SØVN OG URO

Indre uro – fakta og behandling

Det er svært alminnelig å føle seg urolig og stresset. Eksempelvis kan man ha symptomer som nervøsitet, bekymring og irritabilitet. Vi mennesker kan reagere ulikt på indre uro, men en vanlig følge er å slite med søvnproblemer.1

25_Woman_708x337_AL

Indre uro er et bredt begrep som rommer ulike psykiske tilstander, som for eksempel anspenthet og irritabilitet. Irritabilitet er en tilstand der man har lav terskel for å fare opp, bli sint, aggressiv eller grinete. Tilstanden er også forbundet med lavere toleranse for støy og mas. I tillegg kan irritable personer ofte stille høyere krav eller ha høyere forventninger overfor andre mennesker enn hva som er normalt. Irritabilitet kan komme ved overbelastninger over tid, slik som stress eller søvnmangel.2

Årsaker til indre uro og nervøsitet

Årsaken til hvorfor vi føler oss urolige kan skyldes flere ting. Tider med usikkerhet eller store omveltninger i livet kan skape mye indre uro. Det er dessuten svært individuelt hva som gjør oss urolige. Mange trenger trygghet og forutsigbarhet i livet for å trives. Dette kan dreie seg om jobb eller familieforhold. Det kan også gjelde store hendelser i nær fremtid, men også hendelser som kanskje vil skje, uten at det er sikkert. Dette vil for mange gi en følelse av indre støy. Det samme gjelder ved usikre tider i samfunnet, for eksempel ved et økonomisk krakk.

Det å føle seg urolig kan også skyldes ensomhet, lav selvfølelse og dårlig selvtillit. Man kan være preget av vonde opplevelser fra barndommen, eller man kan streve med å finne en mening med livet. Alt dette kan bidra til rastløshet i kropp og sinn.3

Nervøsitet og prestasjon

Når man kjenner indre uro ved ulike prestasjoner, snakker vi ofte om nervøsitet. Man kan være nervøs i ulike forbindelser, som skole, jobb eller i private relasjoner. Eksamen, jobbintervju eller å holde en tale, er eksempler på situasjoner der man kan føle seg nervøs. Men hva er egentlig nervøsitet? Neste avsnitt gir en forklaring på begrepet.

Lær mer om uro og prestasjon i artikkelen: «Hvordan håndterer man prestasjonsangst?»

Definisjon av nervøsitet

Nervøsitet er en tilstand preget av lettere psykisk ubalanse.4 Tilstanden kjennetegnes ved ubehagelige følelser som usikkerhet og bekymring. Nervøsitet kan også gi ubehag som hjertebank, svetting, skjelving, svimmelhet, uro og rastløshet. I dagligtalen benyttes ordet nervøsitet synonymt med det å bekymre seg, engste seg eller grue seg for noe – indre uro.

Hvordan føles uro på dagtid?

Indre uro oppleves forskjellig og kan bl.a. merkes i form av muskelspenninger, spesielt i nakke, skuldre og kjeve. Smerter i hodet er heller ikke uvanlig. Man kan få urolig mage eller føle seg nervøs. Det kan dessuten være vanskelig å konsentrere seg med for mye uro i kroppen. Man kan også føle seg trøtt når man minst ønsker det. Rastløshet og problemer med å slappe av er typiske tegn på uro, som dessuten kan føre til innsovningsproblemer om kvelden.5

AL_Tired-man-at-work-874813758

Indre uro og innsovningsvansker

Dersom man legger seg med uro i kroppen kan det være vanskelig å sovne. Påtrengende tanker gjør seg gjerne mest gjeldende når kroppen er inaktiv og inntrykk fra omgivelsene er redusert, som når man har lagt seg for å sove.6 Dersom man får for lite eller for dårlig søvn, kan dette føre til at man fungerer dårligere på dagtid.7 Gjentar dette mønsteret seg over tid, kan man lett komme inn i en ond sirkel. Heldigvis kan indre uro og innsovningsproblemer behandles.  Du kan få råd til riktig behandling på apoteket, eller snakk med legen din.

10 tips mot stress og uro

Ved å gjennomføre noen av disse enkle rådene, vil du snart føle deg mindre stresset:8

  1. Lag en realistisk plan for det du skal rekke i løpet av dagen. Legg inn små pauser – de gir ny energi.
  2. La fysisk aktivitet bli en daglig rutine. Mosjon både forebygger og er avstressende.
  3. Sørg for å få nok søvn.
  4. Bruk minst mulig av stimulerende midler, som tobakk og alkohol.
  5. Snakk med andre (kolleger, familie eller venner) om det du måtte føle belastende.
  6. Gjør noe som gjør deg glad, hver dag. – Glede gir ny energi!
  7. Definer og godta hva som er godt nok.
  8. Prioriter – alt er ikke like viktig.
  9. Avspenning og meditasjon gir indre ro.
  10. Tren på å gjøre ingenting.

Les mer i artikkelen: «Stress – Slik mestrer du hverdagen»>>


Ofte stilte spørsmål

  Hva er uro?

Indre uro er en spenning i kroppen, som f.eks. nervøsitet.10

  Hva kan indre uro føre til?

Vedvarende indre uro kan føre til kroppslige plager som hjertebank, tørr munn og svetting.11

  Hvilke symptomer er vanlig ved indre uro? (5)

-Muskelspenninger, særlig i nakken, kjeven og skuldrene.
-Smerte, særlig hodepine, men også muskelsmerte.
-Urolig mage, sommerfugler i magen, nervøsitet, forstoppelse eller diaré.
-Problemer med å slappe av, for eksempel når du skal sovne.
-Trøtthet.
-Rastløshet.
-Konsentrasjonsproblemer.


Publisert 22. juni 2021
Sist oppdatert 16. mars 2022

Relaterade artiklar

Behandling_av_lett_angst_og_uro_SPM_AM1
Prestasjonsangst
SØVN OG URO
Frykten for å mislykkes eller miste ansikt fnnes hos de fleste av oss. Noen ganger hindrer frykten oss i å prestere, men mye kan gjøres.
AM_Insomnia_woman_1209008693_547x364
Søvnproblemer
SØVN OG URO
Søvnproblemer er blant de vanligste helseplagene, men det er mye man selv kan gjøre for å sove godt. I tillegg finnes det flere behandlinger.
Untitled-2-AM
Stress – Slik mestrer du hverdagen
SØVN OG URO
Føler du deg stresset og nervøs? Eller bekymrer du deg litt for mye og blir lett irritert?