Arkiv

Kategorier

Meta

Forvirret hjerne gir hetetokter

Kvinnehjerne illustrativt fremstilt

Forvirret hjerne gir hetetokter

Hetetoktene, som kommer i form av rødming, hjertebank og svetting, kjenner vi godt. Men hvorfor oppstår de? Og hva skjer egentlig i hjernen og kroppen under en hetetokt?

Kroppens termostat hypothalamus

Hetetoktene kommer fordi temperaturreguleringen i kroppen ikke fungerer helt som den skal. Kroppens termostat, som sørger for at kroppstemperaturen holdes jevn, sitter i hjernen og kalles hypothalamus.

Les om Remifemin og bestilling her

Hjernens normale temperaturregulering

Hypothalamus er den delen av hjernen som regulerer temperaturen i kroppen. Har kroppens temperatur sunket for mye, sender den ut signaler om at nå er det litt for kaldt og vi begynner å fryse. Og blir kroppen for varm, ønsker termostaten å kjøle ned kroppen ved at vi svetter. Hypothalamus kan dog godta en liten temperaturendring i kroppen uten at den ber kroppen hverken fryse eller svette.

Temperaturreguleringen i overgangsalderen

Hypothalamus blir påvirket av det reduserte østrogennivået kvinner får i 40–60-årene. Når østrogennivået synker, reagerer ikke termostaten lenger som den pleide å gjøre. I overgangsalderen kan hypothalamus plutselig, og uten at kroppen faktisk blir for varm, gi beskjed om å redusere kroppstemperaturen øyeblikkelig. Dette gjør at signaler blir sendt ut i kroppen, og en hetetokt er i gang uten at kroppen egentlig er for varm.

Les om Remifemin og bestilling her – reseptfritt legemiddel mot hetetokter og nattesvette

Hva skjer med kroppen under en hetetokt?

Ved en hetetokt er det hypothalamus som har sendt ut signaler om at kroppen raskt må kjøles ned. Pulsen øker med 7–15 ekstra hjerteslag i minuttet, og blodårene utvider seg. På den måten kan mer blod fraktes ut til huden for å avkjøles der.  Dette oppleves av mange som en rødmende farge på øvre del av kroppen. Svettekjertlene åpner seg også nå. Når svetten fordampes, trengs det energi, og det tas fra huden. Når varme fra huden forsvinner i fordampingen av svette, blir huden, og dermed også blodet i huden, kjølt ned. Det avkjølte blodet pumpes litt ekstra hurtig rundt i kroppen siden hjertet slår raskere, og kroppen blir avkjølt.

Behandling mot hetetokter

En hetetokt kan vare fra bare noen sekunder og opp mot en time. Avhengig av varighet og intensitet, kan hetetokter oppleves som plagsomme, både fysisk og psykisk. En del grep kan du gjøre selv, som å redusere alkoholinntaket, trene og spise sunt. Hvis dette ikke hjelper, kan behandling vurderes. Østrogenbehandling er mye brukt, men ikke alle kvinner kan eller ønsker å bruke slik hormonbehandling. Da kan for eksempel det østrogenfrie legemidlet Remifemin vurderes.

Reseptfritt legemiddel uten østrogen

Remifemin er et østrogenfritt legemiddel mot overgangsplager og har klinisk dokumentert effekt mot hetetokter og nattesvette. Legemidlet har vært på markedet i flere tiår og har millioner av brukere på verdensbasis. På det norske markedet er Remifemin det eneste reseptfrie legemidlet uten østrogen, mot overgangsplager. Remifemin kan kjøpes uten resept på alle apotek i Norge eller bestilles rett hjem her.


DETTE ER REMISOFT®

Remisoft er en pleiende vaginal fuktighetskrem for behandling av symptomer på tørr skjede som smerte ved samleie, sårhet, svie eller kløe. Kremen inneholder ikke østrogen (hormoner). Remisoft tilfører fuktighet og fettstoffer. Produktet virker beskyttende på slimhinnens overflate og bevarer fuktigheten i vevet. Melkesyre bidrar til å vedlikeholde skjedens naturlige pH-verdi.

  • Lindrer og tilfører fuktighet
  • Mykgjør og bevarer elastisitet
  • Bidrar til heling av småskader

Remisoft fås reseptfritt på apotek, eller bestilles rett hjem:

Medisinsk utstyr kl IIa


Kilder: Overgang.no, Remifemin pakningsvedlegg, leverandørinformasjon

Remifemin® (Cimicifuga racemosa) 2,5 mg. Tablett. Plantebasert legemiddel mot plager i overgangsalderen som hetetokter og svetting. 1 tabl. 2 x daglig. Anbefales ikke for gravide og ammende. Kun i samråd med lege ved samtidig bruk av østrogener, ved leversykdom eller hormonavhengig kreft. Behandling stoppes ved tegn til leverskade. Kontakt lege ved vaginalblødning. Inneholder laktose. Les pakningsvedlegget før bruk. Basert på SPC sist endret: 24.03.2015 

Publisert 8. november 2016
Sist oppdatert 30. september 2021

Disse sidene er ment for helsepersonell