Arkiv

Kategorier

Meta

Tørr skjede – årsak og behandling

woman in green sweater

Tørr skjede – årsak og behandling

Tørr skjede kan oppstå når østrogennivået i kroppen synker. Tørrheten kan forårsake symptomer som sårhet, kløe og smerter ved samleie. Det finnes imidlertid behandling mot disse plagene, slik som den østrogenfrie fuktighetskremen Remisoft.

Behandling av tørr og sår skjede

Det finnes flere mulige behandlinger mot tørr og sår skjede. Et eksempel på reseptfri lokalbehandling er den hormonfrie vaginalkremen Remisoft. Kremen fremmer en sunn skjede og kan hjelpe mot ubehag forårsaket av tørrhet i skjeden.


DETTE ER REMISOFT®

Remisoft er en pleiende vaginal fuktighetskrem for behandling av symptomer på tørr skjede som smerte ved samleie, sårhet, svie eller kløe. Kremen inneholder ikke østrogen (hormoner). Remisoft tilfører fuktighet og fettstoffer. Produktet virker beskyttende på slimhinnens overflate og bevarer fuktigheten i vevet. Melkesyre bidrar til å vedlikeholde skjedens naturlige pH-verdi.

 • Lindrer og tilfører fuktighet
 • Mykgjør og bevarer elastisitet
 • Bidrar til heling av småskader

Remisoft fås reseptfritt på apotek, eller bestilles rett hjem:

Medisinsk utstyr kl IIa


Hvem rammes av tørr skjede?

Kvinner i og etter overgangsalder er særlig utsatt for å få tørr skjede, men også andre kvinner rammes.

Tilstanden forekommer også hos kvinner som nylig har født, ammer, har fjernet eggstokker eller går på hormonpreparater slik som p-piller e.l. Skjedetørrhet er også vanlig ved revmatiske sykdommer som Sjøgrens syndrom og hos pasienter som får behandling av kreft med antiøstrogen eller stråling mot eggstokkene2.

Tørr skjede gir ulike plager

Plagene som følger med tørrhet i skjeden kan påvirke livskvaliteten. De tørre slimhinnene i underlivet kan føre til kløe, stikking, brennende følelse, svie og sårhet i både skjede, skjedeåpning og området rundt skjeden. Et annet symptom på skjedetørrhet er smerter ved samleie2.

Vanlig årsak: mindre østrogen i kroppen

Tørrhet i vagina kan oppstå av flere grunner. De vanligste årsakene henger sammen med redusert nivå av østrogen som er det kvinnelige kjønnshormonet. Som en følge av lavere østrogennivå kan slimhinnen i skjeden blir tynnere og tørrere.3

Østrogen bidrar til at vagina holdes fuktig og frisk og opprettholder et normalt syrenivå i skjeden. Syren skaper et naturlig forsvar mot infeksjoner, både i skjeden og urinveiene.

Med lavere østrogennivåer svekkes denne syrebaserte forsvarsmekanismen og det naturlige smøremidlet i skjeden reduseres. Slimhinnen blir tynnere, mindre elastisk og mer sårbar.

Tørr skjede kan lindres med vaginalkrem

Østrogenmengden kan bli redusert av flere grunner, slik som:2

 • overgangsalderen
 • nedsatt funksjon i eggstokkene etter stråle- eller cellegiftbehandling
 • kirurgisk fjerning av eggstokkene
 • tiden rett etter barnefødsel og under amming
 • nedsatt seksuell aktivitet
 • immunforstyrrelser
 • røyking

Medisiner kan føre til skjedetørrhet

Noen kreftmedisiner kan føre til tørrhet i skjedens slimhinne. Allergimedisiner, som antihistaminer, p-piller, legemidler mot høyt blodtrykk eller medisiner mot depresjon kan også gi tørre slimhinner.2

Sjøgrens syndrom kan gi tørre slimhinner

Den autoimmune sykdommen Sjøgrens syndrom gjør at immunforsvaret angriper friskt vev i kroppen, særlig tåre- og spyttkjertlene. I tillegg til å gi symptomer som tørre øyne og tørrhet i munnen, kan sykdommen også redusere fuktigheten i vagina. Man antar at syndromet forekommer hos 0,5–1,5 % av befolkningen. 90 % av de rammede er kvinner.2

Dusj – ikke spyl

Å spyle eller skylle skjeden i forbindelse med dusjing kan forstyrre den naturlige kjemiske balansen i vagina. Det samme kan skje ved bruk av såpe eller boblebad. Dermed kan betennelse (vaginitt) oppstå, som også kan gi tørrhet i skjeden.

Andre tilstander i skjeden som kan gi tørr skjede

Mangel på naturlig smøring i skjeden kan også forekomme ved:

 • bakterieinfeksjon
 • kronisk soppinfeksjon
 • seksuelt overførbare sykdommer
 • skade mot skjeden

Smerter ved samleie

Tørr skjede kan føre til at kvinner opplever smerter ved samleie. Mange unngår å være seksuelt aktive som kan forringe livskvaliteten. Tynne slimhinner og mangel på fuktighet gjør skjeden mer sårbar for småsår, rifter og infeksjoner. En vaginal fuktighetskrem som Remisoft, kan bidra til heling av slike småskader.

Er du i tvil om du trenger behandling mot plagene dine, rådfør deg med gynekolog, lege eller ditt nærmeste apotek.


Vanlige spørsmål

Hva er typiske symptomer på tørr skjede?

tørrhet
kløe
brennende følelse
irritasjon
smerte eller lett blødning ved samleie

Hvorfor blir skjeden tørr etter overgangsalderen?

I overgangsalderen går hormonproduksjonen ned, og dette kan gjøre at skjeden blir tørr.

Hva er de vanligste årsakene til tørr skjede?

Nedsatt østrogennivå
Medikamenter
Sjøgrens syndrom
Overdreven vask av underlivet
Bakterie- eller soppinfeksjon

Hvem bør ikke bruke Remisoft?

Hvis du er allergisk eller overømfintlig overfor noen av innholdsstoffene
Dersom du nylig har født (vent til sår og rifter etter fødselen har grodd)
Om du har en betennelse i skjeden (f.eks. soppinfeksjon). Snakk i så fall med legen din.


Kilder:

 1. Remisoft bruksanvisning (10.05.22) https://www.sanapharma.no/remisoft-vaginalkrem-mot-torr-og-sar-skjede/#bruksanvisning
 2. Norsk helseinformatikk, Tørr skjede s2 (10.05.22) https://nhi.no/sykdommer/kvinne/ulike-sykdommer/tor-skjede/?page=2
 3. Store medisinske leksikon (10.05.22) https://sml.snl.no/atrofi

Remisoft® 50 g krem (med applikator). Reseptfri, pleiende vaginal fuktighetskrem uten hormoner. Medisinsk utstyr, klasse IIa. Til behandling av ubehag pga. tørrhet i skjede og ytre intimområder (følelse av tørrhet, brennende følelse, smerter ved samleie eller kløe). Påføres 1g/dag. Anbefales opphold i 2 dager etter 30 dagers bruk. Kun i samråd med lege ved uttalte sympt. eller ved en vaginal infeksjon. Det mangler data for bruk av Remisoft® ved graviditet/ amming. Unngå bruk rett etter fødsel og ved allergi mot innholdsstoffer. Les bruksanvisningen før bruk. 

relaterte artikler

Publisert 14. august 2017
Sist oppdatert 30. mai 2022

Disse sidene er ment for helsepersonell