Surrer tankene i hodet når du legger deg? Slik kan du få ro til å sovne

Stresser du med å få sove? Du er ikke den eneste. 1 av 7 sliter med innsovning, men det finnes hjelp å få.

Mens noen sovner idet hodet treffer puten, ligger andre våkne i timevis uten å få sove. Én av syv nordmenn har problemer med å sovne, av ulike årsaker.

Holder tanker og bekymringer deg våken?

En vanlig grunn til ikke å få sove er bekymringstanker, som f.eks. egen eller andres helse, jobbsituasjon eller økonomi. Søvnen kommer heller ikke så lett hvis man er nervøs for noe, slik at man blir liggende å grue seg. Kanskje morgendagen krever en ekstra viktig prestasjon av deg, som et jobbintervju, en eksamen eller en tale?

«Å, nei! Jeg klarer ikke å sovne i kveld heller!»

En og annen søvnløs natt takler de fleste helt fint. Men etter flere slike netter etterfulgt av dager med blytunge øyelokk melder det seg ofte en ny bekymring: «Å, nei! Jeg klarer ikke å sovne i kveld heller!»

Bekymring for konsekvensene skaper ond sirkel

Ikke gjør vondt verre ved å ligge å være redd for ikke å få sove. Forsøk også å unngå å tenke på mulige følger av den tapte søvnen.

Har du slike tanker, berolige deg selv med at en natt med lite søvn i ny og ne ikke er farlig og at kroppen til en viss grad kompenserer med dypere søvn når man først sovner. Men hvis problemet vedvarer, kan det være vel verdt å gjøre noe med det.

Reseptfritt legemiddel letter innsovning ved å dempe uro

Innsovningsvansker kan behandles på flere måter. Prat gjerne med legen din om hvilken behandling som vil være best for deg. Hvis du til stadighet holdes våken av urolige tanker, kan et reseptfritt legemiddel som virker beroligende være til hjelp.

Sedix er et slikt legemiddel. Tablettene demper uro, som bekymring og nervøsitet, slik at det blir lettere å falle til ro og sovne.

DETTE ER SEDIX®

Sedix er et tradisjonelt plantebasert legemiddel som virker beroligende og letter innsovning. Uro, som bekymring, irritabilitet og nervøsitet dempes og gir ro til å sovne. Ingen avhengighet eller «hangover» er påvist ved bruk. Fås reseptfritt på apotek.

 • Virker beroligende
 • Letter innsovning
 • Ingen avhengighet påvist

Lær mer om Sedix og bestill her

Godkjent av Statens legemiddelverk

Statens legemiddelverk har godkjent Sedix som et tradisjonelt plantebasert legemiddel, til bruk hos voksne og barn fra 12 år. Virkestoffet i Sedix, Passiflora incarnata, har vært brukt i europeiske legemidler i mange år.

Slik bestiller du Sedix®

Sedix fås på ditt nærmeste apotek, reseptfritt. Du kan også bestille Sedix fra pulsapotek.no. Du får da legemidlet sendt direkte til din postkasse i diskret forpakning.

Bestill Sedix fra PulsApotek her:

 

10 tips for bedre innsovning:

 • Gå til sengs og stå opp til samme tid hver dag
 • Unngå å sove på dagtid
 • Unngå å koffeinholdige drikker etter kl 17
 • Alkohol forstyrrer også søvnen
 • Hold deg fysisk aktiv, men unngå hard trening rett før leggetid
 • Unngå å gå til sengs sulten eller stappmett
 • Unngå bruk av pc og mobil på sengen
 • Sørg for et mørkt, stille og litt kjølig soverom
 • Lær deg en avspenningsteknikk til bruk for innsovning
 • Sett av tid på dagen til å gå gjennom ting du bekymrer deg over

Kilder: fhi.no, helsenett.no, helsenorge.no, Sedix pakningsvedlegg.

Sedix® (Passiflora incarnata). Reseptfritt. Tradisjonelt plantebasert legemiddel til bruk hos voksne og barn >12 år for å lindre milde symptomer på uro, som nervøsitet, bekymring eller irritabilitet, og for å lette innsovning. Mild uro: 1–2 tabl. morgen og kveld. Lette innsovning: 1–2 tabl. ½ time før leggetid. Anbefales ikke for gravide og ammende, samt ved samtidig bruk av andre beroligende medisiner. Kontakt lege hvis symptomene forverres, eller ikke bedrer seg etter 2 ukers bruk. Behandlingen bør ikke fortsette i mer enn 6 måneder i ett strekk. Kan påvirke evnen til å kjøre bil og bruke maskiner. Pasienter som opplever dette, skal ikke kjøre bil eller bruke maskiner. Bruksområdet for et tradisjonelt plantebasert legemiddel er utelukkende basert på lang brukstradisjon. Oppbevares utilgjengelig for barn. Les pakningsvedlegget før bruk.

Publisert: 8. februar 2019.