Arkiv

Kategorier

Meta

Tørr skjede – årsak og behandling

Tørr skjede – årsak og behandling

Tørrhet i skjeden er en tilstand som ofte oppstår ved nedsatt mengde hormoner i kroppen. Slimhinnen i skjeden blir da tynnere (vaginal atrofi) og tørrere. Tørrheten kan forårsake symptomer som sårhet, kløe og smerter ved samleie. Det finnes imidlertid behandling mot disse plagene.

Hvem rammes av tørr skjede?

Tørre slimhinner i underlivet kan ramme kvinner i alle aldre, men oppstår ofte i og etter overgangsalderen.

Tilstanden forekommer også hos kvinner som nylig har født, ammer, har fjernet eggstokker eller går på hormonpreparater, slik som p-piller e.l. Tørr skjede er også vanlig ved revmatiske sykdommer som Sjøgrens syndrom og hos pasienter som får behandling av kreft med antiøstrogen eller stråling mot eggstokkene.

Tørre slimhinner gir ulike plager

Plagene som følger med tørr skjede kan gå sterkt ut over livskvaliteten. De tørre slimhinnene i underlivet kan føre til kløe, stikking, brennende følelse, svie og sårhet i både, skjede, skjedeåpning og området rundt skjeden. Et annet symptom på tørr skjede er smerter ved samleie.

Vanlige symptomer på tørr skjede er

 • tørrhet
 • kløe
 • brennende følelse
 • irritasjon
 • smerte eller lett blødning ved samleie

Vanlig årsak: mindre østrogen i kroppen

Tørrhet i vagina kan oppstå av flere grunner. De vanligste årsakene henger sammen med reduksjon av det kvinnelige kjønnshormonet, østrogen, i kroppen.

Østrogen sørger for at vagina holdes fuktig og frisk og opprettholder et normalt syrenivå i skjeden. Syren skaper et naturlig forsvar mot infeksjoner, både i skjeden og urinveiene.

Med lavere østrogennivåer svekkes denne syrebaserte forsvarsmekanismen og det naturlige smøremidlet i skjeden reduseres. Slimhinnen blir tynnere, mindre elastisk og mer sårbar.

Østrogenmengden kan bli redusert av flere grunner, slik som

 • overgangsalderen
 • nedsatt funksjon i eggstokkene etter stråle- eller cellegiftbehandling
 • kirurgisk fjerning av eggstokkene
 • tiden rett etter barnefødsel og under amming
 • nedsatt seksuell aktivitet
 • Immunforstyrrelser
 • røyking

Medisiner kan gi tørr skjede

Noen kreftmedisiner kan føre til tørrhet i skjedens slimhinne. Allergimedisiner, som antihistaminer, p-piller, legemidler mot høyt blodtrykk eller medisiner mot depresjon kan også gi tørre slimhinner.

Sjøgrens syndrom kan gi tørre slimhinner

Den autoimmune sykdommen Sjøgrens syndrom gjør at immunforsvaret angriper friskt vev i kroppen, særlig tåre- og spyttkjertlene. I tillegg til å gi symptomer som tørre øyne og tørrhet i munnen, kan sykdommen også redusere fuktigheten i vagina. Man antar at syndromet forekommer hos 0,5–1,5 % av befolkningen. 90 % av de rammede er kvinner.

Dusj ikke spyl

Å spyle eller skylle skjeden i forbindelse med dusjing kan forstyrre den naturlige kjemiske balansen i vagina. Det samme kan skje ved bruk av såpe eller boblebad. Dermed kan betennelse (vaginitt) oppstå, som også kan gi tørrhet i skjeden.

Andre tilstander i skjeden som kan gjøre den tørr

Mangel på naturlig smøring i skjeden kan også forekomme ved tilstander som

 • bakterieinfeksjon
 • kronisk soppinfeksjon
 • seksuelt overførbare sykdommer
 • skade mot skjeden

Smerter ved samleie

Tørr skjede kan føre til at kvinner opplever smerter ved samleie. Mange unngår å være intime med sin partner, noe som kan forringe livskvaliteten. Tynne slimhinner og mangel på fuktighet og gjør skjeden mer sårbar for små sår, rifter og infeksjoner. Men det finnes behandling.

Behandling av tørr og sår skjede

Det finnes flere mulige behandlinger. Et eksempel på reseptfri lokalbehandling er den hormonfrie vaginalkremen, Remisoft. Kremen fremmer en sunn skjede og kan hjelpe mot ubehag forårsaket av tørr skjede.

DETTE ER REMISOFT®

Remisoft er en reseptfri vaginalkrem som tilfører fuktighet og fettstoffer. Trollhassel (Hamamelis virginiana) virker på slimhinnens overflate og styrker den fysiske barrieren. Kremen er hormonfri og virker fysisk ved å bevare fuktigheten i vevet. Dermed motvirkes tørr og irritert skjede, samt smerter ved samleie. Melkesyre bidrar til å vedlikeholde skjedens naturlige pH-verdi.

Remisoft vaginalkrem

 • tilfører fuktighet
 • bevarer elastisitet
 • bidrar til heling av småskader

Remisoft fås reseptfritt på apotek, eller bestilles rett hjem i diskret forpakning fra PulsApotek:

Kilder: sml.snl.no (store medisinske leksikon), nhi.no (norsk helseinformatikk), Remisoft pakningsvedlegg

Remisoft® 50 g krem (med applikator). Reseptfri, pleiende vaginal fuktighetskrem uten hormoner. Medisinsk utstyr, klasse IIa. Til behandling av ubehag pga. tørrhet i skjede og ytre intimområder (følelse av tørrhet, brennende følelse, smerter ved samleie eller kløe). Påføres 1g/dag. Anbefales opphold i 2 dager etter 30 dagers bruk. Kun i samråd med lege ved uttalte sympt. eller ved en vaginal infeksjon. Det mangler data for bruk av Remisoft® ved graviditet/ amming. Unngå bruk rett etter fødsel og ved allergi mot innholdsstoffer. Les bruksanvisningen før bruk. 

Publisert 14. august 2017
Sist oppdatert 8. februar 2021

Disse sidene er ment for helsepersonell