Arkiv

Kategorier

Meta

Hetetokter: Slik behandler du svette- og hetetokter

Hetetokter: Slik behandler du svette- og hetetokter

Har du 30 hete sekunder eller bader du i svette etter 5 minutter med intens indre varme? Hetetokter er det vanligste symptomet på overgangsalderen og rammer hele 80 % av kvinner. Anfallene kan være svært ubehagelige og er mer intense om natten eller i forbindelse med stress.

Hetetokter er det vanligste og mest kjente symptomet på overgangsalderen og rammer ca. 80 % av kvinner i tiden rundt menopause. Menopause er tidspunktet for kvinnens siste menstruasjon. Overgangsalderen er årene før og etter menopause, og kvinner kan ha hetetokter gjennom hele denne perioden. Hetetoktanfallenes styrke og hyppighet varierer, og de aller fleste vil oppleve at hetetoktene opphører innen fem år.

Remifemin mot hetetokter kan bestilles her – reseptfritt legemiddel uten østrogen

Intens varme i overkroppen

En hetetokt oppleves som intens varme i overkroppen som gjennomsnittlig varer i fire minutter, men kan variere i lengde fra tretti sekunder til en halv time. Varmen kommer i bølger og føles særlig på overkroppen, halsen og hodet. Det kan også opptre rødme i huden og svetting. Anfallene kan gi hjertebank eller hodepine. Kvinnen kan også føle seg svak, svimmel og nesten besvime. Anfallene ender vanligvis med svette, iblant voldsom svette, og påfølgende kuldefølelse.

Nattesvette og søvnforstyrrelser

Hetetoktene er mer intense om natten og i forbindelse med stress. Hetetokter om natten blir ofte kalt nattesvette og kan gi kvinnen søvnproblemer. Enkelte kvinner er så plaget at sengetøyet blir gjennomvått. Søvnforstyrrelser kan forsterke andre plager som humørsvingninger, nedstemthet, energimangel og tretthet.

RESEPTFRITT PÅ APOTEK:

Legemiddel mot hetetokter og nattesvette

Dersom du sliter med hetetokter og nattesvette kan det reseptfrie legemidlet Remifemin være til hjelp. Legemidlet er en hormonfri behandling som verken inneholder østrogen eller planteøstrogen. Klinisk dokumentert effekt på overgangsplager, som hetetokter og nattesvette.

  • Mot hetetokter og nattesvette
  • Inneholder ikke østrogen/planteøstrogen
  • Klinisk dokumentert effekt

Kjøpes reseptfritt på apotek eller bestilles levert hjem.

Her kan du bestille Remifemin fra apotek (diskret forsendelser)

Hormoner og hetetokter

Når kvinner kommer i overgangsalderen øker produksjonen av hormonet FSH (folikkelstimulierende hormon ) og LH (luteiniserende hormon). Samtidig synker produksjonen av østrogen og progesteron. Årsaken til hetetokter er ukjent, men de oppstår i forbindelse med utskillelsen av LH (luteiniserende hormon) og det finnes en mulig sammenheng med den sterke reduksjonen i østrogennivået.

Behandling av hetetokter

Hetetokter har lenge vært vanlig å behandle ved å tilføre kroppen østrogen og andre hormoner, såkalt ”hormone replacement therapy” (HRT). Hormonpreparatene skal erstatte den produksjonen som er tapt i eggstokkene. De siste årene har det vært fokus på faren for alvorlige bivirkninger ved behandling med østrogen. Dette har medført at stadig flere kvinner søker effektive alternativer til hormonbehandling.

Østrogenfritt alternativ mot hetetokter

Kosttilskudd har lenge vært det mest tilgjengelige østrogenfrie tilbudet for norske kvinner med overgangsalder-plager. Slike produkter har ikke samme krav til dokumentasjon som legemidler og inneholder i tillegg gjerne planteøstrogen (fytoøstrogen).

I 2015 ble imidlertid det plantebaserte legemiddelet Remifemin godkjent for reseptfritt salg i Norge. Remifemin inneholder verken østrogen eller planteøstrogen, og har klinisk dokumentert effekt mot hetetokter og svetting.

Her kan du bestille Remifemin

Dette kan du gjøre selv

Dette kan du gjøre selv Hetetokter kommer gjerne hyppigere om natten eller i forbindelse med stress. Forsøk derfor å unngå stressende situasjoner og sørg for gode søvnrutiner. Hold soverommet kjølig, bruk luftig nattøy og lett sengetøy. Unngå utløsende faktorer som sterk mat, koffein og alkohol. Regelmessig mosjon hjelper også på hetetokter.

Kilder: Gold et al., American Journal of Epidemiology 153(9) 2001; Freeman et al., Menopause 12(3) 2005; Remifemin pakningsvedlegg

Remifemin® klaseormedrue 2,5 mg. Tablett. Plantebasert legemiddel mot plager i overgangsalderen som hetetokter og svetting. 1 tabl. 2 x daglig. Anbefales ikke for gravide og ammende. Kun i samråd med lege ved samtidig bruk av østrogener, ved leversykdom eller hormonavhengig kreft. Behandling stoppes ved tegn til leverskade. Kontakt lege ved vaginalblødning. Inneholder laktose. Les pakningsvedlegget før bruk. Basert på SPC sist endret: 24.03.2015 

Publisert 8. november 2016
Sist oppdatert 11. april 2021

Disse sidene er ment for helsepersonell