Indre uro – behandling og selvhjelp

Å føle seg urolig, bekymret eller stresset er svært vanlig. Mange har problemer med å sove om natten på grunn av dette og fungerer dermed dårlig på dagtid. Dersom du sliter med indre uro, kan et reseptfritt legemiddel være til hjelp.

Hva er uro?

Uro er et vidt begrep som rommer ulike psykiske tilstander som nervøsitet, bekymring eller irritabilitet. Denne indre uroen kan i sin tur føre til søvnproblemer på natten og konsentrasjonsvansker på dagtid.

Årsaker til indre uro

Som med mange psykiske lidelser vet man ikke fullt ut hva som gjør at mange opplever uro. Sannsynligvis er det flere årsaker, deriblant arv, miljø og stress. Hvordan vi tenker og føler avhenger dessuten av oppdragelsen vi har fått og hva som skjer med oss i livet. Alle disse faktorene spiller en rolle for hvor mye man bekymrer seg, og hvor urolig man er.

Hva kan den indre uroen føre til?

Uro og bekymring som man ikke får lagt fra seg før leggetid kan føre til problemer med å falle til ro om kvelden slik at man ikke får sove. Søvnmangel kan i sin tur føre til at man føler seg ukonsentrert på dagtid. Det kan også gå utover humøret.

Behandling av uro

I 2016 ble det reseptfrie legemidlet, Sedix, tilgjengelig på det norske markedet. Legemidlet har vært brukt i flere andre europeiske land i lang tid, under ulike navn, før det kom til Norge. Sedix er godkjent av Statens legemiddelverk som tradisjonelt planebasert legemiddel i Norge. Sedix virker beroligende og kan dempe indre uro. Legemidlet kan også hjelpe dersom du sliter med å finne ro til å sove om kvelden. Sedix kan brukes av personer over 12 år.  Les om Sedix og bestill fra apotek her

DETTE ER SEDIX®

Reseptfritt legemiddel – virker beroligende

Sedix er et tradisjonelt plantebasert legemiddel som demper uro og letter innsovning. Uro, som bekymring, irritabilitet og nervøsitet lindres, for å få ro til å sovne eller for å dempe uro på dagtid. Ingen påvist avhengighet eller «hangover»  ved bruk. Sedix kan kjøpes reseptfritt på alle apotek.

  • Beroligende (demper indre uro)
  • Letter innsovning
  • Ingen påvist avhengighet

Råd mot indre uro som stress og irritabilitet:

Det er ikke utfordringer og mange arbeidsoppgaver i seg selv som skaper uro, men måten vi takler dem på. Lærer man å mestre krevende situasjoner, i tillegg til å leve sunt, kan man unngå psykiske helseproblemer. Her er noen tips til hva du kan gjøre:

Legg deg tidlig. Det er lettere å takle stress og motgang når du er uthvilt. Da får du også mer overskudd til å trene. Søvnen før midnatt er viktigst.

Tren daglig. Minst 30 minutter er anbefalt. Stoffene som produseres i kroppen gjennom regelmessig trening virker dempende på engstelse og øker både selvtilliten og livsgleden.

Begrens kaffedrikkingen. For mye koffein øker adrenalinnivået i kroppen og gjør oss mer nervøse og stresset.

Spist variert og sunt. Stress og nervøsitet virker inn på matlysten; noen spiser for mye, andre for lite. Sørg for å få i deg nok sunn mat, og spis variert.

Vær sammen med familie og venner. Ta vare på de nære relasjonene dine. Et godt forhold er viktig for både fysisk og psykisk helse.

Lag grenser. Sett av 15 minutter hver dag til å tenke igjennom problemer og annet som uroer deg. Etterpå kan du la bekymringene ”seile sin egen sjø”.

Slapp av. Avspenningsteknikker kan redusere engstelse og hjelpe deg med å håndtere stress. Eksempler er pusteøvelser, rolig musikk, meditasjon og yoga.

Gå til en profesjonell terapeut. Da kan du få hjelp til å sortere bekymringene dine og lære metoder for å lettere takle krevende situasjoner.

Kilder: nhi.no, fhi.no, vitusapotek.no, ppt-ot.no, felleskatalogen.no

Sedix® (Passiflora incarnata) tabl. Reseptfritt. Tradisjonelt plantebasert legemiddel til bruk hos voksne og barn >12 år for å lindre milde symptomer på uro, som nervøsitet, bekymring eller irritabilitet, og for å lette innsovning. Mild uro: 1–2 tabl. morgen og kveld. Lette innsovning: 1–2 tabl. ½ time før leggetid. Anbefales ikke for gravide og ammende, samt ved samtidig bruk av andre beroligende medisiner. Kontakt lege hvis symptomene forverres, eller ikke bedrer seg etter 2 ukers bruk. Behandlingen bør ikke fortsette i mer enn 6 måneder i ett strekk. Kan påvirke evnen til å kjøre bil og bruke maskiner. Pasienter som opplever dette, skal ikke kjøre bil eller bruke maskiner. Bruksområdet for et tradisjonelt plantebasert legemiddel er utelukkende basert på lang brukstradisjon. Oppbevares utilgjengelig for barn. Les pakningsvedlegget før bruk. Pakningsvedlegg sist oppdatert 30.08.2016.

 

Publisert: 12. juni 2017. Sist oppdatert: 28. september 2018