Arkiv

Kategorier

Meta

Slik kan du bli kvitt søvnproblemene

Slik kan du bli kvitt søvnproblemene med reseptfritt legemiddel

Søvnproblemer preger livene til en tredjedel av den norske befolkningen – hver uke1. Dårlig søvnkvalitet, hyppige oppvåkninger eller for tidlig morgenoppvåkning er hverdagskost for mange av oss. Slike søvnvansker kan gi mangel på søvn som igjen går ut over humøret, konsentrasjonen og evnen til å yte på dagtid. Men det finnes behandling – reseptfritt på apotek.

Stress og uro kan gjøre det vanskelig å sove godt. Tanker og bekymringer har en tendens til å dukke opp i bevisstheten idet vi slukker nattbordlampen. Denne uroen kan forfølge oss gjennom natten og forringe kvaliteten på søvnen. Heldigvis finnes det god hjelp å få.

Behandling av søvnvansker

Det vil alltid være en fordel å følge råd for bedre søvn og god søvnhygiene, som beskrevet nederst i artikkelen. God søvnhygiene er likevel ikke alltid nok. For noen vil reseptbelagt sovemedisin være nødvendig, mens for andre kan et reseptfritt legemiddel være et godt alternativ. Det skilles gjerne mellom to typer søvnproblemer – innsovningsvansker og dårlig søvn. Innsovningsproblemer har man typisk om kvelden når man legger seg for å sove. Men hva er egentlig dårlig søvn?

Dårlig søvn?

Nattesøvnen kan forstyrres på flere måter. Noen sover urolig eller våkner flere ganger i løpet av natten. Andre våkner alt for tidlig om morgenen. På apoteket kan du spørre etter et reseptfritt legemiddel mot slike nattlige søvnforstyrrelser. Beskriv hvordan du opplever søvnvanskene dine, og du vil få hjelp til å velge riktig produkt.

Reseptfritt legemiddel mot søvnforstyrrelser

Sover du dårlig, kan f.eks, Lunixen, være et alternativ. Dette reseptfrie legemidlet har klinisk dokumentert effekt. Legemidlet bedrer søvnkvaliteten og motvirker avbrudd i søvnen, slik som oppvåkninger om natten eller alt for tidlig oppvåkning om morgenen. Ingen avhengighet er påvist ved bruk av dette legemidlet. 

Les mer om Lunixen og bestill fra apotek >>


DETTE ER LUNIXEN

Lunixen er et plantebasert, reseptfritt legemiddel som forbedrer søvnkvalitet og søvnlengde. Lunixen har klinisk dokumentert effekt på søvnproblemer som urolig søvn og nattlige oppvåkninger. Brukes daglig for optimal effekt. Det er ikke påvist noen avhengighet ved bruk. For voksne og barn over 12 år.

 • Bedrer søvnkvaliteten
 • Motvirker avbrutt søvn
 • Ingen avhengighet påvist

Ingen påvist avhengighet

Søvnproblemer er en vanlig årsak til legebesøk og utskriving av reseptbelagte legemidler i Norge. Et reseptfritt legemiddel, som Lunixen, vil dog kunne være tilstrekkelig for mange. Det er ikke påvist noen avhengighet ved bruk av dette legemidlet.

Effekt av Lunixen

Virkestoffet i Lunixen forbedrer både søvnkvaliteten og søvnlengden. Daglig bruk over tid anbefales for at behandlingen skal kunne bidra til å endre søvnmønsteret og bedre søvnkvaliteten. Effekten av behandlingen øker gradvis, og optimal effekt oppnås etter 2–4 uker2.

Godkjent av Statens legemiddelverk

Statens legemiddelverk har ansvar for godkjenning av legemidler i Norge.  Lunixen er godkjent av Statens legemiddelverk som et veletablert plantebasert legemiddel. Lunixen brukes mot søvnforstyrrelser hos voksne og barn over 12 år.

Bestill Lunixen® levert hjem

Lunixen kan kjøpes reseptfritt på alle apotek eller bestilles direkte fra apotek. Da mottar du legemidlet rett hjem i postkassen.

Les mer om Lunixen | Bestill fra apotek

 10 råd for bedre søvn3

 • Gå til sengs og stå opp til samme tid, også i helgene
 • Ikke sov mer enn 20 min på dagtid
 • Unngå koffein og alkohol for nær leggetid
 • Sørg for få dagslys i minst 30 min hver dag
 • Tren jevnlig, men ikke rett før leggetid
 • Legg deg hverken sulten eller stappmett
 • Skru av pc og mobil før du går til sengs
 • Sørg for et mørkt, stille og svalt soverom
 • Lær deg en avspenningsteknikk for innsovning
 • Forsøk å løse evt. bekymringer på dagtid

Kilder:

 1. Helsedirektoratet (22.03.2021): https://www.helsedirektoratet.no/tema/sovn/sovn-og-sovnvansker
 2. Lunixen pakningsvedlegg sist oppdatert 27.05.2019 (22.03.2021): https://www.sanapharma.no/lunixen-legemiddel-mot-sovnproblemer/#pakningsvedlegg
 3. Norsk helseinformatikk (22.03.2021): https://nhi.no/livsstil/egenomsorg/sovnhygieniske-rad/

Lunixen® 500 mg (valerianarot) tabl. Plantebasert legemiddel for å lindre mild uro og søvnforstyrrelser. >12 år. Søvnforstyrrelser: 1 tabl. ½-1 time før leggetid. Mild uro: 1 tabl. opptil 3 x daglig. Ikke for gravide og ammende. Kombinasjon med syntetiske sovemidler er ikke anbefalt. Kontakt lege hvis ingen bedring etter 2 uker. Oppbevares utilgjengelig for barn. Les pakningsvedlegget før bruk. Basert på preparatomtale fra 24.07.2019. 

Publisert 14. mai 2019
Sist oppdatert 11. november 2021

Disse sidene er ment for helsepersonell