Arkiv

Kategorier

Meta

Overgangsalder – fakta, symptomer og behandling

Overgangsalder - fakta, symptomer og behandling

Overgangsalder fakta, symptomer og behandling

Overgangsalderen er en livsfase som markerer at rundt 40 fruktbare år er i ferd med å ta slutt. I 40-50-årsalderen slutter kvinnens eggstokker gradvis å fungere, østrogennivåene synker og menstruasjonsblødningene opphører. Dette kan gi plager som blant annet hetetokter og nattesvette, men disse kan behandles.

Overgangsalderen, også kalt klimakteriet, omfatter noen år før og etter menopause. Menopause er tidspunktet for en kvinnes siste menstruasjon og kan defineres 12 måneder etter siste blødning.

Les også: Remifemin fås reseptfritt på alle apotek, kan bestilles direkte fra apotek her.

Menopause vanlig i 50 årsalderen

I gjennomsnitt inntreffer menopause ved 52,9 år. Tidspunktet for menopause er avhengig av flere faktorer som arv, alder ved første menstruasjon, røyking og kroppsvekt. Overgangsalderen vil også inntre umiddelbart etter fjerning av eggstokkene.

Fysiske symptomer:

 • Hetetokter
 • Blødningsforstyrrelser
 • Nattesvette
 • Søvnproblemer
 • Tørr skjede
 • Hjertebank
 • Hodepine
 • Beinskjørhet

Psykiske symptomer:

 • Humørsvingninger
 • Irritabilitet
 • Angst
 • Uro
 • Konsentrasjonsproblemer
 • Lavt energinivå

.

Behandling mot hetetokter

Hele 80 % av kvinner i overgangsalderen får hetetokter. Hetetokter kan være svært plagsomt og sjenerende, og mange ønsker behandling. Nylig kom det et nytt reseptfritt legemiddel på markedet, som er behandler hetetokter. Remifemin® er et østrogenfritt legemiddel som kan kjøpes uten resept.

Remifemin® kan kjøpes på alle apotek, les mer og bestill fra apotek her.

Hva skjer med kroppen i overgangsalderen?

Kvinners fruktbarhet synker kraftig allerede rundt 35 år. Kvinnens eggstokker går gjennom en langsom og naturlig endring og kvinnen kan merke forandringer i sin menstruasjonssyklus flere år før menopausen. Kvinner har et gitt antall egg og disse begynner å ta slutt. Eggstokkene produserer stadig mindre østrogen og progesteron, færre egg er igjen og kan modnes og dette fører til uregelmessige eggløsninger. Til slutt opphører menstruasjonen helt. Menopause har inntruffet og kvinnens fruktbare tid er over.

Det finnes flere tegn på at kvinnens fruktbare alder er forbi. Både livmor og skjede blir mindre. Livmormunnen trekker seg sammen og lukker seg etter en tid helt. Brystene blir også mindre. I tillegg blir slimhinnene tynnere og tørrere i skjeden, urinblæren og urinrøret.

Sliter du med overgangsalder-plager? Les om Remfemin® her

Plager i overgangsalderen

I overgangsalderen skjer det både fysiske og hormonelle forandringer i kroppen som kan føre med seg varierende plager. Noen opplever få eller ingen symptomer, mens andre kan få store plager. De vanligste symptomene i overgangsalderen er hetetokter og svettetokter, eller nattesvette. Blødningsforstyrrelser, hjertebank og tørr skjede er vanlig. I tillegg opplever mange psykiske symptomer som irritabilitet, humørsvingninger og nedstemthet.

Hetetokter

Hetetokter er det vanligste og mest kjente symptomet på overgangsalderen. 4 av 5 kvinner rammes av dette etter menopause. En hetetokt oppleves som intens varme som kommer i bølger og føles særlig på overkroppen, halsen og hodet. Blir ofte medfulgt av svetting (iblant voldsom svetting). Hetetokter kan også medføre rødming, hjertebank, hodepine, svimmelhet og kuldefølelse. Anfallene kan oppleves svært ubehagelige og er mer intens om natten eller i forbindelse med stress.

Behandling mot hetetokter – reseptfritt legemiddel uten østrogen

Blødningsforstyrrelser

Uregelmessige blødninger er vanligst i fasen før menopause (den perimenopausale fasen), når eggstokkene begynner å svikte. Blødning etter menopause er mindre vanlig, med mindre kvinnen bruker hormonbehandling. Overvektige kvinner har større risiko for blødninger etter menopause på grunn av økt mengde sirkulerende østrogen i blodet. Det er viktig å utelukke andre årsaker til disse blødningene.

Søvnproblemer

Mange kvinner sliter med søvnproblemer i overgansalderen. Noen klarer ikke sovne, andre våkner under svettetoktene, og noen må skifte sengetøy flere ganger om natten på grunn av kraftig nattesvette. Søvnproblemer kan føre til både nedsatt livskvalitet og økt psykologisk sårbarhet.

Humørsvingninger og andre psykiske symptomer

Psykiske symptomer som ofte tilskrives overgangsalderen er nedstemthet, angst, irritabilitet, humørsvingninger, slitenhet og mangel på energi. Også irritasjon og nedsatt konsentrasjonsevne er plager man forbinder med denne tiden. De psykiske symptomene kan være forårsaket av dårlig nattesøvn, hormonelle endringer, reaksjoner på aldring, samt sosiale og følelsesmessige endringer.

