Ond sirkel: Når stress og uro stjeler søvn

For mye stress og uro? – Det kan blant annet føre til at du får vanskeligheter med å få sove, blir ukonsentrert eller glemsk. Slik kan du takle stress og dempe uro som holder deg våken.

Vi forbinder gjerne stress og uro med tidspress eller det å ha mye å gjøre. Noe stress kan vi tåle. Men opplever vi for mye stress over lang tid, kan det føre til helseproblemer.

Jobb og økonomi kan skape stress

I undersøkelsen, «Stress in America 2013», ble jobb og økonomi oppgitt som de vanligste årsakene til stress. I den samme undersøkelsen sa 63 % at det å få nok søvn var en viktig faktor for å takle stress. Likevel var det kun 30 % som oppga at de faktisk greide å få nok søvn.

Søvnmangel gir problemer med konsentrasjon og ansvar

Over halvparten rapporterte at de følte seg trøtte, trege eller late, fordi de ikke hadde sovet nok. Nesten 40 % opplevde at de ble irritable og ca. 30 % fikk problemer med å konsentrere seg. En fjerdedel rapporterte til og med om manglende motivasjon til å ta ansvar for sine oppgaver eller plikter.

Demper uro og letter innsovning

Dersom du sliter med stress og uro, kan et reseptfritt legemiddel være til hjelp. Sedix er godkjent av Legemiddelverket som et tradisjonelt plantebasert legemiddel. Dette legemidlet demper uro som nervøsitet, bekymring og irritabilitet. Sedix kan derfor lette innsovning, når tankespinn og uro holder deg våken.

Sedix fås reseptfritt på alle apotek. Ønsker du heller å få legemidlet sendt hjem i posten, kan du bestille direkte fra PulsApotek her:

 

7 råd mot stress og uro

 

  1. Skriv ned tanker og følelser.
  2. Husk at reaksjoner på stress er vanlig.
  3. Gjør noe lystbetont som reduserer stress (slik som yoga, gåturer, musikk eller et bad).
  4. Ha sosialt samvær med andre.
  5. Finn tanker som er hjelpsomme (La ikke tankene dine være negative eller lite konstruktive).
  6. Unngå bruk av alkohol eller andre rusmidler for å takle reaksjoner.
  7. Oppsøk hjelp. Hvis reaksjonene dine vedvarer eller øker i styrke, kan du få terapeutisk hjelp. Snakk med fastlegen din som kan henvise deg til en terapeut.

 

Kilder: apa.org, nhi.no, nkvts.no, apexklinikken.no, pakningsvedlegg.

Sedix® (Passiflora incarnata). Reseptfritt. Tradisjonelt plantebasert legemiddel til bruk hos voksne og barn >12 år for å lindre milde symptomer på uro, som nervøsitet, bekymring eller irritabilitet, og for å lette innsovning. Mild uro: 1–2 tabl. morgen og kveld. Lette innsovning: 1–2 tabl. ½ time før leggetid. Anbefales ikke for gravide og ammende, samt ved samtidig bruk av andre beroligende medisiner. Kontakt lege hvis symptomene forverres, eller ikke bedrer seg etter 2 ukers bruk. Behandlingen bør ikke fortsette i mer enn 6 måneder i ett strekk. Kan påvirke evnen til å kjøre bil og bruke maskiner. Pasienter som opplever dette, skal ikke kjøre bil eller bruke maskiner. Bruksområdet for et tradisjonelt plantebasert legemiddel er utelukkende basert på lang brukstradisjon. Oppbevares utilgjengelig for barn. Les pakningsvedlegget før bruk.

Publisert: 21. februar 2017. Sist oppdatert: 29. september 2017