SØVN

Innsovningsvansker — fakta og behandling

Stress og uro er blant de vanligste årsakene til søvnproblemer. En av syv nordmenn sliter særlig med innsovningsvansker, som er et stadig økende søvnproblem.1 God søvnhygiene kan derimot være til hjelp På apoteket finnes dessuten det reseptfrie legemidlet, Sedix, som demper uro og gjør det lettere å sovne.

In_bed_708x337_AL1

Innsovningsvansker kan være frustrerende og skape uro. I tillegg kan man engste seg for ikke å få sove, som i sin tur kan gjøre at innsovningsproblemet vedvarer. Da kan det føles beroligende å vite at det både finnes gode råd og reseptfri legemiddel-behandling.

Les om reseptfritt legemiddel mot innsovningsvansker her>>

Uro og innsovningsvansker

Det kan være vanskelig å sovne med uro i kroppen. Påtrengende tanker dukker ofte opp når kroppen er i ro og man ikke får så mange inntrykk fra omgivelsene, akkurat som når man har lagt seg for å sove.2 Dersom man ikke får nok søvn eller ikke sover godt, kan man typisk oppleve å fungere dårligere på dagen.3 Dersom dette mønsteret gjentar seg lenge nok, kan man komme inn i en ond sirkel. Heldigvis finnes det behandling mot uro og innsovningsvansker.


DETTE ER SEDIX

Sedix er et reseptfritt legemiddel som virker beroligende og dermed kan lette innsovning. Uro, som bekymring, irritabilitet og nervøsitet lindres – for å roe ned på dagtid eller for å finne ro til å sovne om kvelden. Kan tas morgen og kveld. For voksne og barn over 12 år. Fås reseptfritt på alle apotek.

SE_eske-nydesign_0222_AM
  • Virker beroligende
  • Demper uro og nervøsitet
  • Letter innsovning

Her kan du kjøpe Sedix

Sedix | Vitus
Click me
Sedix | Apotek1
Click me

Årsaker til innsovningsvansker

Innsovningsvansker er et søvnproblem stadig flere sliter med.1 Grunnen til at man ikke får sove kan variere fra person til person, men en vanlig årsak er indre uro. Stress, tankespinn, nervøsitet og bekymring kan gjøre det vanskelig å komme i sovemodus. Det å ligge våken til langt på natt kan naturlig nok oppleves svært frustrerende, spesielt hvis dette søvnproblemet vedvarer over tid.

«Jeg får ikke sove!»

Mange sliter med uro-relaterte innsovningsproblemer. Typisk har man kanskje mange jern i ilden for tiden og blir liggende og liste opp ting i hodet som man er redd for å glemme: «Husk å avbestille tannlegetimen som krasjer med det møtet på jobben, og glem for all del ikke å levere bilen på service».

Å bekymre seg for andre er heller ikke uvanlig: «Han ser veldig sliten ut for tiden – håper det ikke er noe i veien». En annen variant er at man bekymrer seg for konsekvensene av å ikke få sove: «Nå må jeg sove! Ellers…»

Hvorfor er det så viktig å få sove?

Nesten 20 %, eller én av fem, har nedsatt funksjon på dagtid som følge av dårlig nattesøvn, ifølge Folkehelseinstituttet.1 Mangel på søvn over tid er blant annet forbundet med nedsatt immunforsvar og det å fungere dårligere intellektuelt.4 Men det er mulig å gjøre noe for å bekjempe sine innsovningsproblemer, som for mange er grunnen til søvnmangelen.


10 råd for lettere innsovning5

  1. Innarbeid faste tider for å gå til sengs og å stå opp.
  2. Unngå å sove på dagtid.
  3. Få minst 30 minutter med dagslys daglig.
  4. Unngå koffeinholdige drikker for sent på dagen.
  5. Ikke bruk tobakk nær opp til leggetid.
  6. Unngå store måltider før sengetid, men legg deg heller ikke sulten.
  7. Mosjon er nyttig, men unngå trening de siste 3 timene før sengetid.
  8. Sørg for behagelig, lav temperatur på soverommet, og unngå lys eller støy.
  9. Stå opp dersom du blir liggende søvnløs i mer enn 30 minutter.
  10. Unngå pc, smarttelefon, tv eller andre skjermer rett før sengetid.

Behandling av innsovningsvansker

Det finnes flere mulige behandlinger som kan gjøre det lettere å få sove. Tradisjonelt har reseptbelagte sovemedisiner vært det mest benyttede medikamentet for behandling av alle typer søvnproblemer, men mange ønsker ikke eller kan ikke bruke denne type medisiner.6 På apoteket finnes f.eks. det reseptfrie legemidlet, Sedix, som letter innsovning ved å dempe uro. Sedix gir ingen påvist avhengighet og kan brukes fra 12 år.7

Bestill Sedix fra apotek her>>

Her kan du også få råd og hjelp med innsovningsvanskene

Det er vanlig og normalt å ha innsovningsvansker fra tid til annen. Ønsker du hjelp med problemene, kan du få råd og veiledning om behandling på apotek. Dersom innsovningsproblemene dine vedvarer over tid, bør du kontakte legen din.


Vanlige spørsmål og svar om innsovningsvansker

  Hva er innsovningsvansker?

Innsovningsvansker er å ha problemer med å sovne inn ved leggetid. Det er vanlig at det kan ta litt tid før man sovner, men om det drøyer for lenge, kan det oppleves som et problem.

  Hvorfor får man innsovningsvansker?

Det kan være flere grunner til at man ikke får sove. Stress og uro er vanlige årsaker til innsovningsvansker.

  Hva kan innsovningsvansker føre til?

Innsovningsvansker kan, i likhet med andre søvnproblemer, føre til søvnmangel. Søvnmangel kan i sin tur ha en negativ innvirkning på bl.a. hukommelsen, konsentrasjonsevnen, immunforsvaret, fordøyelsen, stoffskiftet, gjenoppbyggingen av muskler, utvikling og vekst.8

Relaterade artiklar

pilleeske_awake_AM
Innsovningsproblemer: Finnes det reseptfri behandling?
SØVN
Det finnes et reseptfritt legemiddel som kan lette innsovning, uten noen påvist avhengighet.
solnedgang_AM
Melatonin – slik fungerer det
SØVN
I denne artikkelen beskriver vi hvordan dette naturlige søvn-hormonet fungerer i kroppen og hjelper deg til å finne rett behandlingsalternativ.

Sedix® (Passiflora incarnata L.) 200 mg. Reseptfritt. Tabletter. Til bruk fra 12 år for å lindre milde symptomer på uro, som nervøsitet, bekymring eller irritabilitet, og for å lette innsovning. Bruksområdet for et tradisjonelt plantebasert legemiddel er utelukkende basert på lang brukstradisjon. Pasienter som opplever seg påvirket av Sedix skal ikke kjøre bil eller bruke maskiner. Kontakt lege hvis symptomene forverres, eller ikke bedrer seg etter 2 ukers bruk. Anbefales ikke til gravide eller ammende. Samtidig bruk av syntetiske sedativer anbefales ikke. Les pakningsvedlegget før bruk. Basert på preparatomtale: 23.12.2019.

WEB-NO-202301-88-1