KVINNEHELSE

Tørr skjede kan gi smerter ved samleie

Tørr og sår skjede er en vanlig årsak til smerter under samleie. Kvinner i og etter overgangsalderen er særlig rammet. Hva skjer egentlig i underlivet når østrogennivået i kroppen synker? Og kan man få bukt med tørrheten uten bruk av hormoner? Den reseptfrie vaginalkremen, Remisoft, kan være et alternativ.

SPM_RS_elder_couple_in_love_AL

Smerter ved samleie (dyspareuni), er mest vanlig blant kvinner og kan komme av ulike årsaker. Tørre slimhinner er en vanlig årsak.1

Les mer om Remisoft – den hormonfrie fuktighetskremen mot tørr skjede>>

Slik oppleves tørre slimhinner

Plagene som følger med tørr skjede kan gå sterkt ut over livskvaliteten. I tillegg til smertefull sex, kan de tørre slimhinnene i underlivet gi kløe, stikking, brennende følelse, svie og sårhet i både skjede, skjedeåpning og området rundt skjeden.2

Hvem får tørr skjede?

Tørre slimhinner i underlivet kan ramme kvinner i alle aldre, men oppstår ofte i overgangsalderen. Man antar at 10–40 % av kvinner som ikke lenger har menstruasjon, opplever symptomer som skyldes tørrhet i skjeden.2

Tørrhet i skjeden kan f.eks. skyldes manglende seksuell tenning, uavhengig av alder, eller det kan komme av østrogenmangel. Reduserte østrogennivåer kan ha flere årsaker, men oppstår typisk i og etter overgangsalseren.1 Etter overgangsalderen er dette den vanligste årsaken til smertefull sex.2

Mindre østrogen tørrere skjede

Tørrhet i vagina kan oppstå av flere grunner. De vanligste årsakene henger sammen med redusert produksjon av østrogen, som er det kvinnelige kjønnshormonet.

Østrogen sørger for at vagina holdes fuktig og frisk og opprettholder et normalt syrenivå i skjeden. Syren skaper et naturlig forsvar mot infeksjoner, både i skjeden og urinveiene.

Med lavere østrogennivåer svekkes denne syrebaserte forsvarsmekanismen, og det naturlige smøremidlet i skjeden reduseres. Slimhinnen blir tynnere, mindre elastisk og mer sårbar.4


Østrogenmengden i kroppen kan bli redusert av flere grunner, slik som:4

  • overgangsalderen, når eggstokkene gradvis produserer mindre østrogen
  • nedsatt funksjon i eggstokkene etter stråle- eller cellegiftbehandling
  • kirurgisk fjerning av eggstokkene
  • tiden rett etter barnefødsel og under amming
  • nedsatt seksuell aktivitet
  • immunforstyrrelser
  • røyking

Unngår sex

Ettersom tørr skjede kan føre til smerter ved samleie, unngår mange kvinner å være intime med sin partner, noe som kan forringe livskvaliteten. Tynne slimhinner og mangel på fuktighet gjør skjeden mer sårbar for små sår, rifter og infeksjoner. Men det finnes behandling.

Behandling av tørr og sår skjede

Det finnes flere mulige behandlinger mot tørr skjede, både med og uten hormoner. Er du blant de kvinner som enten ikke kan eller ikke ønsker å tilføre kroppen hormoner? Da kan den reseptfrie vaginalkremen, Remisoft, være verdt å prøve. Kremen fremmer en sunn skjede og kan hjelpe mot ubehag forårsaket av tørr skjede.


DETTE ER REMISOFT®

Remisoft er en pleiende vaginal fuktighetskrem for behandling av symptomer på tørr skjede som smerte ved samleie, sårhet, svie eller kløe. Kremen inneholder ikke østrogen (hormoner). Remisoft tilfører fuktighet og fettstoffer. Produktet virker beskyttende på slimhinnens overflate og bevarer fuktigheten i vevet. Melkesyre bidrar til å vedlikeholde skjedens naturlige pH-verdi.

Remifemin_NOR_1000x600Medisinsk utstyr kl IIa
  • Lindrer og tilfører fuktighet
  • Mykgjør og bevarer elastisitet
  • Bidrar til heling av småskader

Remisoft fås reseptfritt på apotek, eller bestilles rett hjem:

Bestill Remisoft her

Hvor får man kjøpt Remisoft®?

Remisoft kan kjøpes på apotek eller bestilles rett hjem fra apotek her>>

Relaterade artiklar

AM_RS_gronn-genser_1022933250_-1
Tørr skjede – årsak og behandling
KVINNEHELSE
Tørrhet i skjeden er en tilstand som kan gi sårhet, kløe og smertefullt samleie. Vagina blir også mer sårbar for rifter og infeksjoner.
rs-am-610150064_547x364
Tørr skjede - overgangsplagen ingen snakker om
KVINNEHELSE
Tørr og sår skjede rammer mange kvinner etter overgangsalderen. Plager ved samleie følger også ofte med. Likevel er det få som snakker om det. Det finnes behandling, heldigvis.

Remisoft® 50 g krem (med applikator). Reseptfri, pleiende vaginal fuktighetskrem uten hormoner. Medisinsk utstyr, klasse IIa. Til behandling av ubehag pga. tørrhet i skjede og ytre intimområder (følelse av tørrhet, brennende følelse, smerter ved samleie eller kløe). Påføres 1g/dag. Anbefales opphold i 2 dager etter 30 dagers bruk. Kun i samråd med lege ved uttalte sympt. eller ved en vaginal infeksjon. Det mangler data for bruk av Remisoft® ved graviditet/ amming. Unngå bruk rett etter fødsel og ved allergi mot innholdsstoffer. Les bruksanvisningen før bruk.

Kilder:
1. Store norske leksikon (04.08.21) https://sml.snl.no/dyspareuni
2. Norsk helseinformatikk, s1 (04.08.21) https://nhi.no/sykdommer/kvinne/ulike-sykdommer/torr-skjede/
3. Remisoft bruksanvisning (04.08.21) https://www.sanapharma.no/remisoft-vaginalkrem-mot-torr-og-sar-skjede/
4. Norsk helseinformatikk, s2 (04.08.21) https://nhi.no/sykdommer/kvinne/ulike-sykdommer/torr-skjede/?page=2

WEB-NO-202301-64-1