Legemiddel som virker beroligende – ingen avhengighet påvist

En hjerne på høygir forstyrrer innsovning. Mange sliter med å roe ned stressnivået og tankevirksomheten om kvelden og har dermed problemer med å finne ro til å sovne.

Sedix er et reseptfritt legemiddel som fås på apotek. Sedix har beroligende effekt og letter innsovning. Det er ikke rapportert om fysisk avhengighet ved bruk av legemidlet.

Les mer om Sedix og bestilling her

Søvn innvirker på hukommelse og humør

Søvn er en nødvendighet for å lade hjernens batterier og for at kroppen skal få hvile. Når vi ikke sover godt eller lenge nok får vi ikke fullt utbytte av søvnens helsegevinster. Eksempelvis foregår det vedlikehold av hukommelsen og reparasjon av musklene mens vi sover. Søvn er så viktig at selv litt søvnmangel eller dårlig søvn kan gå ut over hukommelsen, dømmekraften og humøret vårt.

Stress gjør det vanskelig å sove

Stress kan være så mangt. I en amerikansk undersøkelse, «Stress in America 2013», omtales stress blant annet som irritabilitet, sinne, en følelse av utilstrekkelighet, eller å miste tålmodigheten slik at man kjefter på barn eller ektefelle. Undersøkelsen viser at stress kan være til hinder for god nattesøvn. Hele 43 % av voksne amerikanere sier at stress har holdt dem våkne om natten den siste måneden.

Legemiddel med beroligende effekt

Sedix er et reseptfritt legemiddel med beroligende effekt. Legemidlet demper uro og letter innsovning. Sedix egner seg også på dagtid for å dempe uro, nervøsitet eller engstelse. Det er ikke rapportert om fysisk avhengighet eller «hangover-effekt» ved bruk av legemidlet.

 • Beroligende effekt
 • Letter innsovning
 • Ingen påvist avhengighet

Les mer om Sedix og bestilling her

Søvnmangel og stress skaper en ond sirkel

Høna og egget-problematikken gjør seg gjeldende også når det gjelder forholdet mellom stress og søvn. Stress kan forårsake søvnproblemer, men søvnmangel eller dårlig søvn kan også skape mer stress. I den nevnte amerikanske undersøkelsen rapporterer mange at følelsen av stress øker som følge av at lengde og kvalitet på søvnen deres reduseres.

Voksne som sover mindre enn åtte timer om natten har større sannsynlighet for å rapportere stress-symptomer enn voksne som sover mer enn åtte timer.

Det at hjernen er på høygir oppgis som grunn for ikke å få sove hos ca. halvparten av de som sover mindre enn åtte timer. Bare 10 % sier det samme i gruppen som får mer enn åtte timer søvn.

«Stress kan forårsake søvnproblemer, men søvnmangel eller dårlig søvn kan også skape mer stress.»

Innsovning er et økende problem

I Norge sliter en tredel av befolkningen med søvnen ukentlig. Spesielt innsovning er det stadig flere som har problemer med. Mange har vanskelig for å legge fra seg tanker, stress og bekymringer ved leggetid.

Mange bekymrer seg dessuten for det å ikke å få sove. Slike bekymringer kan både forsterke og holde liv i søvnproblemet.

Hjelp til å sovne med reseptfritt legemiddel

Det reseptfrie legemidlet Sedix demper uro, som nervøsitet, bekymring og engstelse, og gjør det dermed lettere å få sove. Det er ikke rapportert om «hangover» dagen etter. Sedix kan brukes av personer over 12 år.

I Europa har legemidlet vært brukt i flere år, og Statens legemiddelverk har nå godkjent Sedix som tradisjonelt plantebasert legemiddel i Norge.

Ingen påvist avhengighet

Søvnproblemer er blant de vanligste årsakene til legebesøk og legemiddelbruk i Norge. Tradisjonelt har benzodiazepiner (reseptbelagte sovemedisiner) vært mest benyttet mot søvnproblemer. Sedix derimot, kan kjøpes på apotek uten resept, og det er ikke rapportert om fysisk avhengighet ved bruk.

Dersom Sedix tas over tid, er det ikke sannsynlig at det vil oppstå bivirkninger hvis man slutter å ta legemidlet. Tablettene kan også tas sporadisk, ved behov.

Sedix kan bestilles rett hjem fra PulsApotek

I tillegg til at Sedix kan fås reseptfritt på ditt nærmeste apotek kan legemidlet bestilles direkte fra PulsApotek. Sedix blir da sendt direkte hjem i postkassen i en diskret forpakning.

Les mer om Sedix og bestilling her

10 råd for bedre søvn

 1. Faste leggetider.
 2. Unngå å sove på dagen
 3. Minst 30 minutter med dagslys daglig
 4. Ikke drikk koffeinholdige drikker for sent på dagen
 5. Unngå alkohol eller tobakk nær opp til leggetid
 6. Ikke legg deg stappmett eller skrubbsulten
 7. Unngå hard fysisk trening de siste 3 timene før sengetid
 8. Behagelig temperatur på soverommet
 9. Unngå lys og støy
 10. Ikke bruk tv eller andre skjermer rett før leggetid

Kilder: Europeisk database over rapporter om antatte bivirkninger, apa.org, fhi.no, nhi.no, sio.no, pakningsvedlegg.

Sedix™ (Passiflora incarnata). Reseptfritt legemiddel. Mot uro: 1–2 tabl. morgen og kveld. Lette innsovning: 1–2 tabl. ½ time før leggetid. For personer over 12 år. Anbefales ikke for gravide og ammende, samt ved samtidig bruk av andre beroligende medisiner. Langtidsbehandling bør regelmessig vurderes av lege. Bruksområdet for et tradisjonelt plantebasert legemiddel er utelukkende basert på lang brukstradisjon. Oppbevares utilgjengelig for barn. Les pakningsvedlegget før bruk.

Publisert: 8. november 2016. Sist oppdatert: 4. januar 2018