Trøtt for tiden?

Fikk du ikke sove i går kveld heller? Mange sliter med å sovne og blir uopplagte dagen etter. Heldigvis finnes det hjelp mot innsovningsvansker. Enkle grep i hverdagen eller reseptfri behandling kan være det som skal til for å sovne.

Det kan være mange grunner til ikke å få sove. Dagens samfunn krever mye av oss. Enten det gjelder skole, jobb, familie eller fritid er forventningene høye og presset kan bli stort. Da kan det være vanskelig å sovne når kvelden kommer, og man våkner trøtt og uopplagt dagen etter.

Stress og uro kan gjøre det vanskelig å få sove

Hodet ligger på puten, men tankene går i loop. Stress og uro, som bekymring og nervøsitet, kan skape problemer for innsovningen. I en stor amerikansk undersøkelse, «Stress in America», rapporterte over 40 % av at stress har holdt dem våkne om natten den siste måneden.

Slik kan søvnmangel oppleves

Underskudd på søvn fører ikke bare til gjesping gjennom dagen. I den amerikanske undersøkelsen sa 4 av 10 at de følte seg trøtte, kraftløse eller manglet motivasjon på dagtid. Nesten 40 % opplevde at de ble irritable og rundt 30 % fikk problemer med å konsentrere seg. Noen følte dessuten at de hadde vanskelig for å ta ansvar for sine oppgaver eller plikter.

Bekymring skaper ond sirkel

Mange får ikke sove fordi de er tenker på de ubehagelige følgene av å ikke ha sovet nok. Denne bekymringen gjør bare vondt verre. Det kan være lurt å minne seg selv om at en og annen søvnløs natt ikke er farlig. Kroppen henter seg som regel inn igjen ved å kompensere for den tapte søvnen påfølgende natt. Men det er ikke alltid så lett å la være å bekymre seg – når man ligger søvnløs og vrir seg i sengen.

Reseptfri ro

Det finnes mange måter å behandle problemer med innsovning på. Spør gjerne legen din om hvilken behandling som vil være best for deg. Den mest brukte behandlingen er reseptbelagte medisiner, men mange kan få tilstrekkelig hjelp med et reseptfritt legemiddel, som f.eks. Sedix. Disse tablettene demper uro og bekymring slik at det blir lettere å finne ro til å sove.

DETTE ER SEDIX®

Sedix er et tradisjonelt plantebasert legemiddel som demper uro og letter innsovning. Fysisk avhengighet er lite sannsynlig. Legemidlet kan brukes jevnlig, morgen og kveld, eller sporadisk ved umiddelbare behov. Uro, som bekymring, irritabilitet og nervøsitet dempes – for å få ro til å sovne eller for en beroligende virkning på dagtid. Fås reseptfritt på apotek.

 • Virker beroligende
 • Letter innsovning
 • Fra 12 års alder

Les om Sedix og bestill fra apotek her

Godkjent av Statens legemiddelverk

Virkestoffet i Sedix er Passiflora incarnata, som har vært brukt i europeiske legemidler i en årrekke. Statens legemiddelverk har godkjent Sedix som et tradisjonelt plantebasert legemiddel, til bruk hos voksne og barn over 12 år.

Slik bestiller du Sedix®

Sedix kan fås uten resept på ditt nærmeste apotek. Man kan også bestille Sedix rett hjem fra pulsapotek.no. Da får du legemidlet sendt direkte til din postkasse i diskret forpakning.

Les mer om Sedix og bestilling her.

10 tips for bedre innsovning:

 1. ​Legg deg og stå opp til samme tid hver dag
 2. Unngå å sove på dagtid
 3. Unngå å koffeinholdige drikker etter kl 17
 4. Alkohol forstyrrer også søvnen
 5. Fysisk aktivitet gir bedre søvn, men unngå hard trening rett før leggetid
 6. Unngå å være sulten eller stappmett rett før leggetid
 7. Unngå bruk av pc og mobil på sengen
 8. Sørg for mørke, ro og moderat temperatur på soverommet
 9. Lær deg en avspenningsteknikk til bruk for innsovning
 10. Sett av tid på dagen til å gå gjennom ting du bekymrer deg over

Kilder: apa.org, helsenorge.no, Sedix pakningsvedlegg.

Sedix® (Passiflora incarnata). Reseptfritt. Tradisjonelt plantebasert legemiddel til bruk hos voksne og barn >12 år for å lindre milde symptomer på uro, som nervøsitet, bekymring eller irritabilitet, og for å lette innsovning. Mild uro: 1–2 tabl. morgen og kveld. Lette innsovning: 1–2 tabl. ½ time før leggetid. Anbefales ikke for gravide og ammende, samt ved samtidig bruk av andre beroligende medisiner. Kontakt lege hvis symptomene forverres, eller ikke bedrer seg etter 2 ukers bruk. Behandlingen bør ikke fortsette i mer enn 6 måneder i ett strekk. Kan påvirke evnen til å kjøre bil og bruke maskiner. Pasienter som opplever dette, skal ikke kjøre bil eller bruke maskiner. Bruksområdet for et tradisjonelt plantebasert legemiddel er utelukkende basert på lang brukstradisjon. Oppbevares utilgjengelig for barn. Les pakningsvedlegget før bruk.

Publisert: 29. juni 2017. Sist oppdatert: 30. juni 2017