VIRKESTOFFER

Klaseormedrue mot overgangsplager

Klaseormedrue (Cimicifuga racemosa) hadde allerede vært lenge brukt i amerikansk folkemedisin før den ble registrert som legemiddel mot plager i overgangsalderen.1 Her er en kort beskrivelse av planten og dens effekt på overgangsplager, som hetetokter og svetting.

20_AM

Hva er klaseormedrue?

Klaseormedrue (Cimicifuga racemosa) er en kraftig plante som tilhører soleie-familien. Blomsterstenglene vokser opp fra den svarte, tykke rotstokken. Derfor kalles den også svart ormerot, eller black cohosh på engelsk. Planten kan bli opptil 2,5 meter høy når den står i blomst.

Cimicifuga racemosa er klassifisert som legemiddel

Ekstrakt fra klaseormedrue er klassifisert av Statens legemiddelverk som plantebasert legemiddel og fås kjøpt uten resept på apotek.1

Effekt av Cimicifuga racemosa

Legemiddel med ekstrakt av klaseormedrue er tilgjengelig i Norge. Det er vist at denne type ekstrakt bidrar til å redusere plager som nattesvette og hetetokter.2

Det er ikke påvist hvilket stoff i klaseormedrue som som gir effekt på overgangsplager.2

Klaseormedruens historie

Klaseormedrue (Actaea racemosa, Cimicifuga racemosa, Black cohosh) har vært brukt som folkemedisin blant urbefolkningen i Amerika, og ble derfra introdusert til Tyskland på slutten av 1800-tallet. I dag selges klaseormedrue reseptfritt som plantebasert legemiddel til bruk mot plager i overgangsalderen som svetting og hetetokter.

Les vår artikkel om plantebaserte legemidler her>>

Relaterade artiklar

38_AM
Overgangsalderen: fakta, symptomer og behandling
OVERGANGSALDER
Hva skjer med kropp og sinn når kvinner kommer i overgangsalderen? Hormonelle endringer kan gi en rekke plager, men de kan behandles.

WEB-NO-202301-60-1