativ. Enten man velger reseptbelagt eller reseptfritt, skilles det gjerne mellom to typer søvnproblemer – innsovningsvansker og dårlig søvn. Innsovningsproblemer har man typisk om kvelden når man legger seg for å sove. Men hva med dårlig søvn? Hva slags problemer er det da snakk om?

Dårlig søvn

Nattesøvnen kan forstyrres på flere måter. Noen sover urolig eller våkner flere ganger i løpet av natten. Andre våkner alt for tidlig om morgenen. Nå har det kommet et nytt reseptfritt legemiddel mot slike nattlige søvnforstyrrelser.

Nytt legemiddel mot søvnforstyrrelser

Lunixen er et nytt reseptfritt legemiddel med klinisk dokumentert effekt. Legemidlet bedrer søvnkvaliteten og motvirker avbrudd i søvnen, slik som oppvåkninger om natten eller alt for tidlig oppvåkning om morgenen. Ingen avhengighet er påvist ved bruk av dette legemidlet. Les mer om Lunixen | Bestill fra apotek>>  

DETTE ER LUNIXEN®

Lunixen er et reseptfritt legemiddel som forbedrer søvnkvalitet og søvnlengde. Lunixen har klinisk dokumentert effekt på søvnproblemer som urolig søvn og nattlige oppvåkninger. Brukes daglig for optimal effekt. Det er ikke påvist noen avhengighet, sløvende effekt eller «hangover» ved bruk. For voksne og barn over 12 år. Fås på alle apotek.
 • Bedrer søvnkvaliteten
 • Motvirker avbrutt søvn
 • Ingen avhengighet påvist
Lunixen kan kjøpes på apotek eller bestilles for levering hjem fra PulsApotek:

Ingen påvist avhengighet

Søvnproblemer er en vanlig årsak til legebesøk og utskriving av reseptbelagte legemidler i Norge. Men reseptbelagte sovemedisiner kan være forbundet med uønskede bivirkninger og avhengighet. Et reseptfritt legemiddel, derimot – som Lunixen – vil kunne være tilstrekkelig for mange. Det er ikke påvist noen avhengighet ved bruk av dette legemidlet.

Effekt av Lunixen

Virkestoffet i Lunixen forbedrer både søvnkvaliteten og søvnlengden. Daglig bruk over tid anbefales for at behandlingen skal kunne bidra til å endre søvnmønsteret og bedre søvnkvaliteten. Effekten av behandlingen øker gradvis, og optimal effekt oppnås etter 2–4 uker2.

Godkjent av Statens legemiddelverk

Statens legemiddelverk har ansvar for godkjenning av legemidler i Norge.  Lunixen er godkjent av Statens legemiddelverk som et veletablert plantebasert legemiddel. Lunixen brukes mot søvnforstyrrelser hos voksne og barn over 12 år.

Bestill Lunixen® levert hjem

Lunixen kan kjøpes reseptfritt på alle apotek eller bestilles direkte fra pulsapotek.no. Da mottar du legemidlet rett hjem i postkassen. Les mer om Lunixen | Bestill fra apotek

Hva er Insomni?

Den vanligste søvnforstyrrelsen er insomni3. Med insomni menes utilstrekkelig søvn som fører til nedsatt funksjon på dagtid, slik som tretthet, humørsvingninger og redusert yte- og konsentrasjonsevne. Søvnen regnes som utilstrekkelig dersom man opplever ett eller flere av disse tilfellene4:
 • innsovningsvansker
 • avbrutt søvn
 • for tidlig morgenoppvåkning
 10 råd for bedre søvn5
 • Gå til sengs og stå opp til samme tid, også i helgene
 • Ikke sov mer enn 20 min på dagtid
 • Unngå koffein og alkohol for nær leggetid
 • Sørg for få dagslys i minst 30 min hver dag
 • Tren jevnlig, men ikke rett før leggetid
 • Legg deg hverken sulten eller stappmett
 • Skru av pc og mobil før du går til sengs
 • Sørg for et mørkt, stille og svalt soverom
 • Lær deg en avspenningsteknikk for innsovning
 • Forsøk å løse evt. bekymringer på dagtid
Kilder:
 1. Folkehelseinstituttet (no/en/op/hin/mental-health/sovnvansker—folkehelserapporten-2014/)
 2. Lunixen pakningsvedlegg sist oppdatert 14.11.2018.
 3. no/sykdom/sovnproblemer/sovnloshet-insomni
 4. Tidsskriftet Den norske legeforeningen (no/2000/02/aktuelt-problem/langvarige-sovnvansker-kan-de-behandles)
 5. Norsk helseinformatikk (nhi.no/livsstil/livsstil/sovnforstyrrelser/sovnhygieniske-rad-1288.html?page=2)
 Lunixen® 500 mg (valerianarot) tabl. Reseptfritt. Plantebasert legemiddel til bruk hos voksne og barn >12 år for å lindre mild uro og søvnforstyrrelser. Søvnforstyrrelser: 1 tabl. ½-1 time før leggetid. Mild uro: 1 tabl. opptil 3 ganger daglig. Maks døgndose: 4 tabl. Optimal behandlingseffekt kan ta 2–4 ukers daglig bruk. Anbefales ikke for gravide og ammende. Kontakt lege hvis symptomene forverres, eller ikke bedrer seg etter 2 ukers bruk. Pasienter som opplever at evnen til å kjøre bil eller bruke maskiner blir påvirket, skal frastå fra å gjøre dette. Oppbevares utilgjengelig for barn. Les pakningsvedlegget, sist oppdatert 14.11.2018.
Publisert 14. mai 2019
Sist oppdatert 30. juni 2020

Disse sidene er ment for helsepersonell