Arkiv

Kategorier

Meta

Våkner du for tidlig om morgenen? fakta og behandling

mann som våkner for tidlig

Våkner du for tidlig om morgenen? fakta og behandling

Våkner du alt for tidlig om morgenen uten at du klarer å sovne igjen? Å våkne i otta, når det fortsatt er mer natt enn morgen, kan være frustrerende og slitsomt i lengden. Dersom man over tid ikke får nok søvn, kan det i tillegg påvirke livskvaliteten. Heldigvis finnes det hjelp for slike søvnvansker.

Det å våkne alt for tidlig om morgenen er et vanlig søvnproblem her til lands. Oppimot 40 % av de som har hatt problemer med søvnen i løpet av de siste seks månedene, rapporterer at de våkner for tidlig. For tidlig morgenoppvåkning ser dessuten ut til å være mer utbredt blant menn enn kvinner. Det viser tall fra en landsrepresentativ markedsundersøkelse utført av Respons Analyse på oppdrag fra Sana Pharma Medical våren 2019.

Ukentlige søvnvansker rammer en av tre nordmenn, og problemet er økende1. På ti år har antall voksne nordmenn med søvnproblemer økt med 30 %. Denne økningen kom hovedsakelig fra problemer med søvnkvalitet og dårlig funksjon på dagtid som følge av utilstrekkelig søvn1. Det å ikke fungere godt på dagen kan gå utover både konsentrasjon, humør, yteevne og livskvalitet2.

Det vanligste søvnproblemet er insomni, som består av noen spesifikke søvnvansker, deriblant for tidlig morgenoppvåkning. Slik kan insomni defineres2:

Hva er insomni?

Med insomni menes utilstrekkelig søvn som fører til nedsatt dagtidsfunksjon, som tretthet, humørsvingninger og redusert yte- og konsentrasjonsevne. Utilstrekkelig søvn er forbundet med både søvnlengde og søvnkvalitet, slik som:2

 • forlenget innsovningstid
 • avbrutt søvn
 • for tidlig morgenoppvåkning

Behandling av insomni

Det finnes flere former for behandling mot insomni. Uansett hvilken behandling man velger, vil det være fordelaktig å forsøke å følge rådene som anbefales for bedre søvnhygiene, nederst i denne artikkelen.

Det finnes både reseptbelagte og reseptfrie medisiner mot søvnproblemer. Reseptbelagte legemidler som skrives ut av legen kan som kjent gi bivirkninger og avhengighet. Likevel kan slike medisiner være riktig behandling i visse tilfeller. Har man mildere symptomer, derimot, kan et reseptfritt legemiddel være tilstrekkelig. Dersom man ønsker å sove uavbrutt helt til det blir morgen, kan f.eks. det reseptfrie legemidlet Lunixen være verdt å prøve.

Lunixen® legemiddel mot søvnproblemer

Lunixen er et plantebasert, reseptfritt legemiddel som forbedrer søvnkvalitet og søvnlengde. Lunixen har klinisk dokumentert effekt på søvnproblemer som urolig søvn, nattlige oppvåkninger og for tidlig morgenoppvåkning. Brukes daglig for optimal effekt. Det er ikke påvist noen avhengighet, sløvende effekt eller «hangover» ved bruk. For voksne og barn over 12 år.

 • Bedrer søvnkvaliteten
 • Motvirker avbrutt søvn
 • Ingen avhengighet påvist

Les mer om Lunixen og bestill fra apotek

10 råd for bedre søvn3

 • Gå til sengs og stå opp til samme tid, også i helgene
 • Ikke sov mer enn 20 min på dagtid
 • Unngå koffein og alkohol for nær leggetid
 • Sørg for få dagslys i minst 30 min hver dag
 • Tren jevnlig, men ikke rett før leggetid
 • Legg deg hverken sulten eller stappmett
 • Skru av pc og mobil før du går til sengs
 • Sørg for et mørkt, stille og svalt soverom
 • Lær deg en avspenningsteknikk for innsovning
 • Forsøk å løse evt. bekymringer på dagtid

Kilder:

 1. Folkehelseinstituttet (no/en/op/hin/mental-health/sovnvansker—folkehelserapporten-2014/
 2. Hno (helsenorge.no/sykdom/sovnproblemer/sovnloshet-insomni
 3. Norsk helseinformatikk (nhi.no/livsstil/livsstil/sovnforstyrrelser/sovnhygieniske-rad-1288.html?page=2)

Lunixen® 500 mg (valerianarot) tabl. Plantebasert legemiddel for å lindre mild uro og søvnforstyrrelser. >12 år. Søvnforstyrrelser: 1 tabl. ½-1 time før leggetid. Mild uro: 1 tabl. opptil 3 x daglig. Ikke for gravide og ammende. Kombinasjon med syntetiske sovemidler er ikke anbefalt. Kontakt lege hvis ingen bedring etter 2 uker. Oppbevares utilgjengelig for barn. Les pakningsvedlegget før bruk. Basert på preparatomtale fra 24.07.2019. 

Publisert 16. august 2019
Sist oppdatert 8. februar 2021

Disse sidene er ment for helsepersonell