Arkiv

Kategorier

Meta

Slik behandler du hetetokter

Svettetokter og hetetokter i overgangsalderen

Slik behandler du hetetokter

Har du 30 hete sekunder eller bader du i svette etter 5 minutter med intens indre varme? Hetetokter er et vanlig symptom på overgangsalderen og rammer hele 80 % av kvinner (1). Hetetokter kan være svært ubehagelig og er mer intense om natten eller i forbindelse med stress, men det finnes behandling. Remifemin er et reseptfritt legemiddel mot plager i overgangsalderen, som hetetokter og svetting.

Overgangsalderen (klimakteriet), er årene før og etter kvinnens siste menstruasjon, menopause. Kvinner kan oppleve hetetokter gjennom hele denne perioden. Anfallenes hyppighet og lengde varierer1.

Remifemin mot hetetokter kan bestilles her – reseptfritt legemiddel uten østrogen

Plutselig varme i overkroppen

80% av kvinnene opplever hetetokter i forbindelse med overgangsalderen. Varmen kan komme plutselig og føles særlig på overkroppen, hodet og halsen. For mange kan hetetokteranfallene gi svetteutbrudd og blussende rødme i ansikt og på halsen. Tilstanden kan føles svært ubehagelig, men er ikke farlig1.

Nattesvette og søvnforstyrrelser

Hetetokter om natten blir ofte kalt nattesvette og kan gi kvinnen søvnproblemer. Enkelte kvinner er så plaget at de må stå opp og skifte sengetøy opptil flere ganger om natten. Søvnforstyrrelser kan også forsterke andre plager som humørsvingninger, nedstemthet, energimangel og tretthet2.

Reseptfritt legemiddel mot overgangsplager

Dersom du sliter med hetetokter og nattesvette kan det reseptfrie legemidlet Remifemin være til hjelp. Remifemin er en hormonfri behandling som verken inneholder østrogen eller planteøstrogen.


DETTE ER REMIFEMIN

Remifemin er et reseptfritt plantebasert legemiddel mot plager i overgangsalderen, som hetetokter og nattesvette. Inneholder ikke østrogen eller planteøstrogen. Velutprøvd og med klinisk dokumentert effekt.

En eske er nok til 7 ukers behandling.

 • Mot hetetokter og nattesvette
 • Klinisk dokumentert effekt
 • Uten østrogen

Behandling av hetetokter

Når kvinner kommer i overgangsalderen opphører produksjonen av østrogen og progesteron. Hetetokter har lenge vært vanlig å behandle ved å tilføre kroppen østrogen og andre hormoner3. Hormonpreparatene skal erstatte den produksjonen som er tapt i eggstokkene. Mange kvinner kan ikke, eller ønsker ikke, å bruke hormonerstatning som behandling. Dette har derfor medført at stadig flere kvinner søker effektive alternativer til hormonbehandling.

Østrogenfritt alternativ mot hetetokter

Kosttilskudd var lenge det mest tilgjengelige østrogenfrie tilbudet for norske kvinner med plager i overgangsalderen. Slike produkter har ikke samme krav til dokumentasjon som legemidler og kan inneholde planteøstrogen.

Siden 2015 har imidlertid legemiddelet Remifemin vært godkjent for reseptfritt salg i Norge. Remifemin inneholder verken østrogen eller planteøstrogen, og har klinisk dokumentert effekt mot hetetokter og svetting.

Bruk ikke Remifemin dersom du er allergisk overfor Cimicifugae racemosae rhizoma eller noen av de andre innholdsstoffene. Anbefales ikke for gravide og ammende. Brukes kun i samråd med lege ved samtidig bruk av østrogener, ved leversykdom eller hormonavhengig kreft.

Dersom du har vært alvorlig syk og/eller går på medisiner må du snakke med legen din før du begynner å bruke Remifemin.

Her kan du bestille Remifemin

Dette kan du gjøre selv

Hetetokter kommer gjerne hyppigere om natten eller i forbindelse med stress. For å minske plagene kan du4:

 • Forsøke å redusere stress
 • Ha gode søvnrutiner
 • Holde soverommet luftig
 • Bruke luftig nattøy og lett sengetøy
 • Unngå utløsende faktorer som røyking, sterk mat, koffein og alkohol
 • Mosjonere regelmessig

Kilder:

 1. Store medisinske leksikon (2021-05-12) https://sml.snl.no/hetetokter
 2. Lommelegen.no (2021-05-12) https://www.lommelegen.no/gynekologi/overgangsalder/artikkel/overgangsalderen—hva-skjer-i-kroppen/69029603
 3. Store medisinske leksikon (2021-05-12) https://sml.snl.no/menopause
 4. NHI.no (2021-05-14) https://nhi.no/livsstil/egenomsorg/hjelp-deg-selv-i-overgangsalderen/

Remifemin® (Cimicifuga racemosa) 2,5 mg. Tablett. Plantebasert legemiddel mot plager i overgangsalderen som hetetokter og svetting. 1 tabl. 2 x daglig. Anbefales ikke for gravide og ammende. Kun i samråd med lege ved samtidig bruk av østrogener, ved leversykdom eller hormonavhengig kreft. Behandling stoppes ved tegn til leverskade. Kontakt lege ved vaginalblødning. Inneholder laktose. Les pakningsvedlegget før bruk. Basert på SPC sist endret: 24.03.2015 

relaterte artikler

Publisert 8. november 2016
Sist oppdatert 25. april 2022

Disse sidene er ment for helsepersonell