Arkiv

Kategorier

Meta

Sjøgrens syndrom kan gi tørr skjede

Påkledd dame på seng

Sjøgrens syndrom kan gi tørr skjede

Tørr skjede er et vanlig symptom hos kvinner med Sjøgrens syndrom. Mange opplever tørrheten som svært plagsom, med kløe, irritasjon eller smertefullt samleie. Heldigvis kan disse underlivsplagene behandles.

9 av 10 er kvinner

Trolig får rundt 0,5–1,5 % av befolkningen Sjøgrens syndrom, og ni av ti med dette syndromet er kvinner. Det vil si at ca. 1–2,5 % av alle kvinner blir rammet av sykdommen i løpet av livet.1 De fleste får diagnosen enten som ung, i alderen 15–35 år, eller senere i livet, etter 55-årsalderen.2 Selv om sykdommen er relativt sjelden, kan plagene føre til redusert livskvalitet for de som er rammet.

Hva er Sjøgrens syndrom?

Sjøgrens syndrom er en kronisk autoimmun bindevevssykdom – en betennelsestilstand der immunforsvaret angriper kroppens eget vev, nærmere bestemt visse typer kjertler. Kjertlene som blir rammet er de som gir fuktighet til slimhinner. I tillegg til tørrhet i øyne og munn, kan også underlivets slimhinner bli tørre.3

Tørre slimhinner gir ulike plager

Plagene som følger med tørr skjede kan gå sterkt ut over livskvaliteten. De tørre slimhinnene i underlivet kan føre til kløe, stikking, svie, sårhet og en brennende følelse. Disse plagene kan merkes både inne i skjeden og i skjedeåpningen, samt området rundt skjedeåpningen. Plagene fører også ofte til smerter ved samleie.

Vanlige symptomer ved tørr skjede:

 • Følelse av tørrhet
 • Kløe
 • Brennende følelse
 • Irritasjon
 • Smerte eller lett blødning ved samleie

Smerter ved samleie

Tørr skjede kan føre til at kvinner opplever smerter ved samleie. Mange unngår å være intime med sin partner, noe som kan forringe livskvaliteten. Mangelen på fuktighet og tynne slimhinner gjør skjeden mer sårbar for små sår, rifter og infeksjoner. Men det finnes behandling.

Behandling av tørr og sår skjede

Tørre slimhinner behandles i utgangspunktet ved å tilføre væske der den mangler. Tørr skjede avhjelpes med fuktighetsgivende kremer.4 En hormonfri vaginalkrem, som Remisoft, kan være til hjelp.

DETTE ER REMISOFT®

Remisoft er en vaginalkrem som tilfører slimhinnen fuktighet og sørger for en beskyttende fysisk barriere slik at fuktigheten forblir i skjeden. Dette fører til rask lindring og gjenoppretting av tørr og irritert slimhinne.

Kremen har en pH på mellom 4,2–4,5 og bidrar derfor til å vedlikeholde skjedens naturlige pH-verdi. Inneholder ikke østrogen eller andre hormoner. Remisoft fås reseptfritt på apotek, eller bestilles rett hjem i diskret forpakning fra apotek her.5

 • Mot tørr skjede og smerter ved samleie
 • Heling av småskader
 • Uten østrogen

Les mer om Remisoft og bestilling

Kilder:

 1. Norsk helseinformatikk (https://nhi.no/sykdommer/muskelskjelett/giktsykdommer/sjogrens-syndrom/)
 2. Norsk Revmatikerforbund (https://www.revmatiker.no/diagnose/sjogrens-syndrom)
 3. Norsk Revmatikerforbund (https://www.revmatiker.no/diagnose/sjogrens-syndrom/?#section2)
 4. Norsk Revmatikerforbund (https://www.revmatiker.no/diagnose/sjogrens-syndrom/?#section4)
 5. Remisoft pakningsvedlegg (https://www.sanapharma.no/wp-content/uploads/sites/88/2017/08/bruksanvisning-remisoft.pdf)

Remisoft® 50 g krem (med applikator). Reseptfri, pleiende vaginal fuktighetskrem uten hormoner. Medisinsk utstyr, klasse IIa. Til behandling av ubehag pga. tørrhet i skjede og ytre intimområder (følelse av tørrhet, brennende følelse, smerter ved samleie eller kløe). Påføres 1g/dag. Anbefales opphold i 2 dager etter 30 dagers bruk. Kun i samråd med lege ved uttalte sympt. eller ved en vaginal infeksjon. Det mangler data for bruk av Remisoft® ved graviditet/ amming. Unngå bruk rett etter fødsel og ved allergi mot innholdsstoffer. Les bruksanvisningen før bruk. 

Publisert 3. mai 2018
Sist oppdatert 8. februar 2021

Disse sidene er ment for helsepersonell