Arkiv

Kategorier

Meta

Nattesvette og svettetokter i overgangsalderen

Nattesvette i overgangsalderen

Nattesvette og svettetokter i overgangsalderen

Problemer med svettetokter eller nattesvette i overgangsalderen kommer som regel i følge med hetetokter. Svettetokter kan være svært plagsomt og sjenerende i dagliglivet. Nattesvette forstyrrer nattesøvnen og enkelte kvinner er så plaget at de må stå opp og skifte sengetøy.

Hetetokter er et normalt symptom på overgangsalder

Overgangsalderen er en fysiologisk prosess og ingen sykdom. Plagene man kan få i forbindelse med overgangsalderen varierer fra kvinne til kvinne og ikke alle trenger behandling.

Hetetokter er det vanligste symptomet på overgangsalderen. En hetetokt oppleves som en intens varme i overkroppen, halsen og ansiktet. Anfallene ender vanligvis med svette, iblant voldsom svette og kuldefølelse. Hetetoktene er mer intense om natten og mange kvinner sliter med nattesvette.

Reseptfritt legemiddel – effektiv mot hetetokter og svetting

Østrogenfri behandling av nattesvette

Nattesvette forbundet med overgangsalder kommer gjerne i følge med hetetokter. Lenge har det vært vanlig å behandle hetetokter og svetting med hormonpreparater. I 2015 ble imidlertid det reseptfrie plantebaserte legemiddelet Remifemin® endelig tilgjengelig i Norge. Remifemin® inneholder verken østrogen eller planteøstrogen, og er en veldokumentert behandling mot hetetokter og svetting.

De siste årene har det vært fokus på faren for alvorlige bivirkninger ved behandling med østrogen. Dette har medført at stadig flere kvinner søker effektive alternativer til hormonbehandling. Kosttilskudd har vært det mest tilgjengelige tilbudet for norske kvinner med overgangsalder-plager. Slike produkter har ikke samme krav til dokumentasjon som legemidler og inneholder i tillegg gjerne planteøstrogen (fytoøstrogen). Veletablerte plantebaserte legemidler som Remifemin® har samme krav til dokumentasjon og sikkerhet som øvrige legemidler.

Forårsaker søvnproblemer

Hetetokter og nattsvette kan forårsake store søvnforstyrrelser. Enkelte kvinner får så kraftig nattesvette at de må stå opp og skifte sengetøy opptil flere ganger om natten. Kvinner i overgangsalderen er allerede sårbar for plager som tretthet, energimangel, humørsvingninger og nedstemthet. For lite søvn og hvile kan forsterke disse plagene og gå vesentlig ut over kvinnens livskvalitet.

Plagsomt og sjenerende

Svettetokter kan være svært sjenerende og kan oppstå hvor som helst og når som helst. Spesielt i samhandling med andre mennesker, i daglige gjøremål eller i jobbsituasjoner, kan hete- og svettetokter være ekstra ubehagelig. Dessverre er det også slik at hetetoktene kommer hyppigere ved stress. Da kan det være vanskelig i situasjoner hvor man ikke har mulighet til å trekke seg tilbake.    Østrogenfritt legemiddel mot hetetokter og svetting

Dette kan du gjøre selv

Sørg for å holde soverrommet kjølig, bruk luftig nattøy og lett sengetøy. Ha skiftetøy lett tilgjengelig, slik at søvnen forstyrres minimalt om du må stå opp og bytte klær eller sengetøy. Unngå sterk mat, koffein og alkohol. Sørg for gode søvnvaner. Regelmessig mosjon hjelper også på plager i overgangsalderen.

Remifemin® klaseormedrue 2,5 mg. Tablett. Plantebasert legemiddel mot plager i overgangsalderen som hetetokter og svetting. 1 tabl. 2 x daglig. Anbefales ikke for gravide og ammende. Kun i samråd med lege ved samtidig bruk av østrogener, ved leversykdom eller hormonavhengig kreft. Behandling stoppes ved tegn til leverskade. Kontakt lege ved vaginalblødning. Inneholder laktose. Les pakningsvedlegget før bruk. Basert på SPC sist endret: 24.03.2015 

Publisert 8. november 2016
Sist oppdatert 20. september 2021

Disse sidene er ment for helsepersonell