Arkiv

Kategorier

Meta

Tredobbel bruk av sovemedisin blant unge

Trøtt tennåring som hviler hodet på pulten

Tredobbel bruk av sovemedisin blant unge

Den økte bruken av reseptbelagte sovemedisiner blant ungdom har vært i medias søkelys den siste tiden. Et reseptfritt legemiddel for personer over 12 år letter innsovning ved å dempe indre uro. Fysisk avhengighet er ikke påvist.

Tredobling blant de unge

Bruken av reseptbelagte sovemedisiner blant de mellom 10 og 19 år har tredoblet seg på ti år, ifølge tall fra reseptregisteret1. Unge sover i snitt under 6,5 time, viser en studie fra Hordaland2. Det er to timer mindre enn de burde hatt, i følgeforskerne bak studien2.

Det finnes også andre legemidler som kan hjelpe ved søvnvansker. Dersom man har vanskelig for å finne ro til å sovne, kan et reseptfritt legemiddel være til hjelp.

Reseptfritt legemiddel

Det reseptfrie legemidlet Sedix, har lenge vært i bruk på det europeiske markedet. I 2016 ble det godkjent som tradisjonelt plantebasert legemiddel i Norge og fås kjøpt på alle apotek. Sedix kan gjøre det lettere å sovne ved at følelsen av stress og uro dempes.

Ingen påvist avhengighet

Det er ikke påvist noen avhengighet ved bruk av dette legemidlet, og tablettene kan brukes av personer over 12 år. Sedix kan kjøpes reseptfritt på alle apotek eller bestilles rett hjem i posten. Les mer om Sedix og bestilling her.3

DETTE ER SEDIX®

Sedix er et reseptfritt legemiddel som demper uro og dermed letter innsovning. Det er ikke rapportert fysisk avhengighet ved bruk av legemiddelet. Uro, irritabilitet og nervøsitet dempes raskt og effektivt – for å få ro til å sovne eller for en nedstressende virkning på dagtid.3

  • Letter innsovning
  • Demper uro
  • Ingen påvist avhengighet

Les mer om Sedix og bestilling her >>

Tips til ungdom som ikke får sove4

  1. Unngå skjermbruk rett før leggetid.
  2. Legg deg og stå opp til samme tid hver dag, også i helgene.
  3. Unngå alkohol og koffeinholdige drikker etter klokken fem på ettermiddagen.

Kilder:

  1. Reseptregisteret.no
  2. forskning.no (https://forskning.no/forebyggende-helse-sykdommer-sovn-barn-og-ungdom-internett-mobiltelefon/2013/04/ungdom-trenger-mer)
  3. Sedix pakningsvedegg (https://www.felleskatalogen.no/medisin/pasienter/pil-sedix-tilman-612859)
  4. helsenorge.no (https://helsenorge.no/sykdom/sovnproblemer/gode-rad-for-bedre-sovn)

Sedix® (Passiflora incarnata L.) 200 mg. Reseptfritt. Tabletter. Til bruk fra 12 år for å lindre milde symptomer på uro, som nervøsitet, bekymring eller irritabilitet, og for å lette innsovning. Bruksområdet for et tradisjonelt plantebasert legemiddel er utelukkende basert på lang brukstradisjon. Pasienter som opplever seg påvirket av Sedix skal ikke kjøre bil eller bruke maskiner. Kontakt lege hvis symptomene forverres, eller ikke bedrer seg etter 2 ukers bruk. Anbefales ikke til gravide eller ammende. Samtidig bruk av syntetiske sedativer anbefales ikke. Les pakningsvedlegget før bruk. Basert på preparatomtale: 23.12.2019 

Publisert 8. november 2016
Sist oppdatert 8. februar 2021

Disse sidene er ment for helsepersonell