Arkiv

Kategorier

Meta

Indre uro – en årsak til søvnproblemer

Mann stress og uro

Indre uro en årsak til søvnproblemer

Å føle seg urolig, bekymret eller stresset er svært vanlig. Mange har problemer med å sove om natten på grunn av dette og fungerer dermed dårlig på dagtid. Dersom du sliter med indre uro og innsovningsvansker, kan et reseptfritt legemiddel være til hjelp.

Hva er uro?

Uro er et vidt begrep som rommer ulike psykiske tilstander som nervøsitet, bekymring eller irritabilitet. Denne indre uroen kan i sin tur føre til søvnproblemer på natten og konsentrasjonsvansker på dagtid.

Årsaker til indre uro

Som med mange psykiske lidelser vet man ikke fullt ut hva som gjør at mange opplever uro. Sannsynligvis er det flere årsaker, deriblant arv, miljø og stress. Hvordan vi tenker og føler avhenger dessuten av oppdragelsen vi har fått og hva som skjer med oss i livet. Alle disse faktorene spiller en rolle for hvor mye man bekymrer seg, og hvor urolig man er.

Indre uro kan gi søvnvansker

Uro og bekymring som man ikke får lagt fra seg før leggetid kan føre til problemer med å falle til ro om kvelden slik at man ikke får sove. Søvnmangel kan i sin tur føre til at man føler seg ukonsentrert på dagtid. Det kan også gå utover humøret.1

Behandle «årsaken» til søvnvanskene

Søvnproblemer er en vanlig årsak til legebesøk og legemiddelbruk i Norge og mange ønsker behandling. Ikke alle trenger reseptbelagte sovemedisiner som virker direkte søvndyssende. Det kan være tilstrekkelig å behandle årsaken til at man ikke får sove: Dersom tankespinn, stress eller indre uro gjør det vanskelig å sovne, kan et reseptfritt legemiddel som virker beroligende være til hjelp.2

I 2016 ble det reseptfrie legemidlet, Sedix, tilgjengelig på det norske markedet. Legemidlet har vært brukt i flere andre europeiske land i lang tid, under ulike navn, før det kom til Norge. Sedix er godkjent av Statens legemiddelverk som tradisjonelt planebasert legemiddel i Norge. Sedix virker beroligende og kan dempe indre uro, slik at det bli lettere å få sove. Sedix kan brukes av personer over 12 år og det er ingen påvist avhengighet ved bruk.

Les om Sedix og bestill fra apotek her.

DETTE ER SEDIX®

Reseptfritt legemiddel – virker beroligende

Sedix er et tradisjonelt plantebasert legemiddel som demper uro og dermed kan lette innsovning. Uro, som bekymring, irritabilitet og nervøsitet lindres, for å få ro til å sovne eller for å dempe uro på dagtid. Ingen påvist avhengighet ved bruk. Sedix kan kjøpes reseptfritt på alle apotek.2

  • Virker beroligende (demper indre uro)
  • Letter innsovning
  • Ingen påvist avhengighet

Selvhjelp mot stress og indre uro

Det er ikke utfordringer og mange arbeidsoppgaver i seg selv som skaper uro, men måten vi takler dem på. Lærer man å mestre krevende situasjoner, i tillegg til å leve sunt, kan man unngå psykiske helseproblemer. Her er noen tips3 til hva du kan gjøre:

Legg deg tidlig. Det er lettere å takle stress og motgang når du er uthvilt. Da får du også mer overskudd til å trene. Søvnen før midnatt er viktigst.

Tren daglig. Minst 30 minutter er anbefalt. Stoffene som produseres i kroppen gjennom regelmessig trening virker dempende på engstelse og øker både selvtilliten og livsgleden.

Begrens kaffedrikkingen. For mye koffein øker adrenalinnivået i kroppen og gjør oss mer nervøse og stresset.

Spist variert og sunt. Stress og nervøsitet virker inn på matlysten; noen spiser for mye, andre for lite. Sørg for å få i deg nok sunn mat, og spis variert.

Vær sammen med familie og venner. Ta vare på de nære relasjonene dine. Et godt forhold er viktig for både fysisk og psykisk helse.

Lag grenser. Sett av 15 minutter hver dag til å tenke igjennom problemer og annet som uroer deg. Etterpå kan du la bekymringene ”seile sin egen sjø”.

Slapp av. Avspenningsteknikker kan redusere engstelse og hjelpe deg med å håndtere stress. Eksempler er pusteøvelser, rolig musikk, meditasjon og yoga.

Gå til en profesjonell terapeut. Da kan du få hjelp til å sortere bekymringene dine og lære metoder for å lettere takle krevende situasjoner.

Kilder:

  1. healthysleep.med.harvard.edu (Division of Sleep Medicine at Harvard Medical School and WGBH Educational Foundation. (n.d.). Consequences of insufficient sleep. Healthy Sleep.): http://healthysleep.med.harvard.edu/healthy/matters/consequences.
  2. felleskatalogen.no (Sedix pakningsvedlegg 30.08.2016): (https://www.felleskatalogen.no/medisin/pasienter/pil-sedix-tilman-612859)
  3. helsedirektoratet.no: https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/382/IS-0402%20Gode%20råd%20for%20bedre%20søvn_WEB.pdf

Sedix® (Passiflora incarnata L.) 200 mg. Reseptfritt. Tabletter. Til bruk fra 12 år for å lindre milde symptomer på uro, som nervøsitet, bekymring eller irritabilitet, og for å lette innsovning. Bruksområdet for et tradisjonelt plantebasert legemiddel er utelukkende basert på lang brukstradisjon. Pasienter som opplever seg påvirket av Sedix skal ikke kjøre bil eller bruke maskiner. Kontakt lege hvis symptomene forverres, eller ikke bedrer seg etter 2 ukers bruk. Anbefales ikke til gravide eller ammende. Samtidig bruk av syntetiske sedativer anbefales ikke. Les pakningsvedlegget før bruk. Basert på preparatomtale: 23.12.2019 

Publisert 22. januar 2018
Sist oppdatert 8. februar 2021

Disse sidene er ment for helsepersonell