Tørr skjede

På grunn av mangelen på østrogen blir slimhinnene i skjeden tynnere og tørrere i overgangsalderen. Tørre slimhinner i underlivet fører ofte til andre plager som kløe, stikking, svie og sårhet i både skjede, skjedeåpning og området rundt skjeden. Underlivet blir mer utsatt for infeksjoner. Plagene fører også ofte til smerter ved samleie.

Nedsatt sexlyst

Nedsatt sexlyst er noe mange opplever i klimateriet. Det kan være flere årsaker til dette. Hormonelle forandringer fører til lavere nivåer av østrogen og testosteron. Dette påvirker sexlysten direkte. Mange kvinner sliter også med selvfølelsen når kropp og femininitet er i forandring. I tillegg unngår mange kvinner samleie pga. smerter som følge av tørr og sår skjede.

Hormonforandringer i overgangsalderen

Menstruasjonssyklusen styres av en rekke kjønnshormoner. Hormonene setter i gang aktiviteten i cellene slik at kroppen utfører oppgavene sine.
Såkalt folikkelstimulierende hormon (FSH) modner egg i eggstokkene, luteiniserende hormon (LH) setter i gang eggløsning og eggstokkene skiller ut østrogen og progesteron når egget er klart til befruktning.

Når kvinnen nærmer seg menopausen er det få egg igjen i egglederne. Kroppen forsøker da å modne de gjenværende eggene ved å produsere mer FSH-hormoner. Dette fører til at FSH og LH-nivåene stiger. Samtidig synker produksjonen av østrogen og progesteron. Dette kan måles med blodprøver og markerer den kliniske definisjonen på at menopausen har inntruffet.

Behandling av plager i overgangsalderen

Overgangsalderen er en fysiologisk prosess og ingen sykdom. Likevel kan plagene knyttet til denne livsfasen være både langvarige og svært ubehagelige, og mange kvinner søker hjelp. I samråd med lege er det vanlig å få østrogenpreparater for å kompensere for den reduserte hormonproduksjonene i eggstokkene. Kvinner som ikke ønsker eller kan gå på østrogenpreparater, har de siste årene etterspurt effektive østrogenfrie alternativer mot plagene de opplever i overgangsalderen.

Østrogenfri behandling

Frem til nylig har kosttilskudd vært det vanligste tilgjengelige østrogenfrie tilbudet for norske kvinner med overgangsalder-plager, men mange av disse produktene inneholder planteøstrogener. Planteøstrogener har østrogen-lik struktur, og kan binde seg til østrogenreseptorer, noe som ikke alltid er ønskelig for alle. Kosttilskudd har dokumentasjonskrav satt av Mattilsynet, mens legemidler godkjennes av Statens Legemiddelverk.

I 2015 kom et nytt østrogenfritt legemiddel på markedet. Legemidlet Remifemin® er godkjent av Statens legemiddelverk som et veletablert plantebasert legemiddel. Kan kjøpes uten resept i Norge.

Les om Remifemin® her.

Ny østrogenfri behandling mot hetetokter og nattesvette

Det finnes en rekke ulike klimakterie-plager, og det kan være lurt å snakke med legen din om hvilken behandling som passer best for deg.

Dersom du sliter med de to vanligste plagene i overgangsalderen, som er hetetokter og nattesvette, og du ønsker et østrogenfritt alternativ uten resept, kan Remifemin® være et alternativ. Legemidlet er nytt på det norske markedet og er det eneste reseptfrie legemidlet mot overgangsplager, uten østrogen eller planteøstrogen. Remifemin® er et plantebasert legemiddel til bruk mot hetetokter og nattesvette.

Remifemin® har omfattende klinisk dokumentasjon på effekt og sikkerhet. Legemidlet har vært på det europeiske markedet i over 40 år og har millioner av brukere på verdensbasis. Remifemin® er i salg som reseptfritt legemiddel i Norge. Les om Remifemin® her.

Hva kan du gjøre selv?

Det er mye du kan gjøre selv for å lette plagene i overgangsalderen. Regelmessig mosjon, luftige klær og kjølig soverom hjelper på hetetokter. Forsøk å redusere stress, da hetetoktene kommer hyppigere under stress. Unngå også utløsende faktorer som sterk mat, koffein, røyk og alkohol. Mange sliter med lite energi og søvnforstyrrelser, så sørg for gode rutiner for søvn og hvile.

Remifemin® klaseormedrue 2,5 mg. Tablett. Plantebasert legemiddel mot plager i overgangsalderen som hetetokter og svetting. 1 tabl. 2 x daglig. Anbefales ikke for gravide og ammende. Kun i samråd med lege ved samtidig bruk av østrogener, ved leversykdom eller hormonavhengig kreft. Behandling stoppes ved tegn til leverskade. Kontakt lege ved vaginalblødning. Inneholder laktose. Les pakningsvedlegget før bruk. Basert på SPC sist endret: 24.03.2015 

Publisert 8. november 2016
Sist oppdatert 29. april 2021

Disse sidene er ment for helsepersonell