SØVN OG URO

Uro stjeler nattesøvnen fra nordmenn

Har du tanker som kverner i hodet som gjør at du ikke får sove? Da er du ikke alene. Mange sier uro og bekymringer er hovedårsaken til dårlig søvn.

woman_notsleep_sedix_708x337_AL

Å våkne uthvilt er en drøm for svært mange, men for flere blir det bare med drømmen. Hele 66% av nordmenn over 18 år på tvers av alle aldersgrupper sliter med søvnvansker fra tid til annen. Det viser en gallupundersøkelse Respons Analyse har gjort for Sana Pharma Medical i 2021.

Urolig nattesøvn, problemer med å få sove på kvelden og tidlig oppvåkning på morgenen er de vanligste søvnvanskene nordmenn sliter med. Av alle som deltok i undersøkelsen sier nesten halvparten (46 prosent) at «uro og tanker som kverner» fratar dem søvnen.

– Det er mange som sliter med å sovne av mange ulike grunne, for eksempel fordi de legger seg for tidlig i forhold til sin egen døgnrytme. Når du blir liggende våken i sengen og ikke har bygget opp søvnbehovet ditt nok, er det lett at tanker og bekymringer kommer, sier Ane Wilhelmsen-Langeland, søvnekspert og psykolog.

De unge sliter mest

Undersøkelsen viser at kvinner og unge sover dårligst. Av nordmenn mellom 18 og 24 år med søvnproblemer opplyser 86 prosent at de sliter med å sovne på kvelden. Godt over halvparten av dem (66 prosent) sier uro og bekymringer fratar de søvnen.

Pandemien har også utfordret søvnrutinene til mange nordmenn. En av ti sover dårligere enn før. Blant de unge sover en av tre dårligere enn før pandemien, ifølge undersøkelsen.

– Det er en gruppe, gjerne mest de unge, som sov dårligere under pandemien. Det viser også nyere forskning. Overordnet for de unge som sover dårlig er at de også hadde mindre struktur. De kunne sove så lenge de ønsket fordi de ikke hadde noe å stå opp til. Unge har i tillegg som gruppe en forsinket døgnrytme. Legger de seg til samme tid, men står opp senere, kan de slite med å sovne, forklarer Wilhelmsen-Langeland.

Dette kan du gjøre for å sove bedre

Det finnes både reseptbelagte og reseptfrie legemidler til behandling av søvnproblemer. I tillegg finnes det kosttilskudd som bidrar til naturlig søvn. Av de unge mellom 18 og 24 år er det nesten 1 av 5 som benytter seg av søvnpreparater ved problemer med søvnen. 

Blir fraværet av søvn for stort, kan det få store konsekvenser.

– Det er veldig individuelt når man får symptomer på søvnmangel. Noen får det etter en dårlig natt med fem timer søvn. Da kjenner du deg gjerne trøtt og søvnig. Men opplever du søvnmangel mer enn tre netter i uken i mer enn tre måneder, anses det som et betydelig søvnproblem. Da blir symptomene verre og man kan bli utmattet og få blant annet hukommelses- og konsentrasjonsvansker, sier søvnekspert Wilhelmsen-Langeland.

Her er søvnekspertens tips til hva du kan gjøre for å sove bedre:

  1. Stå opp til omtrent samme tid hver dag, også i helgen. Bestem deg for når du skal stå opp og hvilke aktiviteter du skal gjøre om dagen, da kan det bli lettere å sovne på kvelden.
  2. Ha også gode rutiner ved legging. Du bør roe ned en stund før du legger deg. Det viktigste er ikke at timene er uten skjerm, for du skal bruke tiden på noe og gjerne noe som er avslappende.
  3. Ikke legg deg for tidlig, men tilbring passe tid i sengen, slik at du har muligheten til å få nok søvn. Sliter du med innsoving, kan du legge deg litt senere noen dager. Jo raskere du sovner, jo tidligere kan du legge deg etter hvert. Ingen er tjent med å ligge mye våken i sengen.
  4. Utsett deg for dagslys i løpet av dagen!

Relaterade artiklar

25_Woman_547x364_AM
Indre uro - fakta og behandling
SØVN OG URO
Det er svært vanlig å føle seg urolig og stresset. Man kan f.eks. ha symptomer som nervøsitet, bekymring og irritabilitet.
AM_Insomnia_woman_1209008693_547x364
Søvnproblemer
SØVN OG URO
Søvnproblemer er blant de vanligste helseplagene, men det er mye man selv kan gjøre for å sove godt. I tillegg finnes det flere behandlinger.
Untitled-2-AM
Stress – Slik mestrer du hverdagen
SØVN OG URO
Føler du deg stresset og nervøs? Eller bekymrer du deg litt for mye og blir lett irritert?

WEB-NO-202301-27-1