SØVN

Innsovningsproblemer: Finnes det reseptfri behandling?

Innsovningsproblemer er blant de vanligste søvnproblemene. Rundt en halv million nordmenn bruker reseptbelagte legemidler for å få sove, ifølge tall fra reseptregisteret1. For noen er dette en nødvendighet, men mange kunne kanskje klart seg med et reseptfritt legemiddel uten påvist avhengighet, som f.eks. Sedix?

174808801_AL-4

Det er vanlig å ikke få sove

Det finnes mange typer søvnproblemer. Innsovningsvansker er ett av dem og rammer én av syv2. Hva som er egnet behandling, vil naturlig nok variere. Noen sovner lettere bare ved å forbedre søvnhygienen, f.eks. justere temperaturen på soverommet, mens andre vil trenge medisiner.


DETTE ER SEDIX

Sedix er et reseptfritt legemiddel som virker beroligende og dermed kan lette innsovning. Uro, som bekymring, irritabilitet og nervøsitet lindres – for å roe ned på dagtid eller for å finne ro til å sovne om kvelden. Kan tas morgen og kveld. For voksne og barn over 12 år. Fås reseptfritt på alle apotek.

SE_eske-nydesign_0222_AM
  • Virker beroligende
  • Demper uro og nervøsitet
  • Letter innsovning

Her kan du kjøpe Sedix

Sedix | Vitus
Click me
Sedix | Apotek1
Click me

Når søvnen krangler, kan livskvaliteten rammes

Får man ikke tilstrekkelig søvn, kan man føle seg trøtt på dagen. Dermed vil man ikke fungere like godt. Både konsentrasjon og humør kan bli skadelidende om man ikke har sovet nok. Over tid vil søvnmangelen kunne forringe livskvaliteten.4,5

Behandling av innsovningsproblemer

Hvis god søvnhygiene ikke løser innsovningsproblemene, kan man vurdere hjelp i tablettform. Det finnes både reseptbelagt og reseptfri behandling. For noen vil et legemiddel skrevet ut av en lege være den beste løsningen. For personer med mildere symptomer kan et reseptfritt legemiddel, som f.eks. Sedix, gi tilstrekkelig hjelp til å finne roen til å sovne. På apoteket vil du kunne få veiledning og råd om hvilket reseptfrie legemiddel som vil passe best for akkurat deg og dine innsovningsvansker.

Innsovningsproblemer og uro kan behandles med Sedix

Sedix er et reseptfritt legemiddel som kan brukes både ved uro på dagtid og på kveldstid. Uro ved leggetid kan gjøre det vanskelig å sovne. Sedix demper indre uro, som bekymring, nervøsitet og irritabilitet, enten det er dagtid eller tid for å sove. Sedix er godkjent av Statens legemiddelverk som et tradisjonelt plantebasert legemiddel, til bruk for personer over 12 år, slik at det blir lettere å finne ro til å falle i søvn.3 Samtidig bruk av syntetiske beroligende medisiner (f.eks. benzodiazepiner) anbefales ikke, med mindre anbefalt av lege.

Les om vanlige spørsmål og svar om Sedix her>>

Ingen avhengighet påvist

Mange kvier seg for å behandle innsovningsproblemene sine med legemidler. Én av grunnene kan være redsel for bivirkninger i form av vedvarende trøtthet dagen etter at man har tatt medisinen, samt bekymring for å utvikle avhengighet. Ingen avhengighet eller kjente bivirkninger er rapportert for Sedix. Det er også lite sannsynlig at det vil oppstå bivirkninger når man slutter å ta dette legemidlet. Likevel vil bivirkninger kunne forekomme, som ved bruk av alle legemidler.3

Her kan du få råd og hjelp med søvn og innsovningsproblemer

Det er vanlig og normalt å ha vanskeligheter med å sovne fra tid til annen. Dersom innsovningsproblemene vedvarer over tid, bør du kontakte legen din.

Relaterade artiklar

DU_web_AM_0002_Layer-1
Duranoct® – for en bedre natt
SØVN
Et melatonin  kombinasjonsprodukt  som støtter søvnen  hele  natten. Tabletten har tre lag og frigjør aktive ingredienser over tid.
solnedgang_AM
Melatonin – slik fungerer det
SØVN
I denne artikkelen beskriver vi hvordan dette naturlige søvn-hormonet fungerer i kroppen og hjelper deg til å finne rett behandlingsalternativ.

Kilder:
1. Reseptregisteret (21-07-02) http://www.reseptregisteret.no (Velg søkesiden, sovemidler og beroligende midler, antall brukere, 2020 og hent rapport.)
2. Folkehelseinstituttet (21-07-02) https://www.fhi.no/nettpub/hin/psykisk-helse/sovnvansker-folkehelserapporten/#eHandbook1105542
3. Sedix pakningsvedlegg (21-07-02) https://www.felleskatalogen.no/medisin/pasienter/pil-sedix-tilman-612859
4. Helsedirektoratet (21-05-28) helsedirektoratet.no/tema/sovn/sovn-og-sovnvansker
5. Helsenorge, insomni (21-05-28) helsenorge.no/sykdom/sovnsykdommer/sovnloshet-insomni

Sedix® (Passiflora incarnata L.) 200 mg. Reseptfritt. Tabletter. Til bruk fra 12 år for å lindre milde symptomer på uro, som nervøsitet, bekymring eller irritabilitet, og for å lette innsovning. Bruksområdet for et tradisjonelt plantebasert legemiddel er utelukkende basert på lang brukstradisjon. Pasienter som opplever seg påvirket av Sedix skal ikke kjøre bil eller bruke maskiner. Kontakt lege hvis symptomene forverres, eller ikke bedrer seg etter 2 ukers bruk. Anbefales ikke til gravide eller ammende. Samtidig bruk av syntetiske sedativer anbefales ikke. Les pakningsvedlegget før bruk. Basert på preparatomtale: 23.12.2019.

WEB-NO-202301-43-